Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Prokuplje: Obeležena godišnjica oslobođenja u Prvom svetskom ratu

Autor 12 окт 2017

PROKUPLJE- Polaganjem venaca na spomenik Topličanima palim u ratovima 1912.-1918.godine i žrtvama u Narodnom ustanku 1917.godine obeležena je godišnjica oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu. Vence na spomenik položio je zemenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović sa saradnicima, predstavnici Topličkog upravnog okruga, potomci ratnika od 1912.-1920. godine Prokuplja, SUBNOR-a, srpsko-francuskog prijateljstva i boračkih organizacija.

Govoreći o oslobođenju Prokuplja u Velikom ratu istaknuto je da su na današnji dan 1918.godine u naš grad umarširale jedinice Prve srpske armije na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem.
-Topličani i Srbi su oduvek cenili slobodu. Često su kroz istoriju morali da krvare i ginu, kako bi im se deca u slobodi rađala. I te, 1918.godine napaćena četvorogodišnjim ratom narodi Toplice i Srbije radovali su se slobodi. Radovali su se oslobođenju i oslobodioci. Sloboda je i ovog puta imala veliku cenu. Plaćena je životima najboljih sinova ove zemlje, rekao je Paunović istakavši da je oslobođenje Prokuplja 1918.godine usledilo samo godinu dana nakon izbijanja Topličkog ustanka, svetlog primera u okviru porobljene Evrope.
On je naglasio da smo početkom ove godine, na način dostojan junaka stradalih u Topličkom ustanku, obeležili stogodišnjicu ovog značajnog datuma kada se cela Srbija poklonila nesebičnoj žrtvi Topličana za slobodu.


U samom ustanku od strane bugarskih okupatora ubijeno je 20 hiljada ljudi, mahom civila, nejači, starih,žena i dece.
-Sa srpskom vojskom pre 99 godina u oslobođenju Prokuplja učestvovali su i delovi francuske Konjičke brigade, pod komandom generala Ogista Šarla Trenijea. Srbija se u Prvom svetskom ratu upisala u red najslavnijih država sveta, jer su se njeni vojnici rame uz rame borili sa saveznicima. Ovde su se rodili toplički junaci, pripadnici Gvozdenog puka koji su proglašeni za najslavniju, najodlikovaniju i najhrabriju jedinicu, od koje su protivnici strahovali, a mi se danas njome ponosimo, rekao je Paunović.
Predsednik Opštinskog odbora potomaka radnika 1012.-1920.godine Prokuplja Joksimović Rafajlo podvukao je da se tradicije heroja oslobodioca Prokuplja u Velikom ratu trebaju negovati i čuvati od zaborava.
U kulturnom delu programa učestvovali su učenici OŠ “Milić Rakić Mirko” i “Nikodije Stojanović Tatko”.


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=69979

12 окт 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up