Smiley face
U kategoriji Politika, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Prokuplje traži status grada, inicijativu pokrenuo poslanik Laketić

Autor 4 нов 2017

PROKUPLJE- Narodni poslanik iz Prokuplja Darko Laketić jedan je od podnosilaca Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, kojim se predlaže da Opštine Prokuplje i Bor po hitnom postupku dobiju status grada.

Naime, ovo su sada jedine dve opštine koje kao sedišta Upravnih okruga još uvek nemaju status grada koji pruža znatne prednosti u teritorijanoj organizaciji Republike Srbije. Upravni okrug predstavlja osnovni subjekat administrativne dekoncentracije vlasti i administrativni centar za teritorijalno organizovanje inspekcijskih i drugih službi državnih organa. U Republici Srbiji, u svim upravnim okruzima, sedišta okruga se nalaze u najvećim jedinicama lokalne samouprave koje imaju status grada. Jedan, od dva u kome nije tako, je Toplički upravni okrug koji na području koje obuhvata, nema jedinice lokalne samouprave sa statusom grada. Utvrđivanje statusa grada za opštinu Prokuplje predstavljaće pomoć u stvaranju uslova za više investicija i bolji ekonomski razvoj. Iz prokupačke opštine pojačan je odliv stanovništva, posebno mladih i stručnih ljudi ka centralnim područjima države i dalje van Srbije. To se nepovoljno odražava na pravilan regionalni razvoj zemlje. Unapređivanje statusa naše lokalne samouprave doprineće njenom razvoju i punom korišćenju privrednih, kadrovskih i prirodnih kapaciteta i stvaranju uslova da postane značajan privredni i ekonomski centar u ovom delu naše republike.

Ne treba zapostaviti činjenicu da se Toplički okrug nalazi duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, što mu daje značajnu ulogu i u bezbedonosnom smislu. Uzimajući u obzir da postoje posebni ekonomski, demografski i geografski razlozi, Prokuplje treba da dobije status grada, istakao je u republičkom parlamentu narodni poslanik Darko Laketić. On je dodao i da je značajan priliv investicija koji se očekuje u 2018. godini i planiranje budžeta okružnih sedišta sa statusom grada jedan od najvažnijih razloga za donošenje ovog Zakona po hitnom postupku. Svako odlaganje moglo bi samo da nanese štetu u vidu gubitka investicija, usporenog razvoja našeg kraja i daljeg odliva stanovništva, naročito mladih i obrazovanih ljudi, naglasio je Laketić za skupštinskom govornicom u parlamentu Republike Srbije.

 


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=71208

4 нов 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

12 komentara za “Prokuplje traži status grada, inicijativu pokrenuo poslanik Laketić”

 1. revizor

  Nemam ništa protiv toga, ali to ne može da doprinese bitno razvoju Prokuplja.Politika koju vodi dotični i njegovi sledbenici, jasno se vidi posle ovg nakaradnog smanjenja broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi, lokalnim ustanova i preduzećima.Svaka njegova inicijativa je ustvari demagofija kojom se skreće pažnja sa glavnih problema koje ima opština Prokuplje.

  • Mikica

   Puna podrska Darku, covek zna sta i kako treba da radi

  • Marko Simic

   Jeste da je bilo smanjenje broja nezaposlenih ali to je posledica.. Sta je uzrok? Gledaj malo objektivno i prestanite da gledate samo posledice, uzrok smanjenja broja nezaposlenih posto si ocigledno zaboravio je taj sto se u demokratsko vreme zaposljavalo radi glasova (seti se kafica u centru, bili su puni jer nije imalo toliko stolica na posao) na radna mesta gde nije imalo potrebe za zaposljavanjem i ko je sad kriv? Kriv Darko i sledbenici jer su rekli da ne moze tako a ono sto ne zelis da vidis je da su svim otpustenim radnicima ponudjena radna mesta (Leoni, Crveni Krst itd) da ne bi ostali na ulici kako se radilo u demokratsko vreme (sve Prokupacke fabrike).

 2. Gradovi u Srbiji su teritorijalne jedinice utvrđene Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, koja predstavlja ekonomski, administrativni, geografski i kulturni centar šireg područja i ima više od 100.000 stanovnika.IMA LI NAS TOLIKO?

 3. Ima

  Prema zadnjem popisu ima 111.813

  • beriljac

   Da nisi malo pomesao brojke.Okrug ima toliko.Opstina je daleko od toga.Kako nas vode ovi nazadni bice nas jos manje.Inace sama ideja nije nova. I zuti su se zanosili tom idejom. Sve u cilju formiranja opstine Carina,Novo naselje,Beloljin,Krusevica,Dzigolj…..itd. Da se ne naljute jabukarci,garicani takodje.
   Naravn,o za ovako sulude ideje se dobiju packe po usima.Ovo mi lici na predizboru kosku kojom ce se izaci u narod.Prica kako ce biti blize gradjanima,servis u sluzbi napretka,investicija,…itd ce biti magla za prodaju.
   Prazna prica

 4. beriljac

  I jos jedna stvar.Toplicki okrug nema Institut za javno zdravlje.Sto se za to doticni ne zalozi kod svojih.
  Ko ima interes da se analize ,sanitarni pregledi placaju duplo skuplje nego u ostalim gradovima u Srbiji.
  Gradjani sigurno ne.

 5. Poseban geografski polozaj odnosno polozaj znacajan za drzavu, takodje su bitni kriterijumi za dobijanje statusa grada.Misljenja sam da nasa opstina ispunjava te uslove

 6. Dragana Dragic

  Covek koji je dosta doprineo da se cuje glas jedne male i nedovoljno razvijene opstine.Gospodinu Laketicu svaka cast za sve!

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up