Smiley face
U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Promocija knjige Dragana Damjanovića „Proročanstvo Nemanjine žene- Sveta Anastasija“, pokrenuta inicijativa da se obnovi hram Presvete Bogorodice

Autor 18 апр 2017

KURŠUMLIJA- U petak, 21. aprila u sali opštine Kuršumlija održaće se promocija knjige Dragana Damjanovića „Proročanstvo Nemanjine žene-Sveta Anastazija. Promocija počinje u 17 sati  a učestvovaće i poznati umetnici, među kojima su Ana Sakić (Ingrid iz serije „Selo gori a baba se češlja“), Maja Nikolić i drugi. Nemanjina žena je poslednje godine svog života provela kao monahinja u manastiru Presvete Bogorodice kod Kuršumlije.

Srpska Kraljevska akademija, koja je inicijator obnove hrama Presvete Bogorodice u Kuršumliji, čiji je redovan član pisac Dragan Damjanović, podeliće deo knjiga ovdašnjim školama i bibliotekama a biće obezbeđen veći broj knjiga i za prisutne, koji će dobrovoljnim prilozima podržati obnovu ove Nemanjine svetinje.

-Pozivamo sve građane Kuršumlije i Toplice, da dođu i uzmu učešće u ovoj duhovnoj važnoj i umetnički vrednoj manifestaciji. Svečanost će započeti blagoslovom, molitvom i duhovnim pesmama a završiće se dodelom priznanja glumcima i zaslužnim pojedincima, koje će uručiti akademik prof. dr Mirko Kerkez, predsednik Naučnog saveta Srpske Kraljevske Akademije-rekao je Topličkim vestima Slobodan Miletić, starešina kuršumlijske crkve Svete Trojice, i u ume sveštensva ovoga hrama pozvao sve Topličane da  prisustvuju

Ovo je prva knjiga o Svetoj Anastasiji, vizantijskoj princezi Ani, ženi Stefana Nemanje, osnivača prve srpske države i loze Nemanjića, majci Svetog Save i vladara Stefana, prvog srpskog kralja i Vukana, najobrazovanijoj ženi svog vremena, koja je kao monahinja poslednje godine života provela u manastiru Presvete Bogorodice kod Kuršumlije, iz kojeg je videla srpski narod kroz nadolazeće vekove, pa i ovo naše vreme, i dane koji tek predstoje.

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=60905

18 апр 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

3 komentara za “Promocija knjige Dragana Damjanovića „Proročanstvo Nemanjine žene- Sveta Anastasija“, pokrenuta inicijativa da se obnovi hram Presvete Bogorodice”

 1. Покајник

  Takozvana Srpska kraljevska akademija je najobocnija nevladina organizacija osnovana “davne ” 2012. godine, sa sedistem na dubokoj periferiji beogradske Karaburme. Inace, nijedan od pravih akademika SANU nije clan ovog udruzenja gradjana.

 2. Istina

  Koliko znam a znam to odlicno, SANU je komunisticka tvorevina bila i ostala,a SKANU je hriscansko-pravoslavna…koja se bavi ocuvanjem kulturnih,porodicnih,moralnih,verskih vrednosti,a to pokazuje i u ovom projektu…Za razliku od SANU akademika,SKANU AKADEMICI se trude i nesto doprinose drzavi Srbiji,a sta to SANU doprinosi sem sto drzavnom budzetu novac isisava?!

  • ISTINA JE JEDNA

   Sustina je u tome da su SKANU “akademici” SAMOZVANCI, odnosno da su sami sebe izabrali za “akademike”, mada medju njima ima i nesporno vrednih strucnjaka kao sto je npr. Dr Kerkez . SANU u danasnjem obliku je nastala 1892. godine spajanjem Srpskog ucenog drustva i Kraljevsko-srpske akademije. Neki predratni profesori Pravoslavnog bogoslockog fakulteta bili su akademici Srpske akademije nauka i umetnosti.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up