Smiley face
U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Protestvovali malinari sa juga Srbije: Traže 1,83 evra po kilogramu

Autor 18 јуна 2017

LESKOVAC- Malinari iz Jablaničkog okruga i iz Surdulice protestovali su sinoću Leskovcu zahtevajući da otkupna cena malina bude 1,83 evra po kilogramu, koliko i prošle godine.

„Naš je zahtev da trenutna cena od 120 dinara bude akontna, a krajnja 1.83 evra, odnosno 220 dinara, a to je cena koju hladnjačari dobijaju za izvoz griza od malina“, kazao je Dragan Miljković Kempes iz Bošnjaca kod Lebana, član Organizacionog odbora malinara.

Malinari su posebno kivni na otkupljivače ovog voća, optužujući ih da se bogate na njihovoj muci.

Molimo vladu Srbije, državu da stanu u našu zaštitu i da urazume otkupljivače, da se ne bogate na našoj muci. Takođe tražimo da da otkupne cene budu ujednačene u celoj Srbiji, da se ne desi kao prošle godine kada se kod nas malina otkupljivala za 140, a u zapadnoj Srbiji po 240 dinara“, dodao je Miljković.

Malinari tvrde da hladnjačari maline izvoze po ceni od 3 – 5 evra po kilogramu, a da su njivove priče o velikim zalihima i prošlogodišnjim gubicima netačne. „Neka pokažu knjige, pa će se videti da ne govore istinu“, rekao je jedan od govornika na platou ispred LKC-a.

Neki od predstavnika malinara smatraju da da su se otkupljivači udružili, sklopili savez, na čijem čelu, navodno, stoje dve velike firme u Leskovcu i okolini Leskovca.

Ovo je ucena monopolista. Rod je je ove godine i u Srbiji i u Evropi prepolovljen zbog nevremena i grada. Nelogično je da cena bude duplo manja od prošlogidišnje“, priča Nebojša Stojanović iz Leskovca koji maline gaji u Donjoj Lokošnici.

Mi malinari smo uglavnom radnička klasa, ona koja je ostala bez posla po fabrikama, pa se vratila na porodične njive i sada pokušavamo da živimo od proizvodnje malina, višanja i drugog voća, ali siromahu se nikako ne da progleda. U mojoj porodici niko ne radi“, dodaje Stojanović.

Malinari su najavili svakodnevne proteste. Sutra se sasatju u 20 časova na mostu kod Donjeg Sinkovca i odatle kreću naviše, prema „Strela Klajić“. Kažu da će, možda, protest trajati celu noć.

Bilo je reči i o organizovanju većeg udruženja, ali je Miljković komentarisao najavu formiranja udruženja u Donjem Sinkovcu, gde je baš za sutra jedna grupa malinara zakazala formiranje udruženja, što je Miljković osudio.

(JugMedia, Milica Ivanović)

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=63874

18 јуна 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

3 komentara za “Protestvovali malinari sa juga Srbije: Traže 1,83 evra po kilogramu”

  1. Neko mora da plati

    Sami ste ga tražili i birali.
    Kod nas nema ni zrno šljive, obrao mraz pa nema ni za nas ni za nakupce a oni mora od nečeg da žive pa će plate malinari i višnjari.

  2. Ljudi udruzujte se vise i pravite svoje hladnjace, nemojte da zavisite od lopovskih nakupaca. Prestanite da budete tvrdoglavi

  3. Vasington

    Ma budite malo realni, sa 10 ari naberete 2,5-3 tona maline i uzmete 350 – 400000 dinara sa sadasnjom cenom. I to je malo pa sta ste trebali posaditi da bih taj novac uzeli na nekoj drugoj kulturi. A za vasu informaciju i ja imam i malinu i kupinu

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up