Smiley face
U kategoriji Komentar, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Reagovanja čitalaca: Kome smeta Ekonomska škola u Kuršumliji?

Autor 13 авг 2018

KURŠUMLIJA- Ne mogu a da kao bivši učenik 50. generacije Ekonomske škole u Kuršumliji ne prokomentarišem  odluku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  da Ekonomsku školu u Kuršumliji spoji, ili šta već, sa Tehničkom školom “Đuro Đaković” iz Podujeva, koja je nakon NATO agresije 1999. godine privremeno izmeštena u Kuršumliju.  Ne samo spoji već i promeni ime koje nosi pune 64 godine.

Nikola Dragovic

Bez predhodne najave ministar prosvete doneo je odluku da profesori Ekonomske škole u Kuršumliji, od 1. septembra neće više raditi u toj školi. Prema rečima pojedinih profesora ova vest je saopštena jutros na sednici nastavničkog veća bez ikakve predhodne najave. Nakon upoznavanje nastavnog kadra sa odlukom ministra  od strane direktora, u nastavničkoj zbornici nastao je muk, neverica i zabrinutost. Svi su bili u čudu šta se dešava.

S pravom se postavlja pitanje da li građane i prosvetne radnike u Kuršumliji neko za nešto pita? Šta će se dogoditi sa radnicima? Da li se država igra sa ovim gradom i ovim ljudima?

Kao predstavnik đaka u školskom parlamentu sam još  2008. upozoravao da će se Ekonomska škola ugasiti ako se samo bude klimalo glavom i bez pogovorno slušala državna administracija. Na žalost većina profesora se smejala i posmatrala me čudno,  a iste te godine Ministarstvo prosvete je ukinulo jedno odeljenje  ekonomskog tehničara, a trgovački smer ugasilo. Godinu dana kasnije pojedini profesori su počeli da postaju tehnološli viškovi.

Danas se nakon 64 godine od postojanja, odlukom ministra iz Beograda, koji i ne zna gde je Kuršumlija, menja ime ove škole, a neki nastavnici ostavljaju na ulici. Da li će neko dignuti svoj glas ili će i dalje bezpogovorno izvršavati sulude odluke?

Umesto da pomogne građanima ove opštine na jugu Srbije, koja se 102 km graniči sa Kosovom i Metohijom, država se igra sa njima i iz dana u dan propisijući razne uredbe koje otežavaju život meštanima i donosi sulude propise. Ako želi da pokaže da nije tako neka preduzme neke odgovarajuće poteze, pa tako pomogne u pronalaženju investitora koji bi investirali u ovu opštinu, smanjili nezaposlenost i vratili mlade u ovaj grad.

Svi građani, ne samo prosvetni radnici, trebaju da se zapitaju koji je sledeći korak koji se može očekivati od države? Da li će ministar naredne godine, možda ukinuti srednje škole u Kuršumliji? Na ovu odluku nema pravo niko da ostane nem, ni bivši, ni sadašnji, ni budući učenici, ni njihovi roditelji, a najveća je odgovornost na profesorima i opštinskim rukovodiocima, koji svojim činjenjem treba da pokažu da Kuršumlija mora i treba da živi!

Svako treba preduzeti ono što je u njegovoj moći i skrenuti pažnju da Kuršumliji treba pomoć a ne sulude odluke državnih činovnika, koje su u suprotnosti interesima građana.

Zato je pravo vreme da se dozovemo pameti, a ne da bezpogovorno izvršavamo naređenja onih koji ne vide šumu od drveta, ili ćemo nešto preduzeti i uraditi  ili ćemo biti puka beskorisna masa klimoglavaca koje će se stideti buduća pokolenja.

(Autor Nikola Dragović, politikolog)


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=83916

13 авг 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

19 komentara za “Reagovanja čitalaca: Kome smeta Ekonomska škola u Kuršumliji?”

 1. Nevena Ilić

  Bravo za tekst!
  Umesto da pomogne država se igra sa nama! Svaka čast Nikola!

 2. Milica Nikolić

  Bravo Nikola!
  Kao bivša učenica podržavam iznete stavove kolege dragovića, jer ovo šta se radi ovom gradu je u najmanju ruku skandal.

 3. Student

  Dolazim uskoro u Kursumliju, pa cu se slikati na ulazu u grad ispred table sa natpisom dok je nisu promenili. Da mi bar nesto ostane kao uspomena.Ja sam ipak dete Kursumlije. Za Gimnaziju sam zakasnio. Pozdrav za drustvo iz osamdeset i neke.

 4. Kakve veze imaTehnicka skola sa Ekonomskom skolom? Sta to one imaju zajednicko? Opet politika Mesa prste. I otkud vise naziv Tehnicka skola iz Podujeva? Pa ona je ljudi vec 20 godina u Kursumliji. Podujevo nije Kursumlija. Ili mozda jeste a da mi to neznamo ili mozda ministar nezna da je Podujevo na Kosovu, a Kursumlija u SRBIJI!

 5. Jel se to Kursumlja vec seli na Kosovo

 6. Hop

  Preterujete. Jesu imena skola nakaradno nadenuta, ali je cinjenica da te podujevske skole godinama unazad nemaju ucenike vec se vestacki odrzavaju. Meni su samo ovde imena skola bezveze, spajanje je sasvim ok.

  • slobodni gradjanin

   Podujevske skole su morale biti ukinute jos odavno , sve je to samo,, lazni patriotizam ,,a u kursumliji da postoje ekonomska skola ,gimnazija i zbog potrebe i interesovanja djaka tehnicka skola Kursumlija.Trebalo je ukinuti i podujevsku osnovnu skolu jer u Kursumliji vec postoje dve ,sve je politika i licni interesi pojedinaca a finansiski nicim opravdano

 7. da li ce Ministar uvesti i albanski jezik kao obavezan, mozda planira da ce i nas da pripoji Kosovu

 8. Bojan

  Nije problem u spajanju skola, vec u nacin kako je to izvedeno, ovim su pokazali svu bahatost, beskrupuloznost, tiraniju i besmislenos vlasti i njihovih ministara, da se ovako vazne odluke sprovode na silu, bez obavestenja, bez najava, bez prava na misljenje su odlike ove vlasti. Ako im i ovo prođe dok mi mirno stojimo i gledamo, onda neka nam bog pomogne.

 9. Bojan

  Dokle li cemo samo cutati i gledati ovaj haos dragi moji malobrojni sugradjani….

 10. Нереформисани Реформатор

  Ко у ствари не види шуму од дрвета?
  Реаговање г-дина Драговића на неке актуелне проблеме у граду је вредно пажње, али да ли је у свему у праву? Када је у питању небрига државе према руралној средини као што је Куршумлија, потпуно је у праву као што је у праву да сви треба да дају свој допринос да становништво остане и град живи. Али не видим у тексту небригу локалне власти када су у питању инвестиције и исељавање становништва. Што се тиче накарадног спајања подујевских средњих школа са куршумлијским и ту је донекле у праву. Али шта је то у тексту што се не види од дрвета?
  Не желимо или нећемо да видимо да су нам привреда и пољопривреда тотално девастиране и да само непроизводни сектор функционише. А тај сектор је пребукиран и треба га финансирати. Али којим парама? Сви покушаји да се изврши рационализација у овом сектору су пропали. А лако је било и у граду и у држави отпустити на хиљаде радника из фабрика. И сада када треба отпустити неколико просветних радника куку и добога.
  Подсећам да је министарство одавно тражило да се по свим општинама ураде мреже основних школа и да тамо где у више средњих школа има мањка ђака да се школе фузионишу и да се не називају ни техничким, ни пољопривредним, ни текстилним, него само средњим. То због тога да се деценијама не производе само једна те иста занимања, него да се према потребама друштва смерови и струке мењају. Али нико није смео ништа да пипа. Да се је то уфазама одрадило, данас би било мање проблема.
  Да ли због укидања одељења и школа села и град умиру? Преовладава такав став у друштву, али и поред свих школа, села су празна па и сам град. Прегломазан школски систем ће пре да умртви него да оживи град. Нисам за то да се средње школе укину, али да се од две направи једна и да попуњеност одељења буде већа, јесам. Локална власт би морала да размишља и о спајњу основних школа јер у општини има ђака таман за једну. За једну средњу и једну основну школу довољан би био један директор, секретар, једна администрација и стручна служба. А шта тек рећи за три осморазредна одељења на терену која скупа једва да имају 30 ђака које покрива преко 60 радника ( не целих).
  Зашто због неколико отпуштених радника морамо да позајмљујемо паре за плате? Зашто тај новац не би ишао у инвестиције? Зашто се не би тим парама побољшали услови рада у школама? Зар се тако не ради свуда у Европи? Зар не прилагођавамо законске оквире за ЕУ? Зашто због дрвета не желимо да видимо шуму?

 11. GVI

  Za dosta toga si u pravu, prijatelju. Da su problemi samo u prosveti lako bismo ih resili. Koliko samo vecnika, pomocnika, zamenika, sekretara, lezilebovica i slicnih ovaj jadni narod izdrzava iz budzeta i na teret nasih para? Koliko bi investicija moglo da se finansira samo iz tih plata?

 12. Guliverka

  . Pozivam sve gradjane Kursumlije da svoje kuce prodaju siprarima i svoja imanja i da svi odemo u Nemacku. Ameriku u p…. m…….

 13. Martin Niemöller

  Kada su nacisti došli po komuniste,
  ja sam ćutao;
  jer nisam bio komunista.

  Kada su zatvorili socijaldemokrate,
  ja sam ćutao;
  jer nisam bio socijaldemokrata.

  Kada su došli po sindikalce,
  ja se nisam pobunio;
  jer nisam bio sindikalac.

  Kada su došli po mene,
  nije preostao niko da se pobuni.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up