Smiley face
U kategoriji Kuršumlija, Poslednje Vesti, Reportaža.

Samohrana majka Rada Zuvić počinje novi život

Autor 12 мар 2017

KURŠUMLIJA- Da u životu ima mesta i za nemanje i imanje, za sreću i tugu, pokazuje životni put Rade Zuvić, koja je rodom iz Hrvatske, iz Gline. U vihoru rata našla se u koloni izbeglica i spas pronašla na Kosovu i Metohiji. Nakon ’99. godine beži po drugi put, i dolazi u Raču kod Kuršumlije. Tu se udaje, dobija četvoro dece a zatim razvodi. Imala je privremeni smeštaj a zatim je  Komesarijat za izbeglice kupio kuću za nju i decu u ovom selu.

Kuća je stara, čatmara, i mora da se sredi. Dobiće i građevinski materijal u vrednosti od 180.000, ali to nije dovoljno.

Rada Zuvić sa ćerkama Milosavom (17) i Jovanom (12) i sinovima Radoslavom (15) i Dragoslavom (14), uselila se u kuću sa okućnicom u novembru prošle godine. Njihovim mukama ovde nije kraj, jer radi se o seoskom domaćinstvu koje treba da se sredi da bi bilo pravi topli kutak za ovu porodicu. Na kući treba da se uradi pod, zameni stolarija, srede zidovi, nameštaj je star i dotrajao.

-Meni kao da je zapisano da stalno menjam mesto boravka, da se iznova kućim. Valjda ću sad u miru da počnem da vodim život sa svojom decom. Srećni smo jer smo u svojoj kući ali treba sve ovo srediti. Deca mi idu u školu, mnogo treba za školsko dete, i nisam u mogućnosti da izdvojim da nešto sredim ili kupim za kuću. Primamo socijalnu pomoć i dečiji dodatak. Vidite i sami u kakvom je stanju kuća. Od Komesarijata ćemo dobiti građevinski materijal, ali to nije dovoljno, da bi se sve ovo sredilo. Progurali smo zimu. Zidovi su jako tanki tako da čujete vetar kako fijuče, rigips table bi bile rešenje-priča za Topličke vesti Rada Zuvić.

Dok pokušava da sakrije suze,  objašnjava da će sve da uradi da joj deca budu srećna i da ih zaštiti, ali joj je jako teško. Dodaje da od rodbine nema nikog ko može da joj pomogne i da može da se osloni samo na dobre ljude.

-Pošto je ova porodica naš korisnik, uredno su podneli dokumentaciju da im se kupi sesko domaćinstvo. Kupljena je ova kuća, koja je preko puta one u koju su tri godine bili privremeno smešteni. Oni su u jako teškoj situaciji. Dobiće i građevinski materijal u vrednosti od 180.000. To je nedovoljno, da bi se sve sredilo, zato apelujemo na sve one koji mogu da pomognu da se jave. Zima je bila jaka, neke cevi za vodu su im ispucale, pukla je i šolja u toaletu. Pored kauča imaju i gvozdene krevete, znači bukvalno im treba sve od nameštaja. Za sada je najvažnije da imaju svoj krov nad glavom-ističe Violeta Jakovljević, iz Povereništva za izbegla i interno raseljena lica.

Dok nas ispraća, Rada sakuplja drva da deci spremi ručak. Kaže da će da ispeče hleb a uz njega šta ima. Deca više i ne postavljaju pitanje navikli na nemaštinu i muku. Da li ću dočekati dan kada će  imati sve što je jednoj porodici potrebno samo Bog dragi zna.

 

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=59057

12 мар 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up