Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Savetovanje o poljoprivredi

Autor 5 дец 2017

PROKUPLJE- Opština Prokuplje organizovala je savetovanje za poljoprivrednike, studente Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija i učenike Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“. Na savetovanju prof. dr Ivo Đinović i Ivan Tupajić iz kompanije“ Superior“ iz Velike Plane govorili su o selekciji hibrida i sorti povrća i voća, a Olivera Lukačević iz kompanije „Avidal“ o sistemima za navodnjavanje.

-Na teritoriji prokupačke opštine 70 odsto stanovništva na direktan i indirektan način bavi se poljoprivrednom proizvodnjom. Idealni prirodni potencijali nisu u dovoljnoj meri iskorišćeni. Da bi se unapredila proizvodnja, primenile nove tehnologije i bili konkurentni na tržištu neophodna je stalna edukacija poljoprivrednih proizvođača, izjavio je zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović dodavši da će lokalna samouprava, u saradnji sa Odeljenjem za poljoprivrednu Opštine Prokuplje i Poljoprivredno stručnom službom u narednom periodu organizovati slična savetovanja.
– Za dobru proizvodnju paprike, paradajza, krastavca, luka i drugog povrća i voća neophodan je dobar odabir hibrida i sorti. Poljoprivrednici bi trebalo da kupuju samo semena od registrovanih firmi , koja poseduju deklaraciju i rade po uputstvima, rekao je Đinović dodavši da je tokom čitavog perioda proizvodnje povrća neophodno primeniti agrotehničke i zaštitne mere.
– Šteta koju je ovogodišnja suša nanela srpskoj poljoprivredi je mnogo velika. Da bi se sprečile ovolike štete neophodno je da se na njivama i voćnjacima počnu graditi sistemi za navodnjavanje, izjavila je Olivera Lukačević.
-Da bi se unapredila poljoprivredna proizvodnja, primenile nove tehnologije i proizvodi bili konkurentni na tržištu za poljoprivredu se izdvajaju ogromna sredstva od strane Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, evropskih fondova, a delom i iz Fonda za razvoj poljoprivrede Opštine Prokuplje, izjavio je Paunović.


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=72898

5 дец 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Savetovanje o poljoprivredi”

  1. Savetovanje poljoprivrednika je od velikog znaja.

  2. milimoj

    A gde su slike poljoprivrednih proizvođača. Ko je bio na tom predavanju.Koga bre folirate i kako vas nije sramota imate li obraza i časti ili je bezčašće opilo sve ljude u Prokuplju. Strašno!!!!

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up