Smiley face
U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Sećanje: Šest godina od smrti Radovana Delibašića, doajena topličkog novinarstva

Autor 8 феб 2018

KURSUMLIJA- Danas se navršava šest godina od smrti Radovana Delibašića, najboljeg novinara Toplice. Ovaj velikan topličkog novinarstva životni vek je proveo radeći za najprestižnije srpske i inostrane  medije. Bogatu karijeru gradio je u Politici Ekspres, Blicu, Večernjim novostima, Glasu javnosti, Kuriru, radio  za Dojče vele, Frankfurtske vesti i za mnoge časopise. Poznat po britkoj reči, rukovodio se samo jednim- da o istini uvek treba da se govori,  o istini uvek treba da se piše. Pišući o korupciji bez bojazni, želeo je lepšu budućnost za svu decu Toplice, ni tužbe ga nisu zaustavile. Zbog golgote koju je prošao napisao je knjigu „Ja najveći kriminalac Toplice“. O svim temama je otvoreno pisao. Prenosio je  široj javnosti događaje od bitnog značaja, i sve što čini kulturnu i istorijsku baštinu Kuršumlije i Toplice, i pokazao ličnim primerom kolegama kako se piše i da pišući o velikim događajima, doprinosi da se pokrene njihovo rešavanje.

Delibašić je doprineo razvoju novinarstva u topličkom kraju izveštavajući sa puno energije, entuzijazma i upornosti i udario temelje istraživačkom novinarstvu u ovom delu Srbije. Trudio se da šira javnost sazna o lepoti, istoriji i  kulturnoj baštini ovog kraja. Bavio se publicitikom i književnošću, počev od knjige o “Đavoljoj varoši”pa sve do knjige “Ja najveći kriminalac Toplice”, gde je govorio o nepravdi i golgoti kroz koju je prošao ali koja ga nije zaustavila i uplašila.

Čovek od pera Radovan Delibašić, uvek je bio spreman da pouči i prenese znanje drugima. Uvek je iznova i iznova govorio: ”Glavni zadatak svakog novinara je da piše, istražuje i da kritički iznosi sve ono što se čini ili ne čini u jednom mestu. O obećanjima se ne piše već, onom što je urađeno. Samo otvoreno pisanje doneće boljitak generacijama koje slede jer ne sme da se saučestvuje tako što će da se ćuti i prećutkuje istina”.

Radovan Delibašić preminuo je u 63. godini života. Iza sebe je ostavio znčcajna dela koja će biti putokaz mnogima koji su njegovi naslednici u novinarstvu.

 


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=75818

8 феб 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Sećanje: Šest godina od smrti Radovana Delibašića, doajena topličkog novinarstva”

  1. Demos

    Ne rekoste da je nekoliko meseci robijao zbog knjige,, Ja, najveci kriminalac Toplice,, u kojoj je uvredio coveka sto je napisao da je nekoliko puta prodavao i kupovao iste radne masine u vreme inflacije! Sud je odlucio da direktor ima peravo da trguje… Bojim se da je malo koga naucio da treba istrazivati i pisati istinu!

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up