Smiley face
U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Preko plota.

Specijalitet sa Kopaonika, ajvar sa vrganjima

Autor 21 окт 2017

BRUS- Veliki broj stranih i domaćih turista koji se odmaraju na Kopaoniku, u povratku kupuju namirnice i zimnicu. Porodično gazdinstvo Gavrilović iz sela Vlajkovca, na putu Brus-Kopaonik, proizvede i proda više od 20.000 tegli ajvara.

“Već je deseta godina kako kupujem ovde i izuzetan je. Posebno ovaj sa vrganjima je meni najdraži i najlepši, zato što verovatno ima dosta vrganja na Kopaoniku i zato kupujemo taj”, kaže Goran Golubović iz Kruševca.

Iako područje Kopaonika nije poznato po proizvodnji paprike, Milenko Gavrilović je odlučio da proizvodi ajvar i ovaj srpski brend prodaje stranim i domaćim turistima. Paprici nabavljenoj u moravskim selima dodaje kopaoničke šumske proizvode i razne đakonije.

“Po starom receptu ga pravim. Pravimo i neke ajvare sa vrganjima koje ne radi niko. Pravimo ajvar sa maslinovim uljem po narudžbini, pravimo cepkani, ljuti, mleveni, sladak, znači sve vrste ajvara”, objašnjava proizvođač ajvara Milenko Gavrilović.

Milenko je pored članova porodice u proizvodnju ajvara uključio i malobrojne meštane.

Studentkinja iz Vlajkovca Nevena Đorđević kaže da je došla da zaradi jer je student i potreban joj je novac, dok Stefan Božanović ističe da posao nije težak.

Stevan Sinđelić iz sela Vlajkovce napominje da je zadovoljan poslom. “Ovo je neka vansezona kada nemamo posla na selu, neke poljoprivredne radove da radimo, tako da nam ovo dobro dođe”, objašnjava Sinđelić.

Sezona proizvodnje ajvara traje mesec i po dana. Ovde se dnevno proizvede više od 500 tegli ajvara, ali se i osuši desetine kilograma mesa, jer, kažu, ajvar bez mesa ne ide. A kao dezert tu su slatko i džemovi, kao i šumski med iz ovog kraja.


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=70522

21 окт 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Specijalitet sa Kopaonika, ajvar sa vrganjima”

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up