Smiley face
U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Stočari na ispitu: Neophodno je popraviti kvalitet mleka

Autor 16 јула 2017

PROKUPLJE- Proizvođači mleka iz Topličkog okruga su u narednom periodu pred velikim ispitom. Razlog tome je najava promene načina plaćanja mleka od strane otkupljivača sirovog mleka. Naime, do sada su mlekare plaćale mleko na osnovu cene po masnoj jedinici (procentu mlečne masti), što će se u narednom periodu promeniti a cena mleka određivaće se na osnovu kvaliteta mleka, odnosno broja mikroorganizama i somatskih ćelija u mililitru sirovog mleka. Kakvo mleko pijemo? Pitanje koje se sve češće postvalja. Proizvođači mleka kažu odlično, mlekare uglavnom nisu zadovoljne dok potrošači često i ne razmišljaju o tome. Šta je u stvari istina!

Živorad Tasić iz Donje Trnave

Prema rečima proizvođača Živorada Tasića iz sela Donja Trnava kod Prokuplja, koji se pored ostalog bavi i proizvodnjom mleka na svom gazdinstvu,  proizvodnja ove, za život važne, namirnice se sve više dovodi u pitanje.

-Na svom porodičnom gazdinstvu zajedno sa svojom porodicom, pored proizvodnje višnje i maline, bavim se i uzgojem mlečnih krava. Praksa je pokazala da se teško može opstati kada se bavimo samo jednom  proizvodnjom. Ovih dana su nam iz mlekare najavili da će mleko plaćati po kvalitetu, kao da naše meko nije kvalitetno- kaže Tasić i dodaje:  „Na svom gazdinstvu u saradnji sa stručnim licima trudim se da primenim sve što treba tako bi  proizveo mleko koje je  ispravno i zdravo zato što ga pored ostalih pije i moja porodica“.

Prema rečima Igora Petrovića, dipl.inž.poljoprivrede za stočarstvo, kvalitet mleka koje se proizvodi na našim gazdinstvima je šarolik. O tome svedoče i zvanične analize koje mlekare rade u ovlašćenim labaratorijama dva puta mesečno za svakog svog kooperanta.

-Kada se radi o broju mikroorganizama i somatskih ćelija u jednom mililitru sirovog mleka, kao pokazateljima kvaliteta mleka, taj broj se kreće od nekoliko hiljada pa čak do nekoliko miliona. Standardi kojima trebamo težiti propisuju da mleko ekstra klase ne sme sadržati više od 100.000 mikroorganizama u mililitru sirovog mleka, odnosno 400.000 somatskih ćelija, dok mleko prve klase sadrži od 100.000-300.000 hiljada mikroorganizama u mililitru sirovog mleka. Pojedine mlekare već sada sprovode novi način obračuna cene mleka-kaže Petrović.

Naglašava da proizvođači mleka ukoliko žele da poboljšaju kvalitet mleka moraju pre svega obratiti pažnju na higijenu staje, higijenu muzača, higijenu grla, higijenu muže i higijenu opreme za mužu i skladištenje mleka. Petrović takođe dodaje  da je praksa pokazala da kod većine proizvođača mleka uz male stručne korekcije vrlo lako i brzo stvari mogu krenuti na bolje.

(I. P.)


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=65195

16 јула 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

5 komentara za “Stočari na ispitu: Neophodno je popraviti kvalitet mleka”

 1. Petrasin

  A ko ce vrsiti analizu preradjenog mleka….. Naravno niko. Jer je najbitnije upropastiti seljaka, opljackati ga preko mikroorganizama i somatskih celija. Ma naje…..i smo nacisto. Jos kada nam uvedu da nam krave govore visestranih jezika……

  • milan

   Petrasin ne lupaj bre čoveče!

   • Petrasin

    Pogadja istina milane.

    • milan

     Ne nego govoriš o nečemu šta ne razumeš.Kod mene možeš da dođeš da pogledaš proizvodnju mleka a šta ti proizvodiš? Po ovome što što komentarišeš NIŠTA.

     • Petrasin

      Odlicno ja znam sta pricam, stim sto za razliku od seljaka kome ti odredjujes kvalitet, tebi to niko ne proverava vec ,,veruje,, na rec. Sta je sa zadnjom proverom u kome su proveravana 22 uzorka mleka raznih mlekar i tom prulikom se ispostavilo da je njih 8-9 bilo neispravno. Ko je tu kriv seljaci zbog neispravno predatog ili vi zbog lose preradjenog mleka

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up