U kategoriji Kuršumlija, Poslednje Vesti, Reportaža.

Sve više vernika posećuje manastir Sveti Vladika Nikolaj Srpski kod Pločnika

Autor 9 jan 2014

KURŠUMLIJA- Nadomak Kuršumlije kod Pločnika nikao je pre nekoliko godina manastir  posvećen Sv. Nikolaju Srpskom, koji je metoh prvoj Nemanjinoj zadužbini, manastiru Sv.Nikola. Manastir je podignut na imanju monaha Prokopija, koji je zemlju ostavio eparhiji Raško-prizrenskoj. Otac Onufrije, iguman ove svetinje, očekuje da će ona  velikim  trudom u narednom periodu zablistati u punom sjaju i imati veći značaj u Toplici.

Otac Onufrije

Monah Prokopije, čije je svetovno ime Borko Mijajlović,  rođen je 1931. godine a upokojio se na Badnje veče 2002. U poznim godinama se zamonašio u manastiru Sopoćani a na svom imanju je podigao krst pored same magistrale Niš-Priština. Imanje je ostavio Raško-prizrenskoj eparhiji, tako da je gradnja ove svetinje započela 2oo2. a radovi su izvođeni do 2007. Ova svetinja je bila metoh manastiru Crna Reka, čije je bratstvo boravilo ovde. Nakon odlaska Crnorečana svatinja je ostala prazna a zatim u zimu 2013. godine ponovo oživljava po nalogu njegovog preosveštenstva vladike niškog Jovana. Ovde dolazi otac Onufrije a manastir postaje metoh manstiru sveti Nikola, Nemanjinoj prvoj zadužbini.

Pročitajte i...  Ksenija Stojiljković iz Žitorađe plasirala se u finale prvog onlajn takmičenja u pevanju duhovne i etno pesme

-Ja sam se zamonašio 2009. godine u manastiru Sukovo kod Pirota, koji je posvećen Uspenju Presvete Bogorodice a zatim sam određen da dođem u Toplicu u ovu svetinju, koja se podiže na imanju monaha Prokopija- ističe za Topličke vesti otac Onufrije, iguman manastira Sv. Vladika Nikolaj Srpski.

Bratstvo ove svetinje čine otac Onufrije i otac Simeon. Za sada je izgrađena kapela sa konacima i zvonikom. U kapeli se održavaju sva bogosluženja i liturgije. Tako je bilo i na drugi dan Božića, na Sabor Presvete Bogorodice. Saborom se naziva ovaj praznik zato što se sabiraju svi verni, da proslave  Mati Bogorodicu, koja je rodila Gospoda Isusa Hrista. Svetu liturgiju služio je otac Jovica, starešina kuršumlijske crkve Sv.Trojice, uz sasluženje đakona Bojana i bratije ove svetinje i bratije Sv.Nikole.

Pročitajte i...  Još jedan težak poraz Topličanina

-Uz Božju pomoć i pomoć blagočestivih ljudi nadam se ćemo  uskoro dobiti crkvu brvnaru od darodavca iz Teslića. Ako sve bude teklo po planu, treba da obezbedimo prevoz i napravimo temelj a kada se izgradi crkva, za koju je već urađen projekat, crkva brvnara će se dati drugoj svetinji koja je u planu da oživi. Tako da će ova svetinja uz Božju pomoć i velikim trudom u narednom peridu zablistati u punom sjaju i imaće veliki značaj u Toplici, gde je Nemanja-Simeon Mirotočivi sagradio prve zadužbine-kazao je otac Onufrije.

   

Svetinju posećuju sa različitih strana. Na drugi dan Božića bilo gostiju iz Kuršumlije, Niša, Prokuplja… Kažu da dolaze na poziv oca Onufrija uvek kada mogu da se pomole i pomognu koliko mogu. Goran Milenković iz Ćukovca, koji je stolar po zanimanju, sagradio je zvonik. Otac Onufrije ističe da su darodavci iz različitih mesta.

Pročitajte i...  Rukometaši Jastrepca spremno dočekuju istorijski meč za ulazak u Super B ligu

Velika je radost u obnovi a obnova je u suštini naše vere pravoslavne a to nam pokazuju svetinje kuršumlijske, koje se obnavljaju i oživljavaju.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=9611

9 jan 2014. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up