Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Svetozar Pandurović: U Kuršumliji treba organizovati „Nemanjine dane“, kulturnu manifestaciju na izvorištu državnosti i kulture

Autor 7 авг 2018

KURŠUMLIJA- Dobitnik više nagrada i priznanja, Svetozar Pandurović, akademski slikar, ikonopisac, konzervator iz Beograda član ULUPUDS-a, koji je diplomirao na odseku za unutrašnju arhitekturu i industrijski dizajn,  čiji će murali krasiti centar Kuršumlije, ističe da šira javnost mora biti upoznata sa značajem Nemanjinih zadužbina u kulturološkom i istorijskom smislu  jer je ovde u Kuršumliji bio početak vladavine svetorodne loze Nemanjića.

On naglašava da se manastir Svetog Nikole restaurira, rekonstruiše i završi do kraja kao što je i započeto, a što se tiče manastira Presvete Bogorodice, da se uradi konzervacija arheološke lokacije a pored izgradi nova crkva kroz idejno rešenje koje bi bilo prihvatljivo za Zavod za zaštitu spomenika i za SPC. Pandurović bi uradio kompletan projekat i predstavio kroz 3D animaciju.

-Rešenje bi bilo da se lokalitet  konzervira i kao autentičan sačuva a da se neposredno pored izgradi nova rekonstrukcija srednjovekovne crkve, koja bi bila u funkciji. Da bi ova ideja zaživela, bilo bi korisno uraditi projekat rekonstrukcije crkve sa urbanizmom arheološke lokacije, na savremen prezentacioni način kroz 3D animaciju. Teško je rečima opisati trodimenzionalne objekte, najbolje ih je što realnije prikazati. Ovo rešenje bi bilo jedinstveno i  posebno  atraktivno a ja sam spreman da u narednom periodu radim na realizaciji takvog projekta jer imam iskustva. Oživljavanje još jednog manastira na ovim prostorima je nova nada za ovaj grad – pojasnio je  Topličkim vestima, Svetozar Pandurović, akademski slikar.

Oslikavanje murala u Kuršumliji imaće višestruki značaj, a pokrenuće inovativnost kod ljudi kako bi realizovali neki novi projekat. Pre oslikavanja mora se uraditi priprema podloge na zidovima. Visokokvalitetnu podlogu od specijalnog građevinskog maltera, doniraće firma ” MAPEI”. Na oba murala biće prikazani svetovni vladari Stefan Nemanja i Ana, sa svetovnim i monaškim imenima. Murali su originalna autorska rešenja, od crteža do teme i forme bez korišćenih predložaka, ali u duhu srpsko – vizantijskog stila, prilagođeni funkciji javnog prostora, kaže autor.

-Značajno bi bilo da pokrovitelje Stefana Nemanju i Anu vratimo na svetlost dana i na tome gradimo nove ideje,  koje bi doprinele razvoju ovog grada, regiona i Srbije. Kuršumlija,  bi svake godine mogla  da bude centar Srbije kroz kulturnu manifestaciju  ” Nemanjini dani”  gde bi se podsećali na izvorište naše državnosti i kulture-kazao je Pandurović.

Prvi Mural „Stefan Nemanja, Sveti Simeon Mirotočivi“, koji će biti oslikan preko puta „Evrope“, prikazuje Stefana Nemanju kao odlučnog hrišćanskog srpskog vladara, pokrovitelja Kuršumlije.

-Ktitora prvih zadužbina  i svetovnog čuvara Hrišćanstva, što je i bio u tom periodu i što je vezano za Kuršumliju. Nemanja je odeven u vlastelinsko ruho sa “kolastim azdijama” na kojima je ornament Nemanjićki beli dvoglavi orao po uzoru na vizantijskog dvoglavog orla, simbol harmonije crkve i države pod jednom krunom u jednom telu. Okrunjen je Sevastokratorskom dijademom. U desnoj ruci drži “Krst žezal” kao hrišćanski vladar i pokrovitelj. U levoj drži papirni svitak, koji ga predstavlja kao čuvara zakona. Njegova figura se uznosi iznad reke Toplice i dva ušća od reka Banjske i Kosanice a na visoravnima su prikazane crkva Sv. Nikole i Presvete Bogorodice, koje su ikonografski stilizovane prema autentičnim ostacima i prikazane kao bele građevine. U gornjem desnom uglu je prikazan blagoslov Gospoda Isusa Hrista koji silazi na Nemanjinu glavu- kazao je autor Svetozar Pandurović

Drugi mural „ Nemanju, Sv.  Simeona  i  Anu, Sv. Anastasiju“, koji će biti oslikan iznad apoteke,  predstavlja  u odeždama srednjevekovne hrišćanske vlastele sa Sevastokratorskim dijademama krunisani  od Vizantijskog Carstva.

-Prikazani su u sceni koja podseća na tipične ikonografske scene ktitora i svetih parova, kao što su Sv. Joakim i Sv. Ana,  harmoničan stav supružnika. Ana pridržava ktitorsku ruku svoga muža Nemanje, dok on u ruci drži crkvu Presvete Bogorodice  u kojoj će se kasnije u 72. god života zamonašiti njegova žena Ana i postati Sv. Anastasija. Njih dvoje i crkvu sa otvorenog neba blagosilja ruka Gospoda Isusa Hrista i time pokazuje neophodnost Božijeg posredovanja u svakome delu, a naročito bračnoj vezi. Ovaj zaključak je vrlo bitan kao podsetnik u javnom prostoru, jer je danas najveći nacionalni problem, kriza braka i porodice. Ovim prikazom se saopštava da su tadašnji vladari Nemanja i Ana bili sveti supružnici, i da je iz tog njihovog Bogom blagoslovenog braka proizašlo njihovo vlastelinstvo i ktitorstvo, i rođenje izmoljenog blagoslovenog sina Rastka potonjeg  Sv. Save-istakao je na kraju Svetozar Pandurović.

BIOGRAFIJA: Svetozar Pandurović, završio je Fakultet Primenjenih umetnosti, odsek Unutrašnja arhitektura i industrijski dizajn. Plaketom ULUPUDS-a, čiji je član  i od Privredne komore Srbije, nagrađen je njegov diplomski rad kako najbolji. Od 1991. izučava i bavi se crkveno-umetničkim stvaralaštvom, unutrašnjom arhitekturom i konservacijom. Izložbe: Dizajn u privredi Beograda,  ”Dizajn uprkos svemu”,  II Sabor savremenog ikonopisa kod Srba, Savremena pravoslavna srpska umetnost,, Savremeni ikonopis, Cetinje, Samostalna izložba ”Crkveno umetničko stvaralaštvo”, Savremeni Ikonopis,Tradicionalno modern, Savremeni ikonopis,., Mali format, .Tradicionalno moderno. Konkursi: Konkurs za idejno rešenje crkve sv. Dimitrija i parohiskog doma u Novom Beogradu, 1997, Konkurs za idejno rešenje hrama sv. Vaznesenja Gospodnjeg, Ub, (otkupna nagrada), 2001., Projekat enterijera crkve sv. Hristovog Vaskrsenja, Beč, 2003., Projekat ikonostasa i enterijera crkve sv. Dimitrija, Novi Beograd (usvojeno rešenje na konkursu), 2006. Važni izvedeni projekti: Enterijer crkve sv. Arhangela Mihajla, Zrenjanin, 1994.,  Ikonostas crkve sv. Arhangela Mihajla, Zrenjanin, 1994., Kupolni krst, crkve sv. Arhangela Mihajla, Zrenjanin, 1997., Ikonostas crkve sv. Petke, Šljivovo, Žička eparhija, 1998., Ikonostas crkve u Plužinama, Mitropolija crnogorsko-primorska, 1993., Ikonostas crkve sv. Marka, opština Lazarevac, Šumadijska eparhija, 2008., Projekat i izvođenje crkvenih vrata crkve ”Lazarica”, Birmingem, Engleska, 2007., Projekat i izvođenje kapija manastira ”Pokrova Presveta Bogorodice”- Švedska, Britansko-skandinavska eparhija, 2009., Kupolni krst, kapela Sv. Jovana Šangajskog, manastir ”Pokrov Presveta Bogorodice”, Švedska, 2011., Kupolni krst, kapela Sv. Ilije , manastir ”Pokrov Presveta Bogorodice”, Švedska, 2014. Sarađivao sa: Muzejem Srpske pravoslavne crkve, Muzejem ”Vojvodina”, Novi Sad, Muzejem mitropolije zagrebačko-ljubljanske. Web: www.svetozarpandurovic.in.rs

 

 

 

 

 

 


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=83642

7 авг 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

6 komentara za “Svetozar Pandurović: U Kuršumliji treba organizovati „Nemanjine dane“, kulturnu manifestaciju na izvorištu državnosti i kulture”

 1. N.G.

  Zanimljiv i poučan intervju. Naročito deo koji se odnosi na izgradnju nove – verne rekonstrukcije Nemanjine zadužbine crkve Presvete Bogorodice. Danas izgradnja gotovo svih novih hramova započinje efektnom vizuelnom prezentacijom i dočaravanjem budućeg izgleda objekta. Posebna originalnost se ogleda u izloženoj ideji da crkva P. Bogorodice, kao i mural, simbolizuju danas dramatično zanemarenu “Svetinju braka i porodice” oličenu u plodotvornoj i svetoj bračnoj vezi Nemanje i Ane. Ovim putem bi se Kuršumlija na originalan način legitimisala kao autentični baštinik Nemanjinog imena i dela.

 2. Vuk

  Svakako znimljiv intervju. Izmeđuostalog i podsetnik o korenima naše državotvorne dinastije Nemanjića.

 3. Зоран

  Коначно иницијатива која показује да код нас која показује како се односити према културно-духовном наследњу, јер постоји знање како да се оно очува и на савремени начин уклопи у животно окружење, а да се при томе не изгуби печат српске традиције кроз авангардне приступе.
  Посебно ме радује да је све дело сарадње локалне самоуправе и домаћих стручњака, а не неких споља или са врха наметнутих идеја и директива, што треба додатно да осмели и друге сличне иницијативе у региону и земљи.
  Успешном реализацијом мурала и ако Бог да комплетном рестаурацијом манастира Светог Николе и Пресвете Богородице, становници Куршумлије и околине ће Стефана Немању доживети на један потпуно нов и својствен начин, а верујем да ће посебно у младим генерацијама он заживети као један стамени духовни и морални узор, што је чини ми се од непроцењивог значаја у овим смутљивим временима.

 4. Д.С.

  БРАВО.
  Коначно нека лепа иницијатива, надам се да ће бити спроведена у дело до краја.
  Свака част идејном творцу и покретачу пројекта.

 5. Марија Павловић

  Свети мурали су одлична идеја у ово наше време у коме се сликама сугерише мишљење, често усмерено на губљење националне свести и утапање у “кока кола” поробљивачки сан, док је обнова храмова потенцијал за туристичко верско приходовање, све популарније у свету и код нас.
  Браво !

 6. Bravo za majstora svoga zanata i istinski verujuceg coveka.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up