Smiley face
U kategoriji Blace, Doljevac, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Topličani u Beogradu organizivali akademiju “Gvozdenom puku u čast”

Autor 28 феб 2018

BEOGRAD- U svečanoj sali Ruskog doma u Beogradu okupilo se 550 Topličana koji su sa svojim prijateljima ponosno obeležili 100-godišnjicu završetka prvog svetskog rata.
Godišnjica je obeležena na ovoj svečanoj akademiji pod nazivom „GVOZDENOM PUKU U ČAST“ uz prigodan kulturno-umetnički program 80 učesnika izvođača (Dečiji Hor iz Surčina, učenici Vojne Gimnazije u Beogradu, KUD Gradimir, guslar Vukojica Sandić).

Akademija je započela intoniranjem srpske himne, a zatim su dobrodošlicu gostima poželeli zamenik direktora Ruskog doma Galaktionov Vasilije, predsednik Udruženja Topličana u Beogradu Dragan Vladisavljević i ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin.
Posebna zahvalnost na dolasku i pomoći oko organizacije ove akademije je ukazana predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, Ruske pravoslavne crkve u Beogradu, predstavnicima diplomatskog kora, cenjenim generalima i oficirima Vojske Srbije, kao i direktorki Ruskog doma u Beogradu.
-Ovom svečanom akademijom, GVOZDENOM PUKU U ČAST, želimo da ukažemo na značaj očuvanja sećanja na čuveni toplički Drugi pešadijski puk Prvog poziva „Knjaza Mihaila“, koji je zbog svoje legendarne hrabrosti jedini u srpskoj vojsci dobio počasni naziv „Gvozdeni puk“. Reč je o najboljoj jedinici srpske vojske koja je učestvovala u oslobodilačkim ratovima vođenim u periodu od 1912-1918. Najbolji među njima poneli su i najveća odlikovanja među kojima i orden Karađorđeva zvezda sa mačevima.


Sećajući se „Gvozdenog puka“ mi se večeras sećamo i svih naših predaka koji su tokom Velikog rata branili i osvajali slobodu naše voljene Srbije.
Svečana akademija je takođe prilika da naša Udruženja daju svoj doprinos i ukažu poštovanje i 15. januaru, Danu branioca otadžbine Ruske Federacije, danu koji je ujedno ustanovljen kao datum bratimljenja dva naroda-rekao je Dragan Vladisavljević, predsednik Udruženja Topličana u Beogradu.
Veliki doprinos za organizovanje kako ove, tako i prethodnih sličnih svečanih akademija Udruženja Topličana, dali su predstavnici Sekcije za manifestacije, kulturu i medije Udruženja (predsednik Miroslav Vulić, članovi Milan Mirković i Svetislav Zdravković).


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=76709

28 феб 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

18 komentara za “Topličani u Beogradu organizivali akademiju “Gvozdenom puku u čast””

 1. Sladjana

  Akademija za svaku pohvalu, cestitam rukovodstvu i organizatorima.

 2. Zivotajevremovic404@gmail.com

  Волео би кад би могао да питам све ове моје војводе и сердаре дали знају дали постоји у Србији било какав споменик ,,ГВозденом пуку,,.који је подигнут за протеклих сто година.То би било моје наградни питање.Ако постоји нека себе запитају кад су сами колико је њихов допринос,у томе

 3. 1984

  Svaka čast na ideji i organizaciji. Sve pohvale za uspešno organizovan događaj.

 4. Kojic

  Postivani
  Svaka Vam cast na obelezavanju istorijskih i kulturnih vrednosti nase zemlje. Nasa istorija i kultura krase nas narod bez obzira na tezinu nase istorije. Nasi predci su svojim delima polazali i dokazali kako se voli nasa Srbija. Govor Ministra odbrane je govor naseg naroda. Licno, snazno podrzavam Vas rad koji ne dozvoljava da se zaboravi sta su Srbija i srpski narod dali da bi mi danas postojali. Slava svim nasim predcima, Slava pripadnicima Gvozdenoh puka.
  Sa verom u bolje sutra nase zemlje Srbije

 5. TOPLIČANIN

  Sve pohvale članovima Udruženja Topličana u Beogradu na uspešnoj organizaciji Svečane akademije. Samo tako nastavite. .Srećno

 6. Branislav

  Prelepo. Treba se sećati onih zbog kojih danas mi postojimo. Organizatorima pohvala na za divnu akademiju.

 7. Mile

  Čestitam Udruženju na obeležavanju jubileja i sećanja na nas čuveni Gvozdeni Puk! Istorija se čuva, istorija se neguje! Pozdrav iz Blaca.

 8. BELOPOLJAC

  Hvala Udruženju Topličina u Beogradu, što na dostojanstven način obeležavaju sve bitne istorijske Topličke događaje. Nastavite tako. Srećno

 9. Bila je velika čast i zadovoljstvo je bilo prisustvovati svečanoj akademiji u čast Gvozdenog puka koja je održana u Ruskom domu.u Beigradu. Toplica je uvek i u prošlosti ai u bližim događanjima bila prva na braniku Srbije .Veliki broj istiriskih nepobitnih dokaza postoji zabeleženo ne samo kroz razne zapise nego je istorisko junaštvo ,hrabrost usađeno genetski u srcima Topličana .Takvo junaštvo ,hrabrost,čistota njihovih junačkih srca je pravi primer i putokaz Gvozdenog puka i ostaje primer za sve buduće generacije u budučnosti .Neka im je večna slava .

 10. Ivana

  Toplicani u Beogradu vredno rade na ocuvanju tradicije, I kroz prezentovanu svecanost odaju pocast nasim precima. Hrabro srce nasih predaka I dalje kuca u nama! Toplicani, druzimo se, budimo slozni, samo tako cemo opstatu! Pozdrav iz Prokuplja.

 11. O

  Sve pohvale rukovodstvu Udruženja Topličana u Beograda. Čestitke za odličnu organizaciju.

 12. Blagoje

  Sve pohvale predsetniku Udruzenja Toplicana u Beogradu Draganu Vladisavljevicu na sjajnoj organizaciji svecane akademije posvecene GVOZDENOM PUKU!!!!!!!!!

 13. Svetlana

  Poštovani,
  Bila mi je čast i veliko zadovoljstvo što sam prisustvovala svečanoj akademiji u čast Gvozdenog puka.
  Ćestitam na uspešno organizovanoj svečanosti
  Sve pohvale izvođačima kulturno umetničkog programa.
  Snažno Vas podržavam jer vredno radite na očuvanju naše tradicije I očuvanju sećanja na naše hrabre pretke koji su se borili za slobodu Srbije.

 14. V

  A ko je bio iz Toplice?

  • blagajnik

   Nažalost iz zavičaja nije došao niko.Nemaju kad.Rade ljudi.Za boljitak svojih građana.
   Tako i većnica za kulturu u Prokuplju radila puno pa uz penziju za 20 meseci primila oko 1.8 miliona sa opštinske kase.Sad će se navodno specijalno odeljenje suda baviti time.

 15. Belo Polje

  Belo Polje
  Čestitamo Udruženju Topličana i posebno tebi Dragane na odličnoj organizaciji svečane akademije posvećene GVOZDENOM PUKU!!!

 16. Informacija

  Iz Toplicke lokalne samouprave niko nije bio iako smožda čuli da su uredno pozvani.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up