Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Preko plota.

U Aleksandrovcu počeo IV Međunarodni sajam vina – Župa 2015.

Autor 9 маја 2015

ALEKSANDROVAC- U Župskom Aleksandrovcu juče je počeo IV Međunarodni sajam vina – Župa 2015, koji je okupio veliki broj izlagača iz zemlje i inostranstva. Organizator ove privredno – turističke manifestacije je Muzej vinarstva i vinogradarstva uz podršku Turističke organizacije a pokrovitelj Opština Aleksandrovac.

Dodela priznanja najboljim proizvodjacima vina DSCN6686

Sajam je u prisustvu velikog broja posetilaca u hali sportova u Aleksandrovcu svečano proglasio otvorenim predsednik opštine Aleksandrovac i organizacionog odbora dr Jugoslav Stajkovac. On se prilikom obraćanja prisutnima osvrnuo i na bogatu istoriju vinarenja i vinogradarenja u Župi, koja je čuvena u čitavom svetu.

-Vinogradarenje i proizvodnja vina u Župi traju vekovima. Srpska vojska se pred polazak u boj na Kosovo pričestila sa župskim vinom, podsetio je prisutne na otvaranju manifestacije dr Stajkovac, koji je takođe istakao da je sajam nastao sa željom da se afirmišu potencijali ovog područja, koje je jedno od najboljih vinogradarskih i vinarskih područja u Evropi i čitavom svetu.

Prisutnima na otvaranju manifestacije obratio se i predsednik Privredne komore bugarskog grada Vidina Krasimir Kirilov, koji je istakao da je ovaj sajam veoma značajan za afirmacije vina sa ovih prostora i uspostavljanja novih poslovnih kontakata.

DSCN6679 DSCN6690

 Još jedna pa stota zlatna medalja ovogodišnjeg pobednika sajma

Nakon svečanog otvaranja manifestacije dodeljene su i nagrade i priznanja najboljim proizvođačima vina. Komisiji za ocenjivanje kvaliteta prijavljeno je 142 uzoraka vina od čega 57 belih, 24 ružičastih i 61 crveno. Dodeljeno je 123 diploma, 21 zlatna medalja, 56 srebrnih i 46 bronzanih. Ukupni pobednik i šampion sajma je podrum Miše Mihajlovića iz sela Ržanica, opština Aleksandrovac.

Misa Mihajlovic - pobednik sajma za kvalitet vina  - podrum Mihajlovic

-Proizvodnjom vina i rakija bavim se punih 65 godina i uvek sam se borio da ostvarim visok kvalitet u proizvodnji. Dokaz tome su i 99 osvojenih zlatnih diploma i 82 srebrne. Ceo svoj život posvetio sam proizvodnji vina i rakije a od 1994. godine, kada sam prvi put počeo da izlažem svoja vina, nije bilo sajma da ne osvojim neku od medalja. Na pojedinim sajmovima osvajao sam čak osam medalja, rekao nam je 83-godišnji Miša Mihajlović, koji vinovu lozu gaji na površini od dva hektara i 20 ari.

-Tajna uspeha je želja za radom i želja za uspehom. Volja i rad donose kvalitet, kratko nam je odgovorio na pitanje u čemu se krije tajna uspešne proizvodnje vina, ovogodišnji šampion sajma Miša Mihajlović.

Pre početka sajma u centru grada kod fontane vina izveden je i prigodan kulturno – umetnički program, odakle su učesnici programa defileom stigli do hale sportova u Aleksandrovcu, gde se i održava pomenuti sajam.

IV Međunarodni sajam vina – Župa 2015. završava se danas a organizatori za naredni sajam planiraju proširenje programskih sadržaja.

 

 


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=32278

9 маја 2015. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up