Smiley face
U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

U Kuršumliji održana promocija knjige “Srbija 1217”: Krunisanjem Stefana Nemanjića za kralja, Srbija dobila međunarodno priznanje

Autor 14 јуна 2017

KURŠUMLIJA- Povodom jubileja, 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog iz dinastije Nemanjića, u Kuršumliji je održana promocija knjige “Srbija 1217” Siniše Mišića i Radivoja Radića, kako bi se bar malo  skrenula pažnja na važnost ovog događaja koji je tada Srbiji trasirao novi put i u istoriji se otvarilo novo poglavlje. Profesor Radić je naglasio da događaj koji se desio pre osam vekova je od neprocenjive važnosti za Srbiju, drugorođeni sin župana Stefana Nemanje i stariji Rastkov brat proglašen je za kralja. Krunu je dobio od pape Honorija III a Srbija je dobila međunarodno priznanje.

Godina jubileja kada je Srbija postala kraljevina, skoro da se ne obeležava kao da krunisanje Stefana Prvovenčanog Nemanjića i nije događaj koji bi se proslavljao na državnom nivou. Da li su Stefan Prvovenčani i njegovo krunisanje potisnuti zbog krune koju je dobio od rimskog pape, ili ukazivanja na dugu srpsku istoriju. Profesor Radić naglašava da tadašnji pogled na katoličanstvo i pravoslavlje u velikoj meri razlikovao od današnjeg shvatanja, ili u prošlom veku, razlike su bile jako male i nisu bile povezivane sa nacionalizmom.

– U tom periodu razlike nisu bile tako velike  u zemljama  Vizantijskog komonvelta. Celokupno primorje naseljeno je  katolicima. Raskol između pravoslavne i katoličke crkve u to doba nije imao tako velike posledice kao što je to slučaj sada ili tokom prošlog veka- rekao je profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu vizantolog Radivoj Radić.

Pripreme za krunu počele su objedinjavanjem srpskih oblasti  a za Srbiju to je bio početak stvaranja velike i moćne evropske države koja će svoj vrhunac dostići stvaranjem Dušanovog carstva.

– Dobijanjem krune,  1217. Srbija dobija međunarodno priznanje, do koga nije nimalo lako stigla, tek iz drugog pokušaja, zbog protivljenja Mađara. Srbi su i ranije imali kraljeve, Vlastimiroviće,  koji su  vladali sredinom 9. veka, pa Vojislavljevići, kralj Bodin  u Duklji, potonjoj Zeti. Nakon dobijanja krune, arhiepiskop  Sava uspeo je da od nikejskog patrijarha izdejstvuje samostalnost  crkve i  izdvoji iz Ohridske arhiepiskopije-rekao je Radić.

Na naše pitanje da li je neobnavljanje Nemanjinih zadužbina u Kuršumliji  nebriga države, i da li kada uporedimo vreme Nemanjića i način njihovog, i vladanja u Srbiji sada, i za vreme poslednja dva nesrećna rata, ukazuje da se ne uči  od predaka kako se čuvaju i proširuju tertorije. Profesor je odgovorio da on nije stručnjak za savremenu istoriju već za srednji vek i ne bi mogao da da stručnu analizu sunovrata Srbije u poslednjim decenijama. Istakao je da je žalosno što ovakvo blago propada ali da  ne zna ko određuje priorutete i kada će da se radi na obnovi ovakvih zadužbina ali da očekuje veće skretanje pažnje kroz  doktorski rad asistenta Jankovića iz Kuršumlije, čija je tema Nemanjine zadužbine.

-Ova knjiga ima veliki značaj za Kuršumliju, jer ovde su udareni temelji kulture i državnosti. Knjigu su pisali vrsni poznavaci istorije tog doba, Mišić profesor Istorijske geografije, koji je napisao 100 naučnih radova a profesor Radić, Vizantolog,  veliki broj knjiga  sa 200 naučnih radova-rekao je Nebojša Gašić, VD direktora biblioteke.

Ivan Drašković, ovdašnji profesor Istorije u dislociranoj Podujevskoj školi, je naglasio da je 800 godina suverene Srbije. Stefan Prvovenčani dobijanjem  krune od pape Honroja III napravio je veliki iskorak  u svetskom poretku u onom vremenu kada je Srbija imala mnogo veći ugled nego što je to sada slučaj. Nemanjići Stefan i Sava uspeli su da od tadašnje titule župana obezbede titulu kralja, za koju je teren pripreman duži niz godina.

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=63693

14 јуна 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

3 komentara za “U Kuršumliji održana promocija knjige “Srbija 1217”: Krunisanjem Stefana Nemanjića za kralja, Srbija dobila međunarodno priznanje”

 1. Анонимни

  Steta je velika sto istorticari imaju znanje a pred velike dogadjaje se ne ogladsavaju, koji su presudni za opstanak drzava. Niusu se obratili ni kada se sprema rat na prostoru ex Yu das ukazu na pogubnost takve ideje da se udje u rat, sto su Srbi platili velikom cenu u Krajini na kraju preusteni sebi a zatim u Oluji protetrani. Kadasu se na Kosu napravile paralelne institucije nisu upozoravali na posledice i na kraju pred Bombardovanje, da je samubistvo uci sa takvim silama i Zemlkja razorena, ubijeni osakaceni, nestali radijacija. Samo cute, pa zar su zato ucili skolu. Valjda treba da kazu Srbija ne sme u rat jer uvek ima enormne zrtve, gubitnike niko posle ne pita ni za sta. Lepi je govoriti o Kruni, no narod je deprimiran sadasnjim stanjem, osiromasio skroz

 2. Анонимни

  Ех, 1217.период Славне Србске историје, можемо само да жалимо за прошлим временима а сада смо мањи од маковог зрна. Народ с Косова протеран, остало још мало, туга велика. Подујевска школа је и даље у Куршумлији, без наде да се врати у Подујево а тешко да би се неко и вратио, јер нико од протераних из Куршумлије није ишао да гласа.
  Немањићи славни, одавде све започеше а сада Куршумлија полако пропада, манастири сведоци тог времена и чекамо и надамо се да ће лоше проћи Обрадујем се када видим и прочитам овакав текст јет се понадам да ће одговорни прочитати и можда почне све да се мења у позитивном правцу..

 3. Анонимни

  Imamo slavnu proslost i sumornu sadasnjoist, zsato treba dati sansu mladima da nas izvuku iz krize. Oni nose energiju, elan, entuzijazam pustiti ih da pokrenu i preporode Srbiju. Da se strucni ujedine i pokrenu Srbiju, dosta je stranackih obelezja. Strucni da budu na svim pozicijama. Ako su mogli nasi preci da stvore slavnu Srbiju, i 1217 da udare temelj kraljevini. Ne trebamo biti potomci koji su nedostojni. Verujem u nasu lepu Srbiju.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up