Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

U Toplici se proizvode sve kvalitetnija vina

Autor 14 феб 2018

PROKUPLJE- Vinogradari u topličkom kraju u nešto vedrijem raspoloženju i sa više optimizma nego ranije proslavljaju svoju slavu, Svetog Trifuna. Tome su sada, nakon decenija propadanja vinograda, doprineli preko stotinak hektara novih zasada, kao i novoizgrađene vinarije, u kojima se iz godine u godinu proizvode sve kvalitetnija vina koja najvećim delom završavaju u izvozu.

Obnova stare vinogradarske slave započela je u prokupačkom selu Gojinovcu gde danas umesto trnja i korova gospodare najpoznatije svetske i domaće sorte grožđa.

“Zbog vremenskih uslova i blage zime, mi smo krenuli nešto ranije sa rezidbom, negde polovinom januara, nastavićemo posle Svetog Trifuna”, kaže direktor vinarije u Gojinovcu Dragan Kovačević.

Sa obnovom vinograda u zavičaj se vraća i domaća, autohtona sorta Prokupac, koja je tridesetih godina prošlog veka zauzimala i do 98 procenata tadašnjih površina.

Trenutna proizvodnja prokupca, iako znatno veća nego ranije, ne zadovoljava potražnju i zato ovde podižu nove zasade.

Subvencija autohtone sorte

“Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše ovaj vid proizvodnje, ovu autohtonu sortu, pogotovo prokupac u našim krajevima”, rekao je Dejan Tonić iz Poljoprivredne stručne službe u Prokuplju.

Vina od ostalih sorti grožđa, iz ovdašnjih vinarija, u čiju izgradnju su uloženi milioni evra, sve su prisutnija na svetskim tržištima.

“Traži se nešto novo, nešto drugačije i zanimljivije. Ljudi dođu, vide vinograde, probaju vino…”, kaže Darko Tomićević, tehnolog u vinariji u Gojinovcu.

Vinogradi su u Toplici doprinosili dobrom glasu domaćina, sada su im ostali verni u malom broju domaćinstava.

(RTS)

 

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=76080

14 феб 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “U Toplici se proizvode sve kvalitetnija vina”

  1. На дувану и на ракији се дебело зарађује ал се ни један сељак од тога није обогатио. Исто толико ће обични сељаци са педесетак ари винограда да се обогате.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up