Smiley face
U kategoriji Kuršumlija, Poslednje Vesti, Reportaža.

Umetnik fotografije Marko Raković: Sveti Nikola, danju ili pod okriljem noći, uvek u srcu

Autor 12 маја 2017

KURŠUMLIJA- Manastir Sveti Nikola u Kuršumliji vekovima je svetionik ovog grada ali i večita inspiracija poeta, slikara i fotografa. Svi ga podjednako uzvisuju na svoj način, jer ih uvek očara, bilo da je u pitanju cik zore, zenit dana ili noć, kada zvezde okače svoje fenjere a mesec svojom zlatnom kuglom osvetljava ceo kraj.

Tako i Marko Raković, kome je fotografija i hobi i ljubav, tragajući za dobrom fotografijom u noći kada ptice kao veseli muzičari melodijom preplave kraj, a sve ostalo tone u san, uspenje se na uzvišenje iznad Kuršumlije, na Strelce, odakle hvata najbolji pogled ka manastiru i fotografiše.

Kod Marka Rakovića je sve kao na fotografiji, isto to u srcu oseća. Manastir u oreolu, u toj večitoj carskoj kruni, osvetljen kao najvažniji biser u sredini. Dok gleda u fotografiju, kaže, kao da čuje zvona koja su na večernje zvonila, kao da čuje oca Grigorija koji poje, moli se, ili pod okriljem sveće završava kaligrafski rad.

-Svako svoj biser ima. Ovo je moj, i u srcu i na fotografiji. On mi je inspiracija i za najbolju fotografiju i za smernicu u životu. Ako učiš, uči od najboljih, ovo je riznica nepresušna. Stojim ovde van grada i posmatram moj lepi grad, koji bez manastira ne bi bio isti. Odoleva vremenu, opominje, i pod svoje okrilje zove. On je duhovni izvor, identitet srpski, i ima svetsku kulturnu i umetničku vrednost, i neprolaznost-priča za Topličke vesti pod okriljem noći, Marko Raković, pasionirani zaljubljenik u dobru fotografiju.

Pokazuje nam fotografiju, za koju kaže da fascinira jer reflektuje lepotu, koja će kod pesnika da probudi maštu i da sve to pretoči u pesmu, optočenu zlatnim nitima, koju noć ima, a slikara da postavi štafelaj i stvori remek delo.

-Reč „magija“ je sigurno nastala tako što je neko bio zagledan u nešto slično. Pogledajte, boje se prepliću, jedna okviruje drugu. Kuće kao da su iz bajke. Svetlost, koja je svuda, kao da su svici iz noći, kada žito zri. Nekog  opčini reč, pogled. Mene moj grad i ovaj zlatnik okružen kućama, kao zelenim dijamantima- naglašava Raković.

Kaže, zato je i ostao ovde, u ovom gradu,  gde je sve počelo pre osam vekova, koji  ga kao magija svakim danom, na nov način opčini i prosto ga tera da iz novog ugla slika. Fotografiše on i cvet i potok i malog ptića, Toplicu, Kosanicu, ljude, sela, slika sve, ali manastir ima najjaču moć, pa je iznova i iznova na fotografijama.

I dok odlazimo u noć, Marko ostaje još. Kaže, ostaću, Mesec je večeras velik i sjajan, slikaću malo njega, a kasnije ću, prateći ga, polako kući. Dodaje, sve ovde u gradu ima svoju nit koja spaja, i mesećina zlatna i zlatne boje manastira i reči koje izgovaramo tiho, da ne remetimo tišinu, koja obavija sve. Samo, kada bi se ljudi malo potrudili, ovaj grad bi bio zlatan, baš kao priča o El Doradu. Nekom je priča nestvarna. Sve može postati stvarnost ako krugove postavite po svom redu i veličini i ne narušite sklad. Ko u skladu živi taj je čovek sreće a na fotografiji izgleda fascinatno i nije potreban fotošop, da bi se sjaj i boja dodali a bore brisale.

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=62020

12 маја 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Umetnik fotografije Marko Raković: Sveti Nikola, danju ili pod okriljem noći, uvek u srcu”

  1. Анонимни

    Стално слика и то сви знамо, али ви сте лепу причу написали сада знамо и како размишља. Није узалуд Српска изрека Увек научиш нешто ново ако желиш. Нрка слика и даље

  2. Анонимни

    Lepa prica za ovaj sumoran dan. Dzaba ti talenat ako nema ko da to uoci i prenese. Vrlo lepo i zanimljivo, mislite da je dovoljno samo slika e tekst je dokaz da nije, I Svetom pismu se kaze U pocetku bese rec. Rec je jako vazna zapravo najvaznij a, da nje nije bilo svet bi ziveo u neznanju.Reci su bogastvo. Vi nastavite da pisete jer ste citani a on neka fotografise jet voli. Kada bi svi u ovoj drzavi radili sto najbolje umeju mi bi e oporavili iz ovog corsokaka

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up