Smiley face
U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Virtuelna prezentacija arheoloških nalazišta u Prokuplju

Autor 10 нов 2017

BEOGRAD/PROKUPLJE – Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević predstavio je danas projekat „3D digitalizacija i virtuelno predstavljanje arheoloških zbirki i lokaliteta“ na primeru objekata iz arheološke zbirke Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju i sa arheološkog nalazišta Pločnik.

Foto Fonet Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljeviæ, direktor Matematièkog instituta SANU Zoran Ognjanoviæ, direktor Narodnog muzeja Toplice Darko ŽŽarić

Vukosavljević je tom prilikom objasnio da su inovativan projekat, koji ilustruje primenu novih tehnologija, uradili Matematički institut SANU i Narodni muzej Toplice u Prokuplju, dok je njegovu realizaciju pomoglo resorno ministarstvo.

On je naveo da projekat afirmiše važan koncept Ministarstva, a to je decentralizacija kulturne politike i pružanje pomoći takozvanim manjim kulturnim sredinama, uz ocenu da nema manjih i većih kulturnih sredina, već se celokupni kulturni život i zaštita kulturnog nasleđa moraju odvijati na jedinstvenim principima.

Strateški je važno da se u predstavljanju kulturnog nasleđa koriste najmodernije tehnologije i da se naše bogato kulturno nasleđe predstavi mlađim naraštajima, da se obrazuju i steknu naviku konzumiranja, prepoznavanja i prihvatanja kulturnih sadržaja, naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, digitalna tehnologija je odličan alat za animiranje i razvijanje nove publike i predstavljanje naše kulture u svetu, što su bitni strateški ciljevi kulturne politike, istakao je ministar.

On je dodao da je danas predstavljeni projekat samo jedan od segmenata aktivnosti Ministarstva u digitalnoj transformaciji ustanova kulture.

Projekat je, kako je naveo, obuhvatio nekoliko segmenata – skeniranje spoljašnosti lokaliteta Pločnik, snimanje kompleksa Latinske crkve u Prokuplju, snimanje unutrašnjosti Latinske crkve i 3D skeniranje malih predmeta pronađenih na lokalitetima.

Direktor Matematičkog instituta SANU Zoran Ognjanović rekao je da pomenuti projekat predstavlja način uvođenja novih tehnologija u oblast digitalizacije, čime se na određen način čuva kulturno nasleđe i predstavlja najširoj publici.

Direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić objasnio je da je 3D animacijom muzejskih predmeta pronađenih na nalazištu Pločnik i njegovom virtuelnom prezentacijom, muzej želeo da na najbolji način upozna zainteresovane stručnjake i buduće posetioce sa nasleđem Topličkog okruga.

Žarić je iskazao zahvalnost Ministarstvu kulture i informisanja koje je tokom ove godine izdvojilo sedam miliona dinara za projekte iz oblasti kulture u Prokuplju.

Danas je predstavljen i elektronski vodič – unapređena verzija audio vodiča koji omogućava navigaciju, obuhvata tekstuelne informacije, fotografije, video-materijale, može služiti za prikazivanje interaktivnih 3D modela i biti od pomoći vodičima.

Suština je da se promeni uloga posetilaca, da oni od pasivnih posmatrača postanu aktivni učesnici i kreiraju sadržaj postavke prema svojim interesovanjima, što je prilagođeno novim generacijama naviknutim na dinamičnije sadržaje.

(Preuzeto sa sajta Vlade Republike Srbije)


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=71574

10 нов 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up