U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Visoka poljoprivredna škola u Prokuplju postala katedra Akademije iz Leskovca

Autor 8 jun 2019

PROKUPLJE- Visoke strukovne škole iz Leskovca, Prokuplja i Bujanovca će ubuduće činiti Akademiju strukovnih studija Južne Srbije, čije će sedište biti u Leskovcu.

Sedište akademije u Leskovcu

Formiranje akademije bi trebalo da dovede do kvalitetnijeg obrazovanja, ali i do bolje finansijske kontrole strukovnih škola. Kako je najavljeno, postojeće ustanove će izgubiti status pravnog lica i postaće katedre novoformirane Akademije u kojoj će se – posle konsultacija sa matičnim institucijama – donositi i odluke o smerovima, te broju upisanih studenata.

Konkretno, novu Akademiju strukovnih studija će činiti Visoka poslovna škola strukovnih studija i Visoka tehnološko-umetnička škola strukovnih studija iz Leskovca, Visoka škola za vaspitače iz Gnjilana sa trenutnim sedištem u Bujanovcu, kao i Visoka poljoprivredno-prehrambena škola strukovnih studija iz Prokuplja. Za vršioca dužnosti predsednika Akademije je imenovan profesor Dušan Trajković, a sedište ustanove će biti u zgradi nekadašnjeg Centra za ekonomiku domaćinstva pod imenom “Danica Vuksanović”.

Pročitajte i...  Zapaljeni pomoćni objekti u Žitnom Potoku

Predsednik Saveta za reformu visokih strukovnih škola prof. dr Branislav Jeremić tvrdi da otpuštanja profesora neće biti.

– Samo ćemo pregrupisati postojeće potencijale, da bi u prvi plan došli kvalitetni predavači, a reforma bi trebalo da dovede i do racionalnijeg trošenja novca – precizira Jeremić i dodaje da će sistem biti sličan onom na univerzitetima i fakultetima, iako Akademija “pokriva” manje polje nauke i struke.

VPPS Prokuplje

Nije izostao ni kritički osvrt na dosadašnje rukovođenje visokim strukovnim školama, pa će ubuduće svaki od profesora moći da radi samo ono što je na nivou njegovih kompetencija i dosadašnjih rezultata. Svi započeti projekti će biti nastavljeni i završeni, a sve ostaje isto i kada je reč o studentima. Oni će nastavu pohađati u dosadašnjim objektima, upis će se odvijati kao i dosad, s tim što će – do formiranja Saveta – Akademijom upravljati privremeno telo sačinjeno od pet članova.

Pročitajte i...  Poziv davaocima krvi

REFORMA

LANjSKOM reformom visokih strukovnih škola koju je usvojila Vlada Srbije je predviđeno da od 47 takvih obrazovnih institucija u Srbiji, bude formirano 13 akademija: četiri u Beogradu, dve u Novom Sadu, te po jedna u Kikindi, Nišu, Kragujevcu, Kruševcu, Leskovcu, Užicu i Leposaviću.

(Izvor Večernje novosti)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=467577

8 jun 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

4 komentara za “Visoka poljoprivredna škola u Prokuplju postala katedra Akademije iz Leskovca”

 1. Prof

  Pre nekoliko godina su obećavali da će Prokuplje dobiti fakultet a sada je ukinuta i VPPS. U Prokuplju je sada samo odeljenje iz Leskovca.

 2. iznenađen

  znači li ovo što piše ako je istina da će škola u prokuplju biti samo istureno odeljenje škole iz leskovca

 3. Upućen

  Ukinuta je Visoka škola u Blacu pa što ne bi i u Prokuplju. Niko nije prstom mrdnuo da se ovo spreči a obećavali su da ćemo biti univerzitetski grad.

 4. Sladja

  Pametan potez drzave to je trebalo i ranije da se uradi.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up