U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Završen 8. međunarodni Prokupački filmski festival – ProFiFest

Autor 10 jun 2019

PROKUPLJE- Dodelom nagrada u Galeriji “Boža Ilić” u Prokuplju završen je 8. međunarodni Prokupački filmski festival – ProFiFest. Žiri koji su činili Greg De Kjur, Dragana Mićalović i Andrej Nosov je doneo sledeće odluke o najboljim filmovima:

Grand prix za najbolji film je “God Has Already Gone Ahead” reditelja Petera Boving iz Nemačke – “zbog bogate autorske vizije i posebnog autorskog pečata, a da se istovremeno radi o ambicioznom, ali ne i pretencioznom filmu”.
Najbolji dokumentarni film je “Time machine”, reditelja Jan Bujnowskog iz Poljske – “za sinematično i autentično ispričanu priču koja duboku zadire u ljudsku prirodu”
Najbolji domaći film je “Žmurke”, reditelja Ognjena Petkovića – “koji se izdvojio specifičnim filmskim jezikom, posebno fotografijom koja daje poseban umetnički pečat filmu”.
Najbolji animirani film je “Skyscrapers”, Fabienne Giezedanner iz Švajcarske – “za negovanje sopstvene poetike u animaciji, duhovitost i posebnu tranziciju u naraciji”.
Najbolji igrani film je “Moon Drops” reditelja Yorama Ever-Hadanija iz Izraela” – koji koristi majstorski filmski jezik sa puno različitih emocija i veoma upečatljivom glumom”.
Najbolji eksperimentalni  film je “Deguste” Stephane Baz iz Francuske – “zbog slikanja druge strane svega prikazujući žudnju na specifičan način”.
Nagradu za ovaj film primila je Marion Viau, direktorka Francuskog instrituta.
Dva specijalna priznanja ProFiFest dodeljuje sledećim filmovima:
 “American Mariage”, reditelja Giogio Arcelli Fontane iz SAD koji je prikazan u glavnom takmičarskom programu
i
“Čelične ratnice” Jelene Mile u srpsko-švedskoj koprodukciji koji je prikazan u kategoriji Ženski filmski rukopis – “za suptilno korišćenje glumačkog ispovednog izraza u tumačenje većeg broja istorijskih licnosti, srpskih heroina iz Prvog svetskog rata”.
Direktor ProFiFesta Žikica Jovanović je ocenio festival uspešnim i naročito istakao dečiji filmski kviz na kojem je prisustvovalo više stotina dece i izmeštanje Festivala dva dana van Prokuplja, u Žitorađu i Lukovsku banju, koji su pokazali veliko interesovanje i zadovoljstvo da budu deo ovog velikog kulturnog događaja, ne samo za ovaj deo Srbije, već i za međunarodnu filmsku scenu.
Festival je organizovao Film klub Prokuplje uz podršku Ambasade SAD u Srbiji, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Prokuplja i lokalnih sponzora.

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=467701

10 jun 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up