Smiley face
U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Završena priprema dokumentacije za autoput Niš-Pločnik

Autor 3 јула 2018

BEOGRAD- U sredu 04. jula, sa početkom u 11 časova, održaće se završna radionica postojeće faze pripreme projektne dokumentacije za projekat izgradnje autoputa E-80 Niš (Merošina)-Pločnik (Beloljin).

Na ovoj radionici će se predstaviti rezultati idejnog projekta, studije opravdanosti i studije uticaja na životnu sredinu.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Завршна радионица за

“Идејни пројекат и студију оправданости за деоницу Ниш – Плочник аутопута на коридору Оријент-Источни Медитеран (Рута 7) у Србији”  

  Београд, 4. јула 2018

 

Налази студије “Финални идејни пројекат, студија оправданости и студија утицаја на животну средину за деоницу Ниш-Плочник аутопута Ниш-Мердаре” ће бити представљени на завршној радионици у Београду, 4. јула 2018. у 10:30 часова у хотелу “Metropol Palace”.

Студија доприноси будућој изградњи ефикасније и безбедније путне комуникације између Ниша и Приштине, дуж коридора Оријент-Источни Медитеран (E80/Рута 7). Познат  такође и као ‘Аутопут мира‘, ова путна веза је од већег значаја за теретни и путнички саобраћај Западног Балкана обзиром да је најкраћа веза у региону између луке Драч на Јадранском мору и југоисточне и централне Европе, као и са медитеранским и црноморским земљама.

Студија се фокусира на првих 40 km, од Ниша до Плочника. Финансирана је путем донације Европске уније кроз Инвестициони оквир за Западни Балкан (WBIF). Проведена је од стране Инфраструктурне подршке пројектима 4 (IPF4) односно конзорцијума који води COWI A/S (Данска) у блиској сарадњи са Јавним предузећем “Путеви Србије” (WBIF промотер пројекта). Студија је започета 2016. године. Конзорцијум је недавно предао предлог Идејног пројекта, са Студијом оправданости и извештајем Студије о процени утицаја на животну средину. Посебна Студија о процени утицаја на природно и друштвено окружење је такође припремљена за потребе Европске инвестиционе банке (EIB) и Европске банке за обнову и развој (EBRD), две међународне финансијске институције (IFI) укључене у финансирање овог аутопута. Резултати финалне Студије оправданости указују на позитивну економску добит од 11% а која укључује све економске трошкове и друштвене користи (уштеде у времену путовања, смањене трошкове експлоатације, умањене последице незгода, умањене утицаје на животну средину, итд.). Више детаља о закључцима студије биће обезбеђено 4. јула, током радионице.

Европска унија је, кроз Инвестициони оквир за Западни Балкан, обезбедила такође и 4,8 милиона евра донације за израду Пројекта за грађевинску дозволу ове деонице. Ове услуге би требало да започну у трећем кварталу 2018. године. Овиме донација Европске уније за припрему пројектне документације,  до данас, достиже укупан износ од 9,4 милиона евра. Такође,  JASPERS (Заједничка помоћ за подршку пројектима у европском региону) је обезбедила техничку саветодавну подршку током припреме овог пројекта.

Додатно, Србија је  WBIF поднела предлог инвестиционе донације Европске уније за финансирање у износу од 41,4 милиона евра како би финансирала приближно 20% грађевинских радова деонице од Ниша (Мерошина) до Плочника (Белољин). Ова донација, укључена у пакет Агенде повезивања који је представљен у Софији, на самиту Европске уније и Западног Балкана, 17. маја, је добила политичку подршку и биће прослеђена за коначно одобрење у децембру 2018. године. Донација Европске уније биће допуњена зајмовима EIB и EBRD као и учешћем корисника.

За више детаља о студији, молимо контактирајте:

  • Г-ђа Иро Димитриадоу, Старији руководилац пројекта, Подршка инфраструктурним пројектима, Техничка подршка (IPF4), Емаил: iro.d@wbif-ipfeu; Тел: +381 11 4048 110
  • Г-дин Данко Гавриловић, WBIF Представник за Р. Србију, Емаил: danko.gavrilovic@ificoord.eu; Тел: +381 11 4046 862
  • Г-дин Александар Ђорђевић, Делегација Европске уније у Републици Србији, Емаил: aleksandar.djordjevic@eeas.europa.eu

За више детаља о аутопуту од Ниша до Приштине и/или другим WBIF пројектима у Србији, молимо потражите на www.wbif.eu.

 

Шта је Инвестициони оквир за Западни Балкан?

Инвестициони оквир за Западни Балкан је платформа за финансирање лансирана у децембру 2009. године од стране Европске комисије, заједно са Развојном банком Савета Европе (CEB), Европском банком за обнову и развој (EBRD), Европском инвестиционом банком (EIB), билатералним донорима и корисницима унутар Западног Балкана, са сврхом обезбеђења финансирања стратешких пројеката ових партнера/корисница. Квалификовани сектори укључују инфраструктурни развој у заштити животне средине, енергетици, саобраћају, друштвеном и дигиталном сектору као и развоју приватног сектора. KfW и Светска банка су се накнадно придружили платформи. У јулу 2017. године, KfW је постала партнерска организација.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=82488

3 јула 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Završena priprema dokumentacije za autoput Niš-Pločnik”

  1. predrag1

    Ma viste studio vec uradili i rutu puta ,Nego treba pare za put .Usgred ako se ikad taj put pravi bice postarom ,sumnjam da nece neko dase ovajdI od ovih nasih?

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up