U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Zelena rezidba daje veće prinose

Autor 29 maja 2018

BLACE- Profesor dr Milovan Veličković sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu obišao blačke voćare i ukazao na značaj primene zelene rezidbe. Predavanje je organizovala opština Blace.

Profesor Veličković je istakao da je Opština Blace jedan od najznačajnijih i najautentičnijih podneblja za gajenje šljive i kraj koji za uzgoj ovog voća vezuje velika i duga tradicija.

Obilazeći na terenu veliki broj šljivika u blačkim selima profesor Veličković je prisutnim voćarima ukazao na značaj primene zelene rezidbe i voćarima blačkog kraja poručio da je zelena rezidba jedna neminovnost koju ako već nisu zarad boljih i kvalitetnijih prinosa voća treba da primene.

-Zelena ili letnja rezidba voća obavlja se krajem maja i juna ili dvokratno u avgustu. Primenom zelene rezidbe odstranjuju se suvišni letorasti koje bi voćari i onako već odstanili prilikom zimske rezidbe. Primena zelene rezidbe donosi veće prinose, veću otpornost i dugovečnost rodnih stabala, istakao je prof. dr Milovan Veličković dodajući da zelenu rezidbu treba primenjivati svake godine u većem ili manjem obimu i nikako je ne bi trebali zaobići.

Oni koji su prisustvovali današnjem predavanju koje je profesor Veličković u praktičnom delu jasno obrazložio mogli su u potpunosti da nauče sve detalje vezane za primenu zelene rezidbe.

Marko Ćurčić iz blačkog sela Đurevca pod šljivom ima oko 5 hektara, ukazao je na veliki značaj jednog ovakvog praktičnog predavanja a što se tiče zelene rezidbe, već od sutra krenuće da je primenjuje u svojim šljivicima.

Istog mišljenja je  i Jugoslav Azdejković vodeći voćar blačkog kraja koji je zelenu rezidbu počeo da primenjuje od prošle godine i veoma je zadovoljan rezultatima koje ona donosi.

Goran Ubavić sa Bele Zemlje koji pod šljivom ima 6 hektara površine ukazao je na značaj jednog ovakvog praktičnog predavanja a zelena rezidba preporuka je koju treba primeniti.

Dragan Gmijović iz Službe za poljoprivredu Opštine Blace ističe da je današnje predavanje profesora Veličkovića imalo za cilj da voćarima ovog kraja ukaže na propuste prilikom rezidbe i da  je zelena rezidba neminovnost koju voćari treba ubuduće da primenjuju.

 

 


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=80971

29 maja 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Zelena rezidba daje veće prinose”

  1. Peda

    Gde je Magdalena i savetodavna služba ode u zaborav sa Jozićem.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up