Smiley face
U kategoriji Kuršumlija, Poslednje Vesti, Reportaža.

Zlatne ruke Mirjane Radosavljević

Autor 11 авг 2017

KURŠUMLIJA- Kada se rodite u podneblju gde je tradicija osnov svake porodice, taj etno koji je i deo folklora, samo ćete pustiti da ispliva i ponese vas da stvarate umetnička dela. Mirjana Radosavljević iz Kuršumlije nedavno je u Beogradu imala prvu reviju svojih  heklanih mantila. Spoj ruralnog i urbanog, gde se moderno  i tradicionalno prepliću na jedan savršen način.

Imala je samo četiri godine kada je isheklala maleni prsluk koji je bio minijaturan sa džepovima, koji je sada mali raritet.  Kako isheklati lep odevni predmet, imala je od koga Mirjana Radosavljević da nauči, jer i baka i majka bile su više nego vešte. Upijala je njihovu veštinu a bila je očarana svim onim što su radile. I sada je podjednako fasciniraju slike njene bake dok prede vunu i priprema je za tkanje ili pletenje, pa boji vunu u savršene nijanse. Taj kolorit boja koji oslikava zavičaj, devojčicu koja to posmatra je fascinirao poput čarobnjaka. Sve su majka i baka znale od tkanja do pletenja, od miljea do bluza, da isheklaju. Odevni predmetni Mirjani su postali nešto čemu se posvetila pre dve decenije. Shvatila je  da pomoću konca može da uradi  bilo koju kreaciju. Krenula je da hekla mantile, panča, prsluke, bluzice, ogrtače..

-Sve sam sebi heklala,  jer to je davalo lični pečat mom stilu odevanja. Uradite sebi kreaciju i to nosite, i imate samo vi. Kada sam dobila čerkicu, radial sam sve,od bluzica do haljinica. Etno motivi na mantilima koje radim se podrazumevaju ali zbog mladih napravila sam spoj sa modernim ne narušivši nimalo tradicionalno. Najveća inspiracija mi je stil odevanja knjeginje Ljubice. Što se tiče boja, to su boje sreće, boje koje oslikavaju mene i moje raspoloženje. To su najlepše boja mog zavičaja, cvetni dezeni, krugovi koji predstavljaju savršenstvo- naglašava Mirjana Radosavljević.

Svoje dizajnerske radove nedavno je izložila na zajedničkoj izložbi u Beogradu pod nazivom “Boje zavičaja” sa još dve Kuršumličanke: Tatjanom Mladenović, koja je prvi put izložila svoje slike i Ljiljanom  Nestorović,  koja slika  na svili, i koja je širem auditorijumu već poznata po fraktalnom slikarstvu. Ove tri Kuršumličanke spojila je umetnost.

-Dizajniranje mantila je moj veliki hobi. Kada sam kupila štene od Tatjane, zbog tartufa, shvatile smo da nam je pored tartufa zajednička i umetnost. Tako se rodila ideja da zajedno napravimo izložbu na kojoj bi bili predstavljeni moji mantili. Revija je prošla jako zapaženo, i naravno da me raduje,  to mi je velika satisfakcija a svemu tome  su prethodili radovi za Švedsku-kaže Mirjana.

Sledeći korak je njihovo zajedničko izlaganje u galerijskom prostoru biblioteke, ako bi moglo da se tako nešto izvede zbog veličine prostora,  i u porti manastira Sveti Nikola. Nemanjići, etno mantili, i slikarski radovi, bili bi savršen spoj, kaže za kraj razgovora Mirjana Radosavljević.

 


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=66602

11 авг 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Zlatne ruke Mirjane Radosavljević”

  1. BleyEah

    Prelepo! Svaka čast.:-)

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up