U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

15 godina Planinarsko skijaškog kluba Toplica

Autor 31 jul 2020

PROKUPLJE- Nizom planinarskih akcija, organizovanih u julu mesecu, Planinarsko skijaški klub Toplica obeležio je jubilej, 15 godina postojanja. Jedan od najmlađih sportskih klubova na području našeg grada, okuplja veliki broj zaljubljenika u prirodu, rekreativace, a svojim angažovanjem prokupački planinari u svoje redove privikli su i veliki broj dečaka i devojčica, i na tu činjenicu su jako ponosni. Za deceniju i po, bili su učesnici brojnih akcija u zemlji i inostranstvu, a sami su nosioci značajne akcije na republičkom nivou „Mala Toplička transverzala“.

Sećajući se dana kada je osnovan klub, predsednik Planinarsko skijaškog društva Darko Žarić, naglašava, da su se oni ugledali i nastavili tradiciju planinarskog društva “Pogled“ koje je takođe bilo aktivno na našem području.

Pročitajte i...  Predstavljen 57. broj časopisa „TOK“

-Osnivači su bili ljudi koji vole prirodu, tog 15. jula 2005. godine okupili su se profesori, kulturni radnici, novinari, sudije, policajaci, državni službenici, i svi oni su želeli da osnivajući klub, lepotu planinarenja približe svojim sugrađanima, objasnio je Žarić.

Planinari iz Prokuplja, osvajali su i vrhove poput Ararata 5136, Kilimandžara 5895, ali su bili učesnici u akcijama na planininama Bugarske, Makedonije, Grčke, Austrije, Maroka i Slovenije. Članovi planinarskog kluba, imaju kontakte sa planinarima iz čitavog sveta, koji ih pozivaju ali su vrlo rado dolaze i učestvuju u akcijama koje PSK Toplica organizuje.

-Za ovo vreme naši članovi su stekli i potvrdili svoja znanja i sertifikate iz mnogih oblasti koje podrazumeva planinarenje kao sport. Imamo nove vodiče, instruktore u orjentirigu, a neki naši članovi kroz planinarenje otkrili su i nove sportove poput trekinga, navodi predsednik PSK Žarić.

Pročitajte i...  Operska diva Jadranka Jovanović gostuje u Prokuplju

Sve svoje potencijale ovaj klub uložio je u osmišljavanje i organizaciju velike sportske manifestacije Mala toplička transverzala, koja ima republički karakter. Svi članovi kluba više godina unazad, pre svega su obeležili planinarske staze, koje su uređene i koji sami održavaju. Mala toplička transverzala ima pravac od Prokuplja ka Đavoljoj Varoši ili Prolom Banji, i to je pešački put obeležen planinarskim oznakama dužine 122 kilometara, koja spaja planinske vrhove, istorijske i turističke znamenitosti Toplice. Zahvaljujući ovoj akciji svake godine u novembru u Prokuplju se okupljaju planinari iz cele Srbije.

Za ovih 15 godina planinari su sredili i svoj prostor u Rastovnici, gde su dobri domaćini, gde se okupljaju slave i planiraju.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=484181

31 jul 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up