U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

60 godina od početka planske proizvodnje višanja u Prokuplju

Autor 21 maja 2018

PROKUPLJE- Turističko-privredna manifestacija” Dani višnje 2018.”održaće se 6.jula u Prokuplju, a “13.Toplički sabor višnjara” 7. i 8.jula u Velikoj Plani, dogovoreno je na Organizacionom odboru za održavanje ove manifestacije.

Predsednik Organizacionog odbora, zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović, rekao je da će ove godine biti obeležena i 60-godišnjica početka planske i intezivne proizvodnje višnje na teritoriji prokupačke opštine.
-Oblačinska višnja je brend opštine Prokuplje i kao voćna vrsta, najviše zastupljena. Prvi zasadi višnje podignuti su 1958.godine. Veliki broj naših sugrađana bavi se proizvodnjom ovog voća i ostvaruje ekonomsku dobit. Skoro 90 odsto proizvodnje plasira se na inostrano tržište, izjavio je Peunović i dodao da je osnovni cilj ovih manifestacija da se još više promoviše proizvodnja kvalitetne oblačinske višnje koja je izuzetno tražena na inostranom tržištu.
Prema njegovim rečima jedan od zadataka održavanja ovih manifestacije jeste da se proizvođači, radi opstanka i proširenja proizvodnje, upoznaju sa novimtehnološkim saznanjima i i standardima koji se traže na tržišta.
Tokom trajanja trodnevne manifestacije eminentni stručnjaci održaće predavanja posvećena proizvodnji ovog voća, organizovaće se izložba poljoprivrednih mašina i opreme, izložba i degustacija proizvoda od višnje i drugog voća i meda, izložba ručnih radova i bogat kulturno umetnički program.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=80610

21 maja 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up