U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

850 godina Nemanjinih zadužbina: Vladika Arsenije: Svaka država bila bi jako ponosna da ima ovako važno istorijsko nasleđe

Autor 6 sep 2019

KURŠUMLIJA- Obeležavanju 850 godina Nemanjinih zadužbina u Kuršumliji prisustvovaće dva mitropolita, osam episkopa Srpske pravoslavne crkve,  jedan ukrajinski mitrpolit, 100 sveštenika, a ukoliko mu zdravstveno stanje dozvoli prisustvovaće i patrijarh irinej. Pozivi su upućeni i državnom vrhu ali se još uvek ne zna ko će prisustvovati. Vladika niški Arsenije je kazao da se očekuje prisustvo dve do tri hiljade građana.

-Godinu dana intezivno se radilo da se ovako veliki jubilej obeleži na visokom  nivou, i to u saradnji  Niške eparhije sa opštinom Kuršumlijom. Uputili smo poziv  predsedniku Srbije i Vladi Srbije ali za sada nemamo potvdu da  će neko prisustvovati. Svoje prisustvo je potvrdio zamenik ministra kulture, pomoćnik direktora za odnose sa crkvom, direktor republikog Zavoda za zaštitu spomenika Srbije sa svojim saradnicima, direktor niškog Zavoda za zaštitu spomenika.  Zbog bolesti njegove svetosti patrijaraha Irineja Gavrilovića, nemamo potvdu da li će prisustvovati, kako je najavljeno. U koliko on ne može da dođe svetom arhijerejskom liturgijom načelstvovaće mitropolit Amfilohije kao najstariji od tri mitropolita koji će prisustvovati i osam episkopa. Na svećanoj akademiji o Stefanu Nemanji govoriće profesor vizantolog Radivoje Radić i Luka Mirčeta. Biće i bogat kulturno-umetnički program, nastupiće i  eparhijski hor „Branko“ iz Niša i Danica Krstić-izjavio je vladika Arsenije.

Pročitajte i...  Nepoznati počinioci grafitima uništili fasadu Doma kulture u Prokuplju

Preosvećeni Vladika je naglasio da bi svaka država bila jako ponosna da ima ovako važno istorijsko nasleđe. O  Nemanjinim zadužbinama i Topličkoj episkopiji, čiji se jubilej takođe obeležava, nije se mnogo pisalo. Sve je jako zapostavljeno ali će ovaj  jubilej  sve da se promeni. Ovo nasleđe podjednako je važno i za crkvu i državu, rekao je vladika Arsenije.

-Na Svetom Nikoli radiće se severna kula. Projekti su urađeni, Zavod za zaštitu spomenika dao je odobrenje. Za sada na crkvi ima jedno zvono, moj predlog je da ima tri. Radiće se i vizitorski centar-rekao je vladika.

Na naše pitanje da li bi se  ubrzalo pronalaženje rešenja za drugi manastir, Presvetu Bogorodicu gde se zamonašila Nemanjina žena Ana, ako bi se ogradio prostor,  vladika je odgovorio da nije siguran da bi  takav potez nešto promenio.

Pročitajte i...  Vanredna situacija izmenila program Narodne biblioteke „Rade Drainac“ povodom obeležavanja „110 godina Biblioteke u Prokuplju“

-Vlasnik je SPC, tako da mi imamo pravo da ogradimo prostor, ali ne znam da li bi to ubrzalo dozvolu da se bilo šta gradi. Za sada Zavod za zaštitu spomenika ne daje dozvolu. Mi smo da se radi obnova, kao što je Nemanja na temeljima postojećim sagradio hram koji je proglašen za Spomenik od izuzetnog značaja. Mi nismo da on ima funkciju muzejskog eksponata, već crkvenu i liturgijsku životvornost. Naša borba nastaviće se dalje, nećemo odustati od cilja da se i hram majke Božije obnovi- kazao je Vladika.

Na kraju preosvećeni  Vladika Niški Arsenije pozvao je sve ne samo u niškom regionu već na teritoriji Srbije i dijaspori da dođu i prisustvuju veličanstvenom jubileju, 850 godina od Nemanjinih zadužbina koji će se održati u Kuršumliji 14.i 15. septembra.

Pročitajte i...  Uz stroge mere zaštite od korona virusa, prokupačka narodna kuhinja priprema i deli 300 obroka dnevno

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=471393

6 sep 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up