U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

A nekad su im milovali bikove: Ako poljoprivrednik ne plati doprinose za penzijsko i socijalno osiguranje država mu oduzima zemlju

Autor 25 jan 2019

BEOGRAD- Dugovi poljoprivrednika državi za neplaćene poreze za penzijsko i socijalno osiguranje dostigli su gotovo milijardu dinara. Po Zakonu o PIO, bez obzira na veličinu zemljišta poljoprivrednici za doprinose moraju da plate oko 100.000 dinara godišnje, a najvećim dužnicima već su uručena rešenja o prinudnoj naplati.

Zašto iste poreze za penzijsko i socijalno osiguranje plaća i seljak koji je vlasnik nekoliko hektara zemlje i poljoprivredni veleposednici koji ostvaruju ogromne prihode?

Može li mali proizvođač čiji su rashodi veći od prihoda da godišnje za porez izdvoji oko 100.000 dinara ne bi li ostvario pravo na minimalnu poljoprivrednu penziju od 10.800 dinara? I da li je opravdano da se u tim okolnostima, zbog neplaćenih poreza paorima oduzima zemlja.

Govoreći o podnošenju rešenja o prinudnoj naplati poreza seljacima i pretnji da će zbog neizmirenih obaveza paorima biti oduzeta zemlja, član odbora za selo SANU Branislav Gulan za Sputnjik ističe da je to još jedan udar na seljake i na proizvodnju hrane.

Pročitajte i...  Najlepša priča o šljivi piše se u Blacu

Devedesetih godina penzijski doprinos uplaćivalo je više od 500.000 seljaka, a sada ne uplaćuje ni 100.000. Svaka vlast je od seljaka izvlačila pare za opstanak, a jedino su im se udvarali u predizborno vreme kad su odlazili i milovali im stoku i davali im obećanja koja su se svela samo na očekivanja“, kaže Gulan.

Za neplaćene doprinose seljaci bez kamata državi duguju 90,8 miliona dinara, a poreska uprava je zbog toga tokom prošle godine donela 31 rešenje o prinudnoj naplati poreza iz zemljišta.

„Dugovi su enormni, ali kako može isti dug da plaća i seljak koji ima dva hektara i onaj koji ima sto hektara zemlje. Da te pretnje nisu nimalo bezazlene i da mogu biti i stvarnost dokaz je slučaj porodice Palašta iz Bajmoka. Ferencu Palašti, koji je imao 19 jutara zemlje i poljoprivrednim radom hranio sedmočlanu porodicu, zbog dugova za neplaćene doprinose koji su dostigli 12.000 evra, oduzeto je šest jutara zemlje. Isti dug imala je i njegova supruga koja je na svom imenu imala samo jedan hektar zemlje“, kaže Gulan.

Pročitajte i...  Sutra i prekosutra biće otežano vodosnabdevanje u Blacu

On ističe da se poljoprivrednici nalaze u bezizlaznoj situaciji, da mali poljoprivredni proizvođači nemaju od čega da plaćaju tolike doprinose jer sa malim prinosima jedva preživljavaju.

„Uz slobodan uvoz hrane poljoprivreda se dodatno uništava. Nekada je 330.000 stočara plaćalo doprinose, a sad više ne plaćaju jer nam je uništeno stočarstvo. Nije li najbolji dokaz što u Srbiji imamo 200.000 praznih kuća. Devedesetih godina smo iz Srbije izvozili 30.000 tona mesa dok je prošle godine izvezeno samo 400 tona bejbi-bif mesa“, kaže Gulan.

Predsednik udruženja poljoprivrednika i stočara Srbije Cveta Murgaški za Sputnjik navodi da eventualni otpis kamata na dugove takođe nije pošteno rešenje. „Tako ćemo dugove oprostiti i onima sa 500 jutara zemlje koji su mogli, a nisu hteli da plaćaju porez“. Sada je u istom položaju recimo Matijević i seljak sa dva hektara zemlje. Da ne govorim o tome da su veća davanja za socijalu od mesečne paorske penzije“, naglašava Murgaški.

Pročitajte i...  Nova kanalizacija u Veljkoviću

Prema podacima zaključno sa 30. novembrom prošle godine, u Srbiji ima 194.107 poljoprivrednih penzionera. Oni čine 11,2 odsto ukupnog broja penzionera.

Do sada je u postupcima prinudne naplate poreza iz nepokretnosti doneto jedno rešenje o prodaji i još jedno o prenosu zemljišta u svojinu Republike Srbije.

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=349537

25 jan 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

6 komentara za “A nekad su im milovali bikove: Ako poljoprivrednik ne plati doprinose za penzijsko i socijalno osiguranje država mu oduzima zemlju”

  1. Mestanin

    Obrni okreni, vise se isplati biti na socijalnoj pomoci nego li mali poljoprivrednik. Drzavi dovoljno oporezuje seljka akcizama na gorivo, i time sto on iz nicega proizvede nesto i sav zaradjeni novac potrosi u drzavi . On napravi novac koji se posle okrece kroz sve moguce grane usluga i ostale proizvodnje. Dok ne vratimo seljaka na noge, cela zemlja ce biti na kolenima! Ruku dajem ako nisam u pravu!

  2. Realni Blacanin.

    Tako je to kada Šojići dodju na vlas.

  3. Srdjan

    Kecajte narod I treba puna podrska Izabrali su vas u velikoj vecini i udrite Ne samo da se uzme zemlja nego ko najvise duguje u selu da se obesi kod prodavnice Imate legitimno pravo Voli Srbin gazdu svog

  4. Pa neka plate porez. Imaju pa dva tri tri auta pa nek prodaju jedan.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up