U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

“Abrašević” održao “Šumadijsko poselo”

Autor 13 apr 2018

PROKUPLJE- Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ održalo je koncert pod nazivom „Šumadijsko poselo“. Na njemu je nastupilo preko stotinu folkloraša, koji su pesmom, igrom i tradicionalnom nošnjom iz Šumadije, prisutnu publiku na trenutak odveli u ove krajeve.

Ovo je drugi tematski koncert u organizaciji prokupačkog Doma kulture i ansambla „Abrašević“. Posvetili su ga, kako kažu Šumadiji, jer smo upavo po prelepim igrama iz ovog kraja i u svetu poznati. Pesma, kolo i nošnja iz Šumadije su u tradicionalnom smislu reči naš kulturni pasoš. Prokupačka publika uživala je u igri najmalđih članova ansambla, ali i veterana i prve postave ovog veoma uspešnog i mnogo puta nagrađivanog KUD-a. Na koncertu je nastupila i muzička grupa Doma kulture i nekoliko solista uz pratnju orkestra ove ustanove.

Pročitajte i...  Izraelac ipak došao u Kuršumliju: Pre nedelju dana počele pripreme prostora za montažu mašina, već radi sedam-osam radnika

Sledeći tematski i takođe tradicionalni koncert planiran je za Đurđevdan 6. maja.

KUD „Abrašević“ je osnovano 1910. godine pod imenom „Pevski zbor Jugbogdan“. Posle osam godina se deli na dramsku družinu i pevačko-igraorsko društvo „Jugovići“, koje 1921. godine uzima za ime „Radeničko društvo Abrašević“ i pod tim imenom radi i danas.

Današnji KUD „Abrašević“ u svom sastavu ima muzičku i folklornu sekciju. Folklornu čine dečiji, omladinski i ansambl veterana. Kroz sekciju je prošlo na stotine članova, koji su savladali korake dvadesetak spletova iz raznih krajeva. Svoje umeće, talenat i vredan rad, pokazuju na mnogobrojnim međunarodnim takmičenja, sa kojih se retko vrate bez prve nagrade.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=78873

13 apr 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up