U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

“Abrašević” održao “Šumadijsko poselo”

Autor 13 apr 2018

PROKUPLJE- Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ održalo je koncert pod nazivom „Šumadijsko poselo“. Na njemu je nastupilo preko stotinu folkloraša, koji su pesmom, igrom i tradicionalnom nošnjom iz Šumadije, prisutnu publiku na trenutak odveli u ove krajeve.

Ovo je drugi tematski koncert u organizaciji prokupačkog Doma kulture i ansambla „Abrašević“. Posvetili su ga, kako kažu Šumadiji, jer smo upavo po prelepim igrama iz ovog kraja i u svetu poznati. Pesma, kolo i nošnja iz Šumadije su u tradicionalnom smislu reči naš kulturni pasoš. Prokupačka publika uživala je u igri najmalđih članova ansambla, ali i veterana i prve postave ovog veoma uspešnog i mnogo puta nagrađivanog KUD-a. Na koncertu je nastupila i muzička grupa Doma kulture i nekoliko solista uz pratnju orkestra ove ustanove.

Sledeći tematski i takođe tradicionalni koncert planiran je za Đurđevdan 6. maja.

KUD „Abrašević“ je osnovano 1910. godine pod imenom „Pevski zbor Jugbogdan“. Posle osam godina se deli na dramsku družinu i pevačko-igraorsko društvo „Jugovići“, koje 1921. godine uzima za ime „Radeničko društvo Abrašević“ i pod tim imenom radi i danas.

Današnji KUD „Abrašević“ u svom sastavu ima muzičku i folklornu sekciju. Folklornu čine dečiji, omladinski i ansambl veterana. Kroz sekciju je prošlo na stotine članova, koji su savladali korake dvadesetak spletova iz raznih krajeva. Svoje umeće, talenat i vredan rad, pokazuju na mnogobrojnim međunarodnim takmičenja, sa kojih se retko vrate bez prve nagrade.

Download Nulled WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=
download lenevo firmware
Free Download WordPress Themes
online free course

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=78873

13 apr 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up