Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Akademija u čast zaštitnika grada Prokuplja, uručena priznanja sa imenom Svetog Prokopija

Autor 21 jula 2018

PROKUPLJE- U čast Svetog Prokopija, zaštitnika grada Prokuplja, u Domu kulture je održana Prokopovdanska akademija u prisustvu vladike niškog Arsenija, dobitnika priznanja sa imenom Svetog Prokopija, Nikole Erića, savetnika za spoljnu politiku premijera Srbije, načelnika Topličkog upravnog okruga, sveštenstva, predstavnika opštine i okruga, vojske i policije i brojnih građana.
Plaketu Sv. Prokopija za 2018. godinu, dobio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a pohvalnice direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministrstva pravde Republike Srbije Dejan Carević, pedijatar Doma zdravlja u Prokuplju, doktor Verica Bojičić i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu mr Miroslav Lazović.


Ova važna i značajna priznanja sa imenom sveca, zaštitnika Prokuplja, dobitnicima je uručio vladika niški Arsenije. U ime laureata Plakete Svetog Prokopija Aleksandra Vučića, priznanje je primio njegov savetnik Milorad Veljović. Dobitnik pohvalnice Svetog Prokopija Dejan Carević je poslao telegram čestitku u kojoj se zahvaljuje na priznanju, uz izvinjenje što zbog poslovnih obaveza nije mogao da dođe da je primi.


Ovo je bila prilika da i predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović uruči specijalno priznanje vladiki niškom Arseniju i izrazi zahvalnost zbog izuzetno dobre saradnje, koju, kako je istakao, ima sa predstavnicima Crkvene opštine Prokuplje i vladikom.
-Zahvaljujem se i dobitnicima priznanja sa imenom Svetog Prokopija, koji su vredno i predano radili za celu našu zajednicu. Oni zaslužuju poštovanje svih nas , jer su svetao primer koji treba da slede buduće generacije. Čestitam slavu svim građanima Prokuplja i želim da je svi zajedno proslavimo u dobrom zdravlju i porodičnoj sreći i da nas naša crkva i Sveti Prokopije u miru, blagostanju i slozi još mnogo godina okupljaju, poručio je Simonović.


U obrazloženju za dodelu ovog prestižnog priznanja stoji da je predsednik Aleksandar Vučić ličnom podrškom učinio mnogo za Prokuplje i Prokupčane. On je inicirao velike i značajne projekte, koji višestruko nadmašuju mogućnosti jedne lokalne sredine, koji će biti realizovani uz pomoć države. Reč je o formiranju i potpunom uređenju industrijske zone u reonu fabrike Hisar i konačnom rešenju za preseljenje prokupačke bolnice „ Dr Aleksa Savić“ u moderni Zdravstveni centar. Vrednost ovog projekta je oko dve milijarde dinara. Ono što će ubuduće sigurno doneti boljitak našem gradu jeste i dobijanje statusa grada, u čemu je Prokuplje imalo punu podršku predsednika Aleksandra Vučića.
Zahvaljujući predsedniku Vučiću, na samom početku 2018. godine Prokuplje je vratilo dugovanja, koja su se merila stotinama miliona dinara. To je gotovo čitavu deceniju opterećivalo život i rad naše lokalne samouprave, ali i svih njenih građana. Presudnu ulogu u rešavanju ovog problema, imao je niko drugi, do ovogodišnji laureat Plakete Sv. Prokopija Aleksandar Vučić, najpre kao premijer, a potom i predsednik Republike Srbije.


U obrazloženju se navodi i to da je, zahvaljujući podršci predsednika Vučića, u ovom periodu počelo i pojačano interesovanje Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava za saradnju sa lokalnom samoupravom. Rezultat ove odlične saradnje, jeste veliki broj odobrenih projekata, koji su od velikog i izuzetnog značaja za sve Prokupčane. Oni se mere milionima dinara i milionima evra, a vide se na svakom koraku, počev od putne ifrastrukture, školskih objekata i ustanova kulture, pa sve do novih privrednih kapaciteta, koje je nedavno otvorio upravo predsednik Aleksandar Vučić.
Pohvalnica Sv. Prokopija ove godine je pripala direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije Dejanu Careviću, koji je imao veliko razumevanje za vitalne potrebe Prokuplja. Zahvaljujući njemu rešen je dugogodišnji problem u vezi sa zemljištem u reonu fabrike Hisar, gde je planirana izgradnja industrijske zone.
Druga pohvalnica ove godine pripala je doktoru pokupačkog Doma zdravlja Verici Bojičić, za izuzetnu stručnost u radu. Doktorka Bojičić je načelnik odeljenja pedijatrije i član lekarske komisije u Prokuplju, a svojim nesebičnim radom i zalaganjem u zdravstvenoj ustanovi u kojoj radi, godinama daje primer drugima.
Dobitnik treće pohvalnice Sv. Prokopija je Topličanin Miroslav Lazović, koji već dugi niz godina ne zaboravlja svoj rodni kraj i Toplicu, tako što kroz saradnju sa Narodnim muzejom Toplice, omogućava da u Prokuplje dođu i izlažu najpoznatija imena srpskog slikarstva. Profesor Lazović za sobom ima 20 samostalnih izložbi, brojne nagrade i priznanja. Njegov rad ogleda se i u velikom i nesebičnom angažovanju sa studentima u zemlji i inostranstvu, koji je rezultirao brojne projekte.
U obrazloženju za dodelu ove pohvalnice stoji i to, da se Lazović uvek i sa velikim zadovoljstvom odazivao kolonijama i manifestacijama koje je Prokuplje organizovalo, dajući na taj način nesebičnu podršku svojim Topličanima.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=83102

21 jula 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Akademija u čast zaštitnika grada Prokuplja, uručena priznanja sa imenom Svetog Prokopija”

  1. beriljac

    Kakvo obrazloženje za dodelu povelje.Neki od dosadašnjih laureata se sigurno okreću u grobu.
    Ovo priznanje se kao i Svetosavska povelja svake godine sve više degradira.Najbolje ih je ukinuti dok se svest o obe nagrade ne promeni i da ih stvarno prime oni koji ih zaslužuju.
    Sve čestitke dr.Bojičić

  2. Beriljac, nemaš ti pojma…

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up