U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Akademski slikar i pisac Momčilo Nikolić preporučuje za čitanje “BIbliju”, “Znakove pored puta” i “Preko praga”

Autor 5 maj 2020

KURŠUMLIJA- Akademski slikar, profesor i pisac Momčilo Nikolić kaže da u vreme kada bi trebali da prizivamo Rimsku Fortunu, boginju sreće ili Eudemoniju, Grčku boginju sreće i blaženstva,  preporučuje za čitanje:

Bibliju,  izvor hrišćanstva,  koja može da se posmatra i kao književno delo ali da se tumači sa duhovnog aspekta, na korist i spasenje.  Znakove pored puta, nobelovca Ive  Andrića, filozofske misli (“Nepravda se kao sve na svetu množi i širi ali ne gine i ne nestaje kao sve ostalo što se rađa. I da nema opraštanja i zaborava, nepravda bi prekrila svet i stvorila od njega stvarni pakao.”i  “Preko Praga” vladike Grigorija,  psihološki prikaz. Glas autora u ovoj knjizi je iznad nesrećnih podela u narodu, prelazeći preko uskog i sebičnog praga svoje kuće, vere i nacije rukvodeći se  Andrićevim citatom  : „Najveća planina koju čovek mora preći je prag njegove sopstvene kuće.“

Pročitajte i...  Novosti za roditelje dece predškolskog i školskog uzrasta

-Bibliju, koju stalno treba čitati i iščitavati, zatim “Znakove pored puta” Ive Andrića, koji su puni mudrosti, literarnih i životnih crtica. Nešto lakše, bliže, poučno za svakoga je kjniga, zbirka priča,Vladike Gregorija “Preko praga”. Sa ovom ali i bilo kojom drugom knjigom  prekoračićete mnoge pragove dosade, nervoze, netrpeljivosti i loših misli-poručio je Momčilo Nikolić, akademski slikar, profesor,  pisac i predsednik Književnog kluba “Milutin Uskoković”

Inače, Nikolić je objavio knjige: Nemanjin grad I, i “Gledam pravo-hoću nigde, Nemanjin grad II.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=481081

5 maj 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Akademski slikar i pisac Momčilo Nikolić preporučuje za čitanje “BIbliju”, “Znakove pored puta” i “Preko praga””

  1. moj dobri profesor Moca

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up