U kategoriji Komentar, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Akcije kratkog daha

Autor 12 jul 2018

PROKUPLJE- Iako smo nenadano dobili status grada, mi smo se već odavno spremali za ovaj veliki trenutak, koji će našim stanovnicima doneti boljitak.
Posadili smo špalir sadnica drveća na keju prema Duneku, iz donacije “Milion stabala za Srbiju”. Bilo je tu i sitnih perena, ukrasnog žbunja, koje je vrlo brzo preraslo u korov, a sadnice se posle izvesnog vremena posušile i velikim delom bile polomljene. Sada na tom potezu ne postoji ni traga od ove humane akcije, osim ogromnog korova.


Izuzetno lepo uređena trim staza na Hisaru, koja je u startu mogla služiti samo za ponos našem gradu, sa uređenom stazom i potrebnim pomagalima za vežbanje, šetnju i odmor, izrađenim od drveta, sasvim primerenim i prilagođenim ambijentu prirodnog okruženja, već je najvećim delom ruinirana i “dekorisana” već uobičajenim pivskim flašama i drugim “sportskim stimulansima”.
U pokušaju da se prilagodimo trendu metropola, gde se na zelenim površinama postavljaju teretane na otvorenom, i kod nas niče jedna takva, na neadekvatnoj lokaciji, preko puta autobuske stanice, gde vežbanje na vazduhu baš nešto ne prija, zbog izduvnih gasova autobusa i automobila i bare koja je stvorena izlivanjem kolektora na obalu Toplice, s druge strane mosta.

Pročitajte i...  Kuršumlija pobedila Covid-19


I za ovu vrstu vežbanja od početka nije postojalo neko veliko interesovanje a neke sprave su već pokvarene ili poskidan po neki deo, što uz prisutno smeće i korov ne deluje baš najprivlačnije za vežbače, pa se tu uglavnom po nekad mogu zateći retki vežbači ili neko dete na ljuljašci.
Drvored posađen prema železničkom mostu, potkrepljen lepom i obećavajućom pričom da će se kej urediti i od njega napraviti šetalište pored reke za one koji vole da prošetaju malo i izvan centra grada, ali ne previše daleko, već pokazuje tendenciju da će doživeti sudbinu već opisanog drvoreda s druge strane mosta, jer se većina sadnica već posušila.
Svim ovim pozitivnim pokušajima da se bogom dane lokacije urede i Prokupčanima omogući što više šetnje i makar rekreativnog bavljenja fizičkim vežbanjem, ipak nedostaje još nešto.
Mnogo više edukacije o potrebi za rekreacijom kao zdravstvenom preventivom, u današnjem vremenu stresova i kompjutera, koji sa sobom povlače fizičku neaktivnost, gojaznost, pušenje, alkohol … što su sve preduslovi za ozbiljna fizička i mentalna oboljenja.

Pročitajte i...  Prvi digitalni sajam cveća u Blacu na pravi način promovisao proizvođače cveća


I ono što je najvažnije od svega: Svest kod građanstva, naročito mlađe populacije, o tome da treba čuvati ono što je namenjeno njihovoj dobrobiti, što je umnogome i stvar domaćeg vaspitanja, kao i malo veću angažovanost nadležnih službi na održavanju ovakvih lokacija, koje su danas svugde u svetu retke oaze zdravlja, u okruženju betona, asfalta i automobila.
No, na žalost, sav trud nadležnih na uređenju i održavanju ovakvih lokacija i dalje će biti samo akcije kratkog daha, dok god je nivo svesti i kulture ljudi takav da se prema svemu pozitivnom izražava samo destruktivnost, a svaka oaza zelenila pretvara u mini deponije najraznovrsnijeg otpada.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=82808

12 jul 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

4 komentara za “Akcije kratkog daha”

  1. Stoka smo bili, jesmo, i ostaćemo za navek !

  2. Di di

    Strasno,strasno,strasno!Nismo mi stoka,vec ti koji to rade…Decu vaspitavati i uciti od malih nogu kako da se ponasaju,sad kad su stoka ne mozes im nista…Ja bi tu stoku nasla,mali je to grad,pa lepo kaznila roditelje ako su deca maloletna,i iz svog dzepa da sve vrate u prvobitno stanje…drugacije ne mozes terati stoku da se promeni!!!

  3. Sta reci, prosto takvi smo, tu boljitka nema, ne treba cuvari za budale

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up