U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Alarmantno: Svaki treći stanovnik na selu socijalno ugrožen, mnogi i po mesec dana ne čuju ljudski glas

Autor 17 okt 2018

KURŠUMLIJA- Prema kriterijumima Crvenog krsta najmanje svaki treći stanovnik, koji živi u selima opštine Kuršumlija, spada u kategoriju socijalno ugroženih. Crveni krst je u saradnji sa predsednicima seoskih mesnih zajednica podelio i ove godine pakete sa životnim namirnicama i sredstvima za higijenu siromašnima koji žive na selu. Ovom pomoći obuhvaćeno je 737 porodica koje imaju 146o članova. Prema popisu iz 2011. godine u selima kuršumlijske opštine živelo je 5.800 stanovnika. Osam godina kasnije procenjuje se da u selima živi nešto preko  4.000 stanovnika. To znači da je svaki treći siromašan, što je zabrinjavajuči podatak.

Iako se poslednjih godina vodi više akcija za pomoć meštanima na selu izgleda da je problem siromaštva nerešiv.

-Mi iz Crvenog krsta obilazimo sela kako bi imali tačan uvid u situaciju na terenu odnosno da utvrdimo koliko je socijalno ugroženih. Ove godine smo podelili 1020 paketa pomoći. Imamo zajedničke akcije sa Domom zdravlja kojima osim materijalne pomoći i zdravstveno zbrinjavamo građane, odnosno vršimo kontrolu njihovog zdravlja-kaže Radosava Mićović, sekretar Crvenog krsta u Kuršumliji.

Ono što je evidentno je da je sve više starih koji žive sami. Osim materijalne pomoći njima najviše nedostaje druženje i pažnja, kaže Mićović i dodaje da su njihove posete i razgovor za te ljude čak važniji od pomoći.

-Ti ljudi su navikli da žive u siromaštvu i nemaju neke zahteve. Imamo slučajeve da čak odbijaju da prime pakete pomoći i traže samo da posedimo sa njima i porazgovaramo. Oni su toliko udaljeni jedni od drugih da su željni razgovora. Imala sam priliku da ćujem da neki i po mesec dana ne vide nikog i ne čuju ljudski glas-kaže Mićović.

Do ovakve situacije došlo je zbog siromaštva i teškog života u selima. Mladi čim nađu priliku odlaze za boljim životom. Roditelji ih ohrabruju na takav korak. Međutim, kad roditelji ostare i ne mogu više da rade nastaje veliki problem. Deca su daleko i uglavnom nemaju mogućnost da ih pomažu. Roditelji  to i ne žele, više vole da trpe nego da opterećuju decu. Tako žive dok ne dođe konačan kraj. Njihove reči-nek su mi deca zdravo i dobro a samnom neka bude šta bude, tačno oslikavaju njihov odnos prema ovom problemu.

Ovo najviše važi za planinska sela koja su i najudaljenija od grada. Procena je da će za dvadesetak godina polovina ovih sela biti potpuno prazna.

Tekst je napisan u okviru projekta “Selo čuva državu”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=86580

17 okt 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Alarmantno: Svaki treći stanovnik na selu socijalno ugrožen, mnogi i po mesec dana ne čuju ljudski glas”

  1. Drug

    Deca imaju obavezu prema roditeljima ma gde da se nadju,nego ovako im je lakse da drugi brinu o njihovim roditeljima ,a mi to odobravamo i podrzavamo na ovaj nacin.

  2. Korčagin

    Nema puteva sela prazna,
    prema poslednjem podatku 400 odjava prebivališta iz Kuršumlije u zadnja dva meseca.
    A vlast ćuti…

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up