U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Albanci sa Kosova pokupovali na veliko papriku ajvarku!? Umesto ajvara ješćemo meso

Autor 30 sep 2018

PROKUPLJE- Domaćice koje su pohrlile na pijac, jer je vreme spremanja zimnice, bile su prilično iznenađene cenom paprike ajvarke, od 100 dinara.
A može li se uopšte kod nas na jugu zamisliti zimnica, bez u špalir poređanih tegli ajvara u špajzu.
I ako pijaca u naselju Garić gravitira dobričkom kraju, koji je poznat upravo po proizvodnji paprike, ponuda na njoj je prilično skromna.
To se nekako desilo baš posle jedne noći mraza, što je većini proizvođača, ovog, za naš skromni narod, nezamislivog povrća, bio alibi da im je upravo taj mraz uništio sav rod.
Od jednog pijačnog prodavca saznasmo i drugu, do sada manje poznatu pojavu, da su svu robu na veliko otkupili Albanci s Kosova.
Svako od proizvođača ima svoju priču, a naše je da se zamislimo, ima li više uopšte smisla baviti se tradicionalnom obradom paprike za zimu, ili ćemo uskoro sve da kupujemo već spremljeno i zapakovano u našim supermarketima, od ajvara do turšije i kiselog kupusa.
Ipak, morate priznati da nema prave jeseni, dok u svakom dvorišti ne zadimi založeno kube, i naširoko se raširi miris pečene paprike.
Ovaj posao započinje pečenjem i okretanjem paprike, ponekad pecnutim prstima i kolenima oprljenim o vrelo kube, zatim sledi ljuštenje, meljanje, kuvanje, uz ušljiskavanje ajvara oko grejnog tela, do brda umazanih šerpi, uzorno opranih tegli, do mase utrošenih flaša zejtina.
Ali, naše domaćice su navikle na ovaj jesenji ritual, jer deca su već opremljena, pošla u školu, pa im ovo dođe kao neka vrsta sledeće obaveze, a po malo i zadovoljstvo, pri pogledu na naređani veliki broj tegli ajvara, koje su i u teškim i boljim vremenima, nekako ulivale poverenje, da se zimi neće ostali gladno.
I dok se do skoro u našem ovdašnjem narodu govorilo, sve je u radnjama skupo, da nam nije još ove jeftine pijace, ne znamo kako bi izglavili, stvari se, izgleda, polako menjaju. Beogradizacija, čini se polako probija i do naših krajeva.
Tako smo usput, tek onako priupitavši za cenu karfiola, koji je prethodne subote koštao 50 dinara, saznali da je ove “ripio” na 120.
I ako su prodavačice sira, do nedavno krile da im je u kofi kozji, a ne kravlji sir, jer ga naš narod “ne miriše”, i tu su se stvari promenile.
Gospođa koja je prva na tezgi napisala da prodaje kozji sir i mleko, iznenada je nestala s pijace.
I ako je sir prodavala po pristojnoj ceni od 300 dinara, prethodne subote smo zatekli praznu kantu. Kaže, došao čovek i kupio sve.
Ove subote je nije ni bilo na pijaci. Kažu prodavačice sa susednih tezgi, zaposlila se u neku firmu. No, bojim se da i tu Beogradizacija nije umešala svoje prste. Jer, tamo se cena kozjeg sira kreće od 450 do 700 dinara, a imate i specijalni sir u koturu, za meze uz rakiju, koji košta 95 dinara, ali 100 grama.
Pa sad vi idite na pijac, gledajte paprike ajvaruše, kalkulišite se u glavi, čekajte da padne cena, ili za sledeću godinu nabavite neko njivče, pa sadite sami. Tek za svoje potrebe.
Jer putevi trgovine su nepredvidljivi. Nije više ni seljak naivan, da ga muze ko kako stigne.
A nije više aktuelan ni onaj stari vic, to jest, i nije više vic, o dobričkom sinu: Tato, tato, kako to kod komšiju svaki dan jedev meso, a mi samo papriku?!
– Ma koj gi ebe sinko, što nisu sadili papriku!!!


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=85676

30 sep 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

5 komentara za “Albanci sa Kosova pokupovali na veliko papriku ajvarku!? Umesto ajvara ješćemo meso”

 1. Zemunac od uspeha

  Paprika je u BGD 120-150 dinara. Koziji sir ispod 450 nema. A iz prve ruke to nije koziji nego 1/4 kozjeg a ostalo kravlje mleko. Plus što varaju, pa prevreli sir prodaju na pijaci kao.koziji. Dajte stavite na FB ili se kako drugačije oglasite ako je čist koziji plaćaće ljudi rado i kurirske službe. Može i ovde u Topličkim oglasima ili komentarima.

 2. Zemunac od uspeha

  I da dodam tegla 850 grama ajvara u marketima je 120-150 dinara. Ni toliko ne vredi, đubre puno ljuski od paprike. Pravi kvalitetan na pijaci je od 400-550 dinara.

 3. Naprednjak na budžetu

  Dobar je ajvar ali kad se nema para za papriku jescemo meso.

 4. Pa meso je bolje jos da je mlado prasece

 5. Sarena laza

  Nisu vam krivi za cenu paprike , sira ni Albanci ni bilo ko drugi. Vec ste krivi sami sto ste umislili da kada ste parkirali opanke u selu i preselili se u grad , da ste tada sve u zivotu postigli. Ostavili ste parloge, radite za 20000 dinara i glumite gospodu. Pa obnovite vasa domacinstva i odvojite malo vremena i imacete svoju papriku. Ali vam je lakse da doruckujete kiflu i jogurt i glumite gospodu a nema pas zasta da vas ujede. Jeftina je paprika, sir i sve sto se prodaje na pijaci, narocito kvazi gospodi……… jer nije sramota ziveti na selu i saditi papriku i gajiti stoku, veca je sramota glumiti gospodu po narocito u varosi kao sto je Prokuplje, Blace, Kursumlija….

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up