Soko Banja

FAM
KuršumlijaPoslednje VestiReportaža

Anica Savić, slika kao što piše, piše kao što slika

KURŠUMLIJA/NIŠ- Slikar i pesnik Anica Savić neumorni je stvaralac, koja osećanja kroz reč prenosi na papir ili slika. Da Kuršumliju zaista nosi u svom srcu pokazaje kroz slike, na održanim izložbama, likovnim kolonijama, kroz pesme na održanim promocijama.

Spojila je na najlepši način poeziju i slikarstvo, poseban dar, poput velikih umetnika koji su bili slikari i pisci: Đura Jakšić, Milić od Mačve, Momčilo Anastasijević, Momo Kapor, Mika Antić…

Aničine zavičajne pesme i slike odišu čistom emocijom i prepoznatljivim stilom, oslikavaju  znak srpskog identiteta, kuršumlijske Nemanjine manastire, Đavolju varoš, i prirodni ambijent.

– Preko 35 godina živim u Nišu, ali sam ono najleše ponela iz svog rodnog kraja. Toplina i gostoprimstvo koje imaju Topličani je deo mene, moje poezije i slika. Tu beskonačnu lepotu prenosim na slikarskom platnu ili pretočim u pesmu-naglasila je Anica Savić, slikar, ikonopisac i pesnik.

Mnogi je smatraju naslednicom Desanke Maksimović i Dobrice Erića, što ona smatra kao veliku čast, da sledi put i nit velikih pesnika.  Vreme pandemije nije doprinelo njenoj umetničkoj stagnaciji, jer stvaranje je primarna osobina svakog umetnika, ali je zaustavilo planove i njoj i mnogima, stale su izložbe, likovne kolonije, promocije. Njena najveća želja je da svi budu dobro i zdravo, jer želi da stvara u okruženju gde vlada radost, optimizam a ne zebnja i strah.

– Ja sam optimista. Vernik sam, težim samo dobrim stvarima, porodica mi je oslonac i podrška. Tako da sve to skupljeno i složeno kao u  mozaiku je moja umetnost-pojasnila je Anica Savić.

Momčilo Nikolić, akademski slikar i pisac iz Kuršumlije, naglasio je da pesme koje Anica piše govore o ljubavi, lepoti, radoznalosti, maštovitosti malenih junaka koji sanjaju. Da je ona dobrodušni optimista koji voli život. Čitav književni i slikarski opus odiše izvornošću,  sećanjima na zavičaj. Njen put slikara ide od realizma preko impresionizma do apstraktnog ekspresionizma. U njenim slikama nalazimo ekspresivnost, duhovnost i emotivnost, sa čežnjom ka uzvišenom trajnom, večnom i lirsko poetičnom, što nije samo puki stilski efekat već lični pečat, odraz njene duše. Njene slike su nastajale od  ateljeja u Nišu, preko Belgoroda u Rusiji. do Kuršumlije, Đavolje varoši,  Prolom i Lukovske banje.

Biografija; Anica Savić je slikar, ikonopisac, pesnik. Rođena je 1957. godine u Donjem Točanu kod Kuršumlije. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Nišu. Član je Udruženja likovnih umetnika Niša LUNA i foto-kluba FON u Nišu. Izlagala je na 10 samostalnih i preko 90 kolektivnih izložbi širom Srbije i u inostranstvu. Objavila je knjige  „Vodeni žig“, za koju je predgovor pisao pesnik Dobrica Erić, koja ima tri izdanja i “Neobično putovanje”, recenzent Momčilo Nikolić, akademski slikar i pisac . Dobitnik je preko 60 nagrada, povelja, zahvalnica, diploma.

 

Soko Banja
Back to top button