DruštvoPoslednje VestiProkuplje

Arheološki lokalitet Pločnik, svetski, a naš

PROKUPLJE- Pored puta Prokuplje – Kuršumlija nalazi se arheološki lokalitet Vinčanske kulture Pločnik. Ovaj lokalitet svetskog značaja star više od 7.000 godina i smatrase  kolevkom metalurgije.

Dosadašnja istraživanja ukazuju na to da je najstarije naselje u Pločniku formirano još u doba neolita. Zahvatalo je oko 150 hektara.

Obnovljeno neolitsko naselje Pločnik ima nekoliko kuća. Izgrađene su da bi se dočaralo kako se živelo nekada, kako se odvajao bakar koji se topio na 1200 stepeni.

U kući keramičarke Vesne može se videti kako se peklo keramičko posuđe u doba neolita, u drugoj kući pokazuje se kako se tkalo na razboju tog doba, kovač Radivoje i majstor Radiša rade svoje poslove na način kako je to bilo u neolitskom naselju, a u zadružnoj kući, kao nekad.

Ovde su izloženi otkopani predmeti koji svedoče o načinu život u doba neolita.

Lokalitet se nalazi na rečnoj terasi, na obali reke Toplice, okružen sa tri strane brdima, a samo sa istočne strane je otvorena rečna dolina. Granice lokaliteta su sa tri strane obeležene rekama. Sa zapadne strane je Paljevski potok, sa istoka je Bačka reka, na jugu je Toplica, koja je duboko usekla rečno korito. Reka Toplica u ovom delu meandrira i do sada je odnela dobar deo. Lokalitet zahvata oko 120 hektara. Trećina je uništena izgradnjom železničke pruge.

Neolitski lokalitet Pločnik slučajno je otkriven 1927. godine prilikom prokopavanja useka za trasu železničke pruge. Istraživanja su obnovljena 1960. godine, a poslednja kampanja je počela 1996. Iskopavanja daju dragocene rezultate i sve više dokaza o tome kada je i kako počela da se razvija metalurgija bakra na tim prostorima.

 

9
0
Soko Banja

Povezano

2 komentara

  1. Lokalitet Pločnik jeste svetsko istorijsko čudo, koje obuhvata tri vremenski skroz odvojena vremena – Neolit, rimsko doba i 1. bitku s Turcima. Ali sa druge strane, u kako je danas zanemarenom stanju, izgleda kao da nije ni naš, a kamoli svetski… ;-(

  2. Veritatis:Toplicu su raseljavale sve vlasti do danas..radili za druge..Toplica zastranila..muk.. jauk..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button