U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Auto-put od Niša do Prištine razvojna šansa za Prokuplje i Kuršumliju

Autor 11 feb 2019

PROKUPLJE/KURŠUMLIJA- Najavljena izgradnja auto-puta Niš-Priština, koji će najvećim delom prolaziti kroz Toplicu, opštinama Prokuplje i Kuršumlija pruža razvojnu šansu za privlačenje novih investitora i otvaranje novih radnih mesta.

Saobraćajna gužva uobičajena je za Prokuplje, jer kroz sam centar grada prolazi magistralni put Niš-Priština. Zato Prokupčani s nestrpljenjem očekuju početak izgradnje auto-puta i zaobilaznice koja će automobile u tranzitu izmestiti iz grada.

Građani kažu da tuda prolaze kamioni i šleperi sa peskom i da će im auto-put značiti mnogo, smanjiće se gužva.

Najzahtevnija deonica novog auto-puta, koji će povezati Niš i Drač, jeste zaobilaznica oko Prokuplja, gde će biti izgrađeno više mostova, nadvožnjaka i tunela. Predviđene su i dve petlje. Jedna na ulazu u Prokuplje iz pravca Niša, a druga, na izlazu prema Kuršumliji, gde će se graditi nova industrijska zona. Privrednicima će blizina auto-puta doneti mnoge pogodnosti.

Pročitajte i...  Nova kanalizacija u Veljkoviću

„Znači zbog bržeg transporta robe i zbog mnogih kupaca, jer lakše se odlučuju kad im je auto-put na dohvat ruke da dođu da kupe robu i da odvezu“, kaže privatni preduzetnik Dejan Joksimović.

Za Topličke opštine izgradnja auto-puta Niš-Priština predstavlja razvojnu šansu za privlačenje novih investitora i otvaranje novih radnih  mesta.

„Očekujemo da osposobljena pravna lica koja poseduju mehanizaciju, a sa teritorije su grada Prokuplja, uzmu učešće u izgradnji. Takođe, u procesu smo nabavke mehanizacije za naše Javno preduzeće, tako da mislimo i da ono bude učesnik u izgradnji auto-puta. Svakako, očekujemo da trgovine imaju koristi od toga“, kaže Aleksandar Simonović, gradonačelnik Prokuplja.

Na trasi auto-puta od Niša do Merdara, dugačkoj 77 kilometara nalaze se i dve banje, Prolom i Lukovska, kao i prirodni fenomen Đavolja varoš, do kojih će turisti iz Srbije i Evrope lakše stizati.

Pročitajte i...  Prokuplje: Obaveštenje o prekidima u isporuci struje

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=461190

11 feb 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

24 komentara za “Auto-put od Niša do Prištine razvojna šansa za Prokuplje i Kuršumliju”

 1. Hoće li se o tome samo blebetati ili ćemo uskoro videti mašine na trasi?

 2. Gde prolazi auto put kroz Pločnik ? Zna li neko.

 3. To za šiptare finansira nemačka

 4. Biće dobro da roba brže stigne…

 5. Razvijaju ga oni po medijima vec godinam, samo sto taj put ne postoji nigde .

 6. Razvojna šansa za Blace,da i ovo malo naroda lakse ode u beli svet tim auto-putem.

 7. MISLILAC

  Potpuno ste u pravu.Mi ovde imamo zivotinje (poznate ličnosti) stradaće nam na ato-putu jer će neko predhdno proseći zaštitnu ogradu.Da bolje u Kuršumliji izgrade Konjodrom, a grad opašu lavirintom (BEZIZLAZA).
  Šta će ovde neka industrijska zona treba samo formirati gatere.
  NEKA NEKO UPOSLI 500 PSIHIJATRA U KURŠUMLIJI.!!!!

 8. ja

  taj auto put je trebao biti vec zavrsen,a oni vec godinama ga samo spominju

 9. Neka hvala lepo! Nije potrebno!

 10. Pecalbar

  Ništa se ne bojte auto put ide preko svačije njive i svi će dobiti basnoslovno obeštećenje. Čak i oni koji nemaju njive. Odmah posle izbora. Možda ste čuli da je zbog BG H2O izmestena železnička i autobuska stanica? I da se nova autobuska pravi na NBGD? E pošto je tu već bio ogroman parking od buvljaka mogli su za nekoliko nedelja da postave montazne objekte u sklopu stanice. Ali evo već skoro dve godine nije uređeno ništa. Tuđa svakodnevno prolaze desetine hiljada vozila, autobusa, tramvaja i svi više da se ništa ne radi. E kad tako očigledno lažu za jednu lokaciju izloženu pogledima ogromnog broja stanovnika BG onda možete misliti koliko ih briga za bilo koje obećanje dato u Kuršumliji. Ne znam ko će prvi da se osvesti i skine ih sa vlasti ali gore teško možemo da izaberemo.

 11. Srdjan

  To je NATO koridor Mi ako se ikad izgradi finansiracemo iz kredita koji ce unuci da vracaju A nista se nece razviti U Hrvatskoj svi grad ovim ispod 40000 su prosli jos gore opustelo To industrija ovo ono razvoj zaboravite Niko ziv ne svraca na pecenje gorivo i cigare Ovi sto ne znaju neka guglaju

 12. Marko

  Super Autoput nego kad ce izgradja? Dajte vi nam nove firme nema posla za sve tu a autoput nece se praviti 10 godina. Sta posle toga ako nema nova preduzeca?

 13. Vendetta

  Gradicemo autoput da nas jos lakse nasele. Pa videti li da nas je sve manje? 2018 u Toplickom okrugu zive oko 85.000 stanovnika! Bolje resiti druga pitanje nego autoput. Bolje srediti magistralu.

 14. Sjana ce to stvar biti taj put (valjda).
  Otvorice perspektivu.
  A vi sto teoretisete zaveru, probajte da razmisljate u drugom pravcu.
  Da ce taj put biti bitan za pomirenje,
  za spustanje tenzija.
  Da ce siptari da vide da nemaju alternativu nego da „legnu na rudu“

 15. PERA KOJOT

  U bivsoj Jugi je sve funkcionisalo i bez autoputeva!!!
  Potrebne su nam fabrike ,a gotovi proizvodi mogu da se prevezu i magistralnim putevima!!!

 16. Kursum_ljuti

  Osvestice nas neko treci!Dok se dvoje svadjaju treci se koristi.Nemojte potcenjivati Ruse i Rusku vojsku.Ove godine krecu u realizaciju visevekovnog sna.Tj izlaz na topla juzno Evropska mora.Bojim se da izgradnju auto puta ne zaustavi Ruska baza a Ruski tenkovi ce oterati lako investitore!?

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up