Soko Banja

FAM
BlaceKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeReportažaŽitorađa

Baka Bosa proslavila 100. rođendan

BLACE- Baka Bosiljka Bosa Agatonović iz Blaca proslavila je juče uz najbliže 100-ti rođendan. Ne onako kako su ona i njeni najbliži želeli, jer zbog pandemije  i poštovanja aktuelnih mera, nije bila u prilici da ugosti sve prijatelje kojih je mnogo, ali je i u “kovid” uslovima, ovog 4. marta baka Bosa bila u centru pažnje.

Pozivi i čestitke kao i pokloni na njenu adresu stizali su tokom celog dana a odmah nam se i pohvalila da je korpa prelepih ruža stigla od prijatelja iz Banja Luke odakle je stigao i peškir na kojem je izvežena čestitka “Srećan 100- ti rođendan”.

Odevena u narodnu nošnju, koju je sama vezla, baka Bosa je oduvala rođendanske svećice i onako kako smo navikli od nje, u šali rekla:

-Sa Bogom sam sklopila ugovor za prvih 100 godina, sada moram da produžim taj ugovor, šaljivo nam je rekla baka Bosa, vidno uzbuđena zbog svog velikog jubileja.

Sa sinovima Dobricom i Milivojem i snahom Draganom, baka Bosa je dočekala svoje goste- predstavnike lokalne samouprave Opštine Blace, zamenika predsednika Opštine Blace Nikolu Milinčića sa saradnicima, koji su joj u ime predsednika i lokalne samouprave grada u kojem je provela svoj život uručili poklon uz mnogo lepih želja.

Bosiljka Agatonović koju svi blačani zovu baka Bosa i koju svi u blačkom kraju poznaju, rođena je 04. marta 1921.godine. Ceo svoj život provela je u Blacu.

Za svu pažnju i poštovanje koje su joj njeni Blačani svih ovih godina ukazivali, zahvalila se njena snaha Dragana koja je ovom prilikom istakla da je baka Bosa žena koja voli Blace i Blačane i koja voli svima da pomaže.

-Njen recept za dugovečnost je to što je ona vrlo nesebična osoba koja svima hoće da pomogne, voli veselje i društvo, igru i pesmu. Ima nečeg i u genima jer ima sestru koja je dočekala 90-tu godinu. Koliko je vole njeni Blačani to je stvarno za poštovanje a i mi se kao deca trudimo da joj priuštimo sve uslove za pristojan život, saznajemo od baka Bosine snahe Dragane.

-Ona je živa enciklopedija za celu našu porodicu i familiju. Sve pamti i vrlo rado nam priča sve što nas interesuje iz daleke prošlosti, dodaje njen sin Milivoje.

-Ceo život provela je u Blacu, izuzev jedne ekskurzije do Sidneja u Australiji,  gde je provela nešto više od dva meseca. Mnogo je radila, ističe njen sin Milivoje.

Najveće blago za baka Bosu je njena porodica. Ima dvojicu sinova i tri unuka, dvojica su u Beogradu a jedan u Americi. Sin Milivoje živi u Beogradu a Dobrica koji je doajen banjalučkog pozorišta, naš proslavljeni glumac, živi u Blacu.

Baka Bosa koja i u 100-toj godini radi sve poslove, saznali smo da pravi odlične torte, hekla, veze…pohvalila nam se da najviše voli da se druži sa mladima jer to je kako nam reče, održava…i vraća joj vedar duh po kojem je svi znamo.

Uz domaću rakiju nazdravila je za svoj rođendan i svima nama poželela da ova pandemija sa korona virusom što pre prođe i da se za njen 101. rođendan okupe svi gosti koje je planirala da pozove pa da uz trubače svi proslavimo rođendan naše najstarije sugrađanke.

Vrlo cenjena i poštovana u celom blačkom kraju, baka Bosa je žena koju vedar duh ne napušta ni u 11 – toj deceniji.

A njene mlade komšinice za ovu priliku priredile su joj veliko iznenađenje – tortu u obliku narodne nošnje koju baka Bosa voli da nosi u posebnim svečanim trenucima.

Uz rođendansku pesmu Bosa Agatonović oduvala je „100“svećica  i novi susret nam zakazala naredne godine u isto vreme …pohvalivši nam se postom koji je njen unuk Predrag postavio na svom profilu:

Obično ne volim da pravim ovakve postove ali ova čudesna žena i moja baka Bosa danas puni 100 godina!

Šta je tajna dugovečnosti ove super bake koja je starija od Crvene Zvezde, Partizana, Jugoslavije i kraljice Elizabete?

Možda je u pitanju redovna fizička aktivnost, beli luk, ajvar, a možda je i ljubav koju je satkala u svaku isprženu palačinku svojim večno zahvalnim unucima.

SREĆAN 100. ROĐENDAN ČUDESNA BAKO BOSO!

P.S. Umetnička slika je iz tinejdžerskih dana kada smo imali svega 90 godina i brinuli se da li će se izgubiti na saborima u okolnim selima, napisao je baka Bosin unuk.

Baka Bosi želimo da u veselju dočeka još mnogo rođendana sa svojim najdražima…

 

 

Soko Banja
Back to top button