Soko Banja

FAM

FAM

Beauty Solutions Blace
BlaceDruštvoKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeŽitorađa

Beograđani obnavljaju dedovinu u Sagonjevu

Sedamdesetih godina prošlog veka sela u Srbiji bila su veoma živa sa puno ljudi, dece i omladine. Bilo je i dosta stoke, goveda, ovaca i svinja… Može se reći da je to vreme bilo zlatno doba naših sela.

Sada, u ovim vremenima postoji medijska priča da živimo u „zlatno doba“ a sela nam nestaju i „gase se“ a naroda u selima je sve manje.

Da svako pravilo ima izuzetaka pokazalo se i u mom selu Sagonjevu. Uobičajeno je da se rođeni Sagonjevci, kao penzioneri, vraćaju na svoja ognjišta da obnavljaju i održavaju očevinu i dedovinu. Novost je to što rođeni Beograđani dolaze u Sagonjevo da obnove svoju očevinu i dedovinu. Pre nekolko godina Zvonko Vukojević je počeo da popravlja deda Vojinu kuću u zaseoku Bugari i da obnavlja stare i nove voćnjake. Potom je mlađani Nemanja Matić iz rodnog Beograda prijavio prebivalište u Sagonjevu, ulica Glavna broj 48, i registrovao poljo-gazdinstvo na imanju dede Radovana.

Ovog proleća Dejan Mladenović je prijavio prebivalište u Sagonjevu, ulica Glavna broj 58, na imanju dede Ranka. Njegov otac i stričevi su u mladosti napustili svoje selo a kuću i imanje povremeno obilazili. Nisu ga napustili ali su dosta zapustili. Dejan je moj prvi komšija i priča mi: „Već duže vreme sam planirao da se vratim na očevo i dedino imanje i da ovde ponešto obnovim i radim. Dosta mi je više beogradskog i evropskog života na točkopvima sa kamionima po belom svetu.

Proletos je sa bratom Mikanom duže vreme boravio u selu. Sredili su novi zasad maline  „kod groblja“ a potom su stari voćnjak „kod vode“ raskrčili i poorali za nove zasade povrća i voća. Njiva „u Dumaku“ je totalno zapuštena i tu ni vuk više ne može da prođe a sređivanje ostaje za neka bolja vremena. Ponovo je na Rankovoj kući novi „petao“ na dimnjaku iz koga se pojavljuje dim u hladnim danima a kuću Dejan renovira. Popravio je vodovod a u toku je zamena i nove stolarije-prozora.

-Prijatno se osećam u ovoj kući i lepo se odmorim, priča mi Dejan dok u zamenu pijemo kafu u podne mod mene i njega. Kaže mi da u Beograd odlazi da obiđe ženu, decu i stare roditelje a za vreme školskog raspusta njegovi Beograđani su gosti kod njega u Sagonjevu.

(Autor  Radovan Radovanović, Sagonjevo)

18
1
Soko Banja

Povezano

2 komentara

  1. Iz Beograda se beži ili kao penzioner, ili ti je muka od gužve, treće je ako se nisi snašao a podstanar si, onda ti je bolje na selu. Svoj gazda a poljoprivreda je opet isplativa. Maline pre svega, a može i da se dopuni na pečurkama. U glavnom poenta je mir, tišina i nema gazde nad glavom. A da za proizvodnju meda više pčele i ne trebaju.

    14
  2. Браво момци свака част, где је потписних редова ових да и о нама напише коју лепу реч.

Back to top button