Smiley face
U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Berba višanja na pragu, otkupna cena duplo niža od prošlogodišnje

Autor 7 juna 2018

MEROŠINA- Berba nadaleko poznate oblačinske višnje na području opštine Merošina trebalo bi da krene početkom naredne nedelje ali proizvođači još ne znaju po kojoj ceni će otkupljivačima predavati ovogodišnji rod.

Direktor zadruge „Oblačinska višnja“ Dušan Miladinović kazao je da će se otkupna cena višanja u tom kraju, kao i prethodnih godina, verovatno znati onog dana kada berba krene.

„U kontaktu smo sa otkupljivačima, tražnja za višnjom postoji, međutim, neizvesnost oko cene još traje. U Nišu je otkup krenuo po ceni od 40 dinara, ali tamo je višnja slabijeg kvaliteta nego u našem kraju“, kazao je Miladinović.

Prema njegovim rečima, proizvođači u merošinskom kraju smatraju da otkupna cena ne bi smela da bude manja od 50 dinara, jer sa cenom od 40 dinara pokrivaju samo osnovne troškove proizvodnje.

„Beračima se berba plaća 15 do 20 dinara po kilogramu, a isto toliko iznose troškovi obrade, osiguranja, đubriva. Nikakvu zaradu proizvođači ne bi imali sa cenom od 40 dinara“, istakao je Miladinović i dodao da je prošle godine otkupna cena višanja iznosila 80 do 90 dinara po kilogramu.

On je podsetio da se na području opštine Merošina oko 90 odsto domaćinstava bavi proizvodnjom višanja, a ovaj kraj ima oko 2.000 hektara višnjika.

„Godišnji rod višanja u našem kraju iznosi između 100.000 i 150.000 tona. Ove godine je višnja nešto sitnija, ali je kvalitet odličan. Prosečan rod po hektaru biće između 10 i 12 tona, s tim što će „ozbiljni“ proizvođača ubrati dosta više“, rekao je Miladinović.

Prema njegovim rečima, zadruga „Oblačinska višnja“ priprema se za preradu svežih višanja, ali to će moći tek naredne godine.

Međutim, kako je dodao, zadrugari će moći da prerade tek 200 do 300 tona tog voća što je „kap u moru“ ukupne proizvodnje.

U manjem broju sela u niškom kraju počela je berba višanja, a otkupljivači je plaćaju 40 dinara po kilogramu.

U gradskom Sekretarijatu za poljoprivredu kazali su da je kvalitet ovogodišnjeg roda je nešto slabiji u odnosu na prošlu godinu zbog suše u periodu sazrevanje višnje.

“Očekuje se da otkupna cena višanja u jeku berbe, u zavisnosti od kvaliteta roda, bude izmedju 30 i 60 dinara”, kazali su u Sekretarijatu i dodali da proizvođača višanja ima u svim selima na području grada, a 280 njih sarađuju sa sekretarijatom.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=81436

7 juna 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

6 komentara za “Berba višanja na pragu, otkupna cena duplo niža od prošlogodišnje”

  • Anonimni

   Sto sramota.Otvori fabriku plastike pa prodavaj plasticne lavore pa zaradi.Ko te tera da sadis malinu . visnju, jagodu..

 1. Lopovi crvi crvi parazitiiiii vazda bili i ostali

 2. Anonimni

  Uci skolu pa nemoj od poljoprivrede da zavisis.

 3. Misko Dil.

  Juce cela Srbija blokirana. A Kursumlija? Cekate da vam neko drugi zavrsi posao. Pisete konetare. Nema leba od takve rabote. Ili blokiras puteve ili pognes glavu i cutis.

 4. I sta sad.....

  danas je visnja bila 40 din, a od sutra 30 dinara. Napreduje se polako ali sigurno. Radniku das 23-25 dinara po kilogramu i kada se berba zavrsi ostane ti taman za jedno konopce.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up