U kategoriji Politika, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Besplatan gradski prevoz za socijalno ugrožene

Autor 7 sep 2020

PROKUPLJE- Na današnjoj, četvrtoj po redu sednici Skupštine Grada Prokuplja u novom sazivu, razmatrani su mnogi predlozi i donete odluke u cilju još boljeg funkcionisanja grada.

Jedna od danas najvažnijih Oluka Skupštine bila je izmena Odluke o budžetu koji za ovu 2020. godinu iznosi 1.748.186.230 dinara.

Tu odluku za skupštinskom govornicom obrazložio je član Gradskog veća zadužen za finanasije Saša Stošić, koji je istakao da se rebalansom budžeta omogućava normalno funkcionisanje grada i nastavak gradnje kapitalnih projekata planiranih u ovoj godini. Takođe je istakao i obavezu redovnog finanasiranja direktnih i indirektnih korisnika budžeta kao i isplatu rate kredita „Uni Credit Bank Srbija a.d.“Stošić je naglasio da je ove godine zbog pandemije korona virusa a i vremenskih nepogoda praćenih poplavom bio pojačan rad Javnog komunalnog preduzeća „Hameum” pa je to preduzeće moralo da bude finansijski pomognuto sa 44 miliona. Takođe je naglasio da će sredstvima od osam miliona dinara biti završeno opremanje nove kuhinje u PU „Neven” i izgrađeno novo igralište za decu u sklopu te ustanove.

Među brojnim tačkama koje su se danas našle na dnevnom redu Skupštine posebnu pažnju odbornika privukla je Odluka o subvencionisanju gradskog prevoza za socijalno najugroženije kategorije građana, među kojima su samohrani roditelji bez zaposlenja i penzioneri čije penzije nisu veće od 11. 000 dinara.

Govoreći o ovoj Odluci gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović je pohvalio humanitarne organizacije na čiji predlog se ova tačka našla pred odbornicima.

On je istakao da će ovom Odlukom biti obuhvaćeno ukupno 950 socijalno najugroženijih građana Prokuplja, kao i da će za te namene iz gradskog budžeta biti izdvojeno 1.700. 000 dinara.

-Mi znamo da u Prokuplju živi 2,5 hiljade penzionera čije penzije nisu veće od 15. 000 dinara, i da i njih treba na isti način sagledati, ali na žalost naš budžet nam za sada to ne dozvoljava, istakao je gradonačelnik Aranđelović.

On je obećao da će u okviru koncesionog ugovora sa budućim preduzećem koje će vršiti prevoz putnika na teritoriji grada, sagledati i tu kategoriju stanovnika, kako bi se i oni gradskim prevozom vozili besplatno.

Na dnevnom redu našlo se i razmatranje Predloga Odluke o smanjenju broja dece u grupama PU „Neven“ za 20 odsto.

Kako je obrazloženo na taj način bi se smanjile liste čekanja i velike gužve za upis dece u vrtić. Istom odlukom broj dece u predškolskim grupama je umanjen za 20 odsto, pa će sada biti dovoljno i petoro dece da bi se grupa formirala.

Na današnjoj sednici koja je obilovala tačkama, usvojen je i Predlog Odluke plana o generalnoj regulaciji Prokuplja i razmatran Predlog rešenja za podsticaj poljoprivredne proizvodnje u 2020 godini u svim oblastima.

Govoreći o ovom predlogu zamenik gradonačelnika Prokuplja Dejan Tonić je naglasio, da će ove godine sa 12. 800. 000 dinara biti subvencioniran razvoj poljoprivrede na području Grada Prokuplja. Posebno je istakao, da će prednost u dobijanju sredstava imati mladi poljoprivredni proizvođači, koji će dobiti 10 odsto više sredstava od planiranih.

U nastavku sednice prokupačke Skupštine usvojeni su izveštaji o radu i finansijski izveštaji za 2019. godinu, kao i izmene Statuta svih prokupačkih ustanova kulture. Takođe su usvojeni izveštaji o radu Centra za socijalni rad, Javnog preduzeća za urbanizam i uređenje i Sportskog centra.

Sednica Skupštine danas je po prvi put od njenog formiranja u novom sazivu, održana u skupštinskoj sali Gradske uprave Grada Prokuplja, uz poštovanje fizičke distance i nošenje zaštitnih maski u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=485282

7 sep 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions