U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Besplatno studiranje u Rusiji

Autor 3 mar 2021

PROKUPLJE- U Svečanoj sali Gradske uprave u Prokuplju danas su član Gradskog Veća zadužena za prosvetu Katarina Veljović i predsednik Skupštine i koordinator Programa za studiranje dece iz Srbije na univerzitetima u Rusiji Dejan Lazić organizovali prijem za učenike završnih razreda prokupačkih srednjih škola zainteresovanih da nastave školovanje na univerzitetima u Rusiji.

Kako je đacima i njihovim roditeljima danas objasnio predsednik Skupštine Lazić, Prokuplju je pripala velika čast da zajedno sa Zrenjaninom budu jedina dva grada u Srbiji koji učestvuju u pilot programu Ministarstva visokog obrazovanja i nauke Rusije putem koga se pruža prilika srpskim đacima da studiraju na prestižnim ruskim univerzitetima i besplatno o trošku Ruske Federacije.

On je naveo da se za ovaj program prijavio 21 učenik završnih razreda svih škola iz Prokuplja, i da će nakon procedure koja podrazumeva prijavu na konkurs i pribavljanje određene dokumentacije oni najverovatnije biti ozbiljni kandidati za studije u Rusiji.

-Naša lokalna samouprava će formirati poseban Fond za stipendiranje naših đaka, budućih studenata u Rusiji koji će pokrivati cenu avionske karte do Rusije i nazad jednom godišnje i odeđeni džeparac, kazao je Lazić.

Takođe je naveo da će našim đacima ovakav vid obrazovanja pružiti mnogo više šansi za zapošljavanje, pre svega u ruskim kompanijama koje danas posluju u Srbiji, kao i za dalje stručno usavršavanje na nekom od danas najboljih univerziteta na svetu.

Govoreći o uslovima studiranja i pogodnostima koje pruža boravak u Rusiji, većnica zadužena za obrazovanje Katarina Veljović, je kazala da to znači potpuno besplatno studiranje na svim osnovnim i master studijama, besplatne udžbenike, besplatan smeštaj i ishranu u studentskom domu i određenu novčanu stipendiju bez obzira na uspeh na fakultetu, koja iznosi 1.300 rubalja ili 1.700 dinara mesečno.

Takođe je istakla da je ovo velika šansa za naše đake i da je svakako treba iskoristiti, posebno kada se zna da nije lako dobiti mesto studenta na prestižnim fakultetima u Rusiji i gde fakultetska godina košta oko 5.000 evra.

Na prijavama za studije primećeno je posebno interesovanje prokupačkih đaka za studije medicine i prirodnih nauka, ali je bilo zainteresovanih i za studije arhitekture i tehnike, fizičke kulture i muzičke umetnosti.

Govoreći o tome šta sve treba pripremiti od dokumentacije Veljovićeva je istakla da je pre svih za studije medicine od velikog značaja znanje ruskog jezika. Takođe je navela da budući studenti iz Srbije ne moraju da znaju ruski jezik i dodala da će im u Rusiji biti omogućeno da na specijalnom, takođe besplatnom kursu nauče jezik, kako bi nesmetano mogli da prate predavanja i ostale aktivnosti koje će biti isključivo na ruskom jeziku.

-Prokuplje je jedan od retkih gradova u Srbiji gde se još uvek u osnovnoj i nekim srednjim školama uči ruski jezik pa je to mažda i bilo jedno od glavnih opredeljenja da se naš grad uvrsti u ovaj program, zaključio je kordinator programa Dejan Lazić.

Među dvedesetak đaka prokupačkih srednjih škola koji su se danas prijavili za studije u Rusiji bile su i dve učenice Medicinske škole “Aleksa Savić” Nikoleta Jovanović i Sara Živković koje su se opredelile za studije medicine i biologije.

-Oduševljena sam mogućnošću da nastavim školovanje u Rusiji, kazala je Nikoleta i podvukla da voli Rusiju, zna ruski jezik i da se nada da će joj studije u toj zemlji pružiti najkvalitetnije znanje i stručnost u poslu kojim želi da se bavi i dati joj široke mogućnosti za napredovanja u struci.

Konkurs je otvoren do 13. marta ove godine, a sve dodatne konsultacije zainteresovani mogu obaviti u “Ruskom Domu ” u Beogradu.

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=491948

3 mar 2021. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Besplatno studiranje u Rusiji”

  1. Milan

    E nasli ste pravog promotera za studiranje

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions