Soko Banja

FAM

Beauty Solutions Blace
BlaceDruštvoKuršumlijaPoslednje VestiReportažaŽitorađa

Bez jakog sela nema jake države

KURŠUMLIJA- Selo predstavlja važan segment srpske državnosti, da nije bilo srpskog sela ne bi bilo ni srpske države. Selo je stvorilo velikane i doprinelo izgradnji moderne države kakvu danas poznajemo, kaže Nikola Dragović, diplomirani politikolog iz Rudara Kod Kuršumlije.

Međutim zahvaćeni novim vihorima, naročito posle II svetskog rata i prisilnim procesom industrijalizacije srpska sela se prazne i ostaju bez stanovništva, podseća Nikola.

Odmor posle napornog posla: Nikola Dragović

-Vihor raseljavanja nije zaobišao ni Kuršumliju, na njenoj površini od 952km2 nalaze se 92 sela od kojih su 8 zvanično bez stanovništva, što je veoma zabrinjavajuće, situacija nije srećna i sa ostalim selima u državi.

Državni organi moraju promeniti strategiju i pomoći selu jer ukoliko se izgube sela izgubiće se i država, jer se više puta u istoriji pokazalo da je selo odbranilo i odthranilo državu kada je njoj bilo najteže i kada se posle zuluma i ratova dizala iz pepela- kaže Dragović.

Veliki broj naših slavnih vojskovođa, pisca, naučnika, profesora, lekara… potiče iz sela, sve njih je othranila poštena seoska ruka i gorak znoj sa čela.

Kako bi smo sačuvali selo i državu potrebno je učiniti srpsko selo jakim i snažnim, vratiti mu život i ljudima u njima pružiti uslove kao što imaju i stanovnici gradskih naselja, zato je bitno podsećati na značaj srpskog sela i raditi na njegovom razvoju, završava Nikola Dragović.

0
0
Soko Banja

Povezano

2 komentara

  1. U Holandiji 30% BDP je od poljoprivrede. A mnogo manja zemlja od Srbije. Čudan narod. Sve manje veruju u Boga. 1960 su prvu veliku v crkvu prodali i decenijama je poznata diskoteka. Od 25000 crkava zatvorili su 13000 to jest prodali, izdali za diskoteke, knjižare, stanove… Za šta god je novi vlasnik smatrao da mu treba. A u mestima gde niko nije hteo srušili. A kod nas crkvi dve više a naroda sve manje. Ali neka kazniće ih Bog. U stvari kažnjava ih još od 1960.

    16
    2
Pogledajte takođe
Close
Back to top button