U kategoriji Blace, Politika, Poslednje Vesti.

Blace: Obaveštenje građanima o uvidu u birački spisak

Autor 14 maj 2020

BLACE- Opštinska uprava Opštine Blace objavila je Obaveštenje da je Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić 10. maja doneo Odluku o izmeni odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike („Službeni glasnik Republike Srbije“ broj 68/20) koja je istog dana stupila na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku Republike Srbije. Ovom Odlukom, kao datum održavanja izbora za narodne poslanike Narodne skupštine i izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština u Republici Srbiji određen je 21. juna 2020. u periodu od 07,00 – 20,00 časova.

Građani opštine Blace će uvid u birački spisak moći da izvrše na dva načina i to:

– U kancelariji broj 20, zgrade Opštinske uprave opštine Blace, ulica Karađorđeva broj 4 svakim radnim danom od 7-15 časova i subotom u vremenu od 7-15 časova,

Pročitajte i...  Ima jedan šjivik u planini...

– Elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva unošenjem jedinstvenog matičnog broja.

Pravo na uvid u birački spisak ima svaki građanin u cilju provere ličnih podataka upisanih u birački spisak. Uvid se ostvaruje na osnovu zahteva birača.

Od proglašenja izborne liste pravo na uvid i na podnošenje zahteva za promenu u biračkom spisku ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti u skladu sa Zakonom i to na isti način i po istom postupku kao i građani. Uz zahtev se prilazu ovlašćenje i potrebni dokazi.

Građani mogu organu nadležnom za vođenje biračkog spiska podneti zahtev za upis ili brisanje birača iz biračkog spiska, kao i izmene, ispravke ili dopune podataka u biračkom spisku sve do zaključenja biračkog spiska.

Pročitajte i...  Evo kako je nastala Prolom banja

Birača koji nije upisan u birački spisak upisuje u birački spisak do njegovog zaključenja 05.06.2020. godine u 24.00 sati Opštinska uprava a od njegovog zaključenja pa sve do 72 časa pre dana izbora Ministarstvo nadležno za poslove uprave.

Punoletni državljani Republike Srbije privremeno odseljeni iz stalnog mesta boravka (interno raseljena lica) mogu tražiti upis, brisanje ili izmenu, ispravku ili dopunu u biračkom spisku u mestu u kome je prijavljen sa tim statusom.

Nakon zaključenja biračkog spiska Ministarstvo vrši sve promene u biračkom spisku (upis, brisanje, izmena, dopuna ili ispravka) na način i po postupku utvrđenim Zakonom. Po podnetom zahtevu Ministarstvo donosi rešenje odmah, a najkasnije u roku od 24 sata od prijema urednog zahteva.

Pročitajte i...  Osposobljavanje lica sa invaliditetom za rad na računarima

Opštinska uprava koja ažurira birački spisak za područje jedinice lokalne samouprave obaveštava građane da mogu Opštinskoj upravi najkasnije pet dana pre dana zaključivanja biračkog spiska (zaključno sa 30.05.2020. u 24.00 sati) podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u zemlji.

Birača koji ima boravište u inostranstvu i koji podnese zahtev za upis u birački spisak preko diplomatsko konzularnog predstavništva Republike Srbije u inostranstvu u birački spisak upisuje ministarstvo nadležno za upravu, o čemu obaveštava nadležnu Opštinsku odnosno gradsku upravu po mestu prebivališta birača u zemlji.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=481386

14 maj 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up