U kategoriji Blace, Politika, Poslednje Vesti.

Blace: Obaveštenje o uvidu u birački spisak

Autor 5 mar 2020

BLACE- Na osnovu člana 5., 14., 15. i 21. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku (“Službeni Glasnik Republike Srbije“ broj 104/09 i 99/11), tačke 3., 9. i 10. Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku (“Službeni glasnik Republike Srbije“ broj 15/12 i 88/18), Opštinska uprava opštine Blace objavljuje O B A V E Š T E Nj E:

Obaveštavaju se građani opštine Blace da je Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić raspisao je redovne parlamentarne izbore koji će se u Republici Srbiji održati 26. aprila 2020. u periodu od 07,00 – 20,00 časova.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković  raspisala izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština u Republici Srbiji koji će se održati 26. aprila 2020. u periodu od 07,00 – 20,00 časova.

Građani opštine Blace će uvid u birački spisak moći da  izvrše na dva načina i to:

Pročitajte i...  Prokuplje: Ukupno 11 obolelih od korona virusa

– U kancelariji broj 20, zgrade Opštinske uprave opštine Blace, ulica Karađorđeva broj 4 svakim radnim danom od 7-15 časova i subotom u vremenu od 7-15 časova,

– Elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva unošenjem jedinstvenog matičnog broja.

Pravo na uvid u birački spisak ima svaki građanin u cilju provere ličnih podataka upisanih u birački spisak. Uvid se ostvaruje na osnovu zahteva birača.

Od proglašenja izborne liste pravo na uvid i na podnošenje zahteva za promenu u biračkom spisku ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti u skladu sa Zakonom i to na isti način i po istom postupku kao i građani. Uz zahtev se prilazu ovlašćenje i potrebni dokazi.

Građani mogu organu nadležnom za vođenje biračkog spiska podneti zahtev za upis ili brisanje birača iz biračkog spiska, kao i izmene, ispravke ili dopune podataka u biračkom spisku sve do zaključenja biračkog spiska.

Pročitajte i...  Obaveštenje privrednim subjektima o načinu izdavanja Potvrde za obavljanje radnih zadataka u vreme zabrane kretanja

Birača koji nije upisan u birački spisak upisuje u birački spisak do njegovog zaključenja 10.04.2020. godine u 24.00 sati Opštinska uprava a od njegovog zaključenja pa sve do 72 časa pre dana izbora Ministarstvo nadležno za poslove  uprave.

Punoletni državljani Republike Srbije privremeno odseljeni iz stalnog mesta boravka (interno raseljena lica) mogu tražiti upis, brisanje ili izmenu, ispravku ili dopunu u biračkom spisku u mestu u kome je prijavljen sa tim statusom.

Nakon zaključenja biračkog spiska Ministarstvo vrši sve promene u biračkom spisku (upis, brisanje, izmena, dopuna ili ispravka) na način i po postupku utvrđenim Zakonom. Po podnetom zahtevu Ministarstvo donosi rešenje odmah, a najkasnije u roku od 24 sata od prijema urednog zahteva.

Pročitajte i...  U Blacu dve osobe pozitivne na virus covid-19

Opštinska uprava koja ažurira birački spisak za područje jedinice lokalne samouprave obaveštava građane  da mogu Opštinskoj upravi najkasnije pet dana pre dana zaključivanja biračkog spiska (zaključno sa 04.04.2020. u 24.00 sati) podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u zemlji.

Birača koji ima boravište u inostranstvu i koji podnese zahtev za upis u birački spisak preko diplomatsko konzularnog predstavništva Republike Srbije u inostranstvu u birački spisak upisuje ministarstvo nadležno za upravu, o čemu obaveštava nadležnu Opštinsku odnosno gradsku upravu po mestu prebivališta birača u zemlji.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=478752

5 mar 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up