U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Blago kuršumlijskog kraja: “Evropa”

Autor 20 sep 2020

KURŠUMLIJA- Hotel “Evropa” je sagrađen 1892. godine kao hotel sa osam gostinskih soba i radio je do polovine šezdesetih godina prošlog veka. Od tada, Evropa je radila kao kafana, do samog zatvaranja.Sada se jednom godišnje održava postavka fotografija posvećana “Gvozdenom puku”  i Topličkom ustanku.  Evropa je predstavnik starih zdanja i lična karta Kuršumlije sa kraja 19. veka, koja sa svojom arhitekturom na pravi način prezentuje ime koje nosi. U planu je da se uradi kompletna rekonstrukcija i da ovaj objekat zasija u novom sjaju.

“Evropa” je ugostila mnoge značajne ličnosti, kao sto su Kralj Petar Prvi, zatim, komediograf Branislav Nušić često je boravio u “Evropi”, dok je službovao na Kosovu, i ovde je pronašao inspiraciju za komediju “ Sumnjivo lice”. Književnik Milutin Uskoković takođe, Kosta Pećanac…
Kralj Petar Karađorđević je boravio kada se novembra pre jednog veka vojska povlačila prema Albaniji. Često je navraćao i vojvoda Kosta Milovanović Pećanac, vođa Topličkog ustanka.
Književnik Milutin Uskoković, radio je u konzulatu u Skoplju. Povlačeći se ispred bugarske vojske iz Skoplja, stigao je preko Prištine u Kuršumliju. Potresen tragedijom svoga naroda 1915. godine izvršio je samoubistvo, podno manastira svetog Nikole.

Pročitajte i...  Noćas počinje zimsko računanje vremena


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=485883

20 sep 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

5 komentara za “Blago kuršumlijskog kraja: “Evropa””

 1. Cane

  Zapuštena građevina u centru grada

 2. Ka Fićko

  I kolika je posećenost izložbe? Dajte to nekom našem nek napravi kafić.

 3. Dragoljub

  Dali bi se neko od novinara malo pozabavio branom u Selovi i pokusao da kaze nesto o tome dali ce i kad ce poceti nesto vezano za nju jer se po nekim saznanjima u Beogradu ponovo radi procena imovine unistene za ovih 30 godina.

 4. Znam

  Iz pouzdanih izvora mogu da vam kažem da kreće obnova brane. Pred izbore. I pred one posle njih. Na žalost to vam je istina.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up