U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Blago kuršumlijskog kraja: Kuršumlijska banja – Boginja zdravlja

Autor 10 sep 2020

KURŠUMLIJA- U najstarijoj banji u kuršumlijskoj opštini, Kuršumlijskoj banji, lečili su se još rimski legionari i prozvali je “Boginjom zdravlja”. Ukaz o banji 1925. godine dao je kralj Aleksandar. Nakon 15 godina od zatvaranja banja se obnavlja. Sadašnji vlasnik  AD ”Planinka” obnavlja hotel “Žubor”, vilu “Milica””, kraljevo kupatilo a restoran “Prepolac” počeo je sa radom. U pripremi su projekti za obnovu olimpijskog bazena. Inače, Rehabilitacioni centar “Žubor” otvoren je 1982. a prestao je da radi 2006.godine.

Ovo banjsko lečilište smešetno na oko 450 m nadmorske visine, u kotlini Banjske reke a na 11 km od Kuršumlije.  Ima četiri vrste voda koje se razlikuju po hemijskom sastavu i tvrdoći: sumporovite, ugljeno kisele, alkalne i gvožđevite,  i temperature od 14°-67° C,  na  desetak izvora. Ima  peloid – lekovito termomineralno blato. Pored lečenja reumatizma  banja je bila poznata i po lečenju steriliteta.

Pročitajte i...  Prosvetni radnici i učenici OŠ „Milić Rakić Mirko“ obeležili Međunarodnu akciju „Dan inteligencije“

-U toku je  obnova hotela “Žubor”, koji će imati status specijalne bolnice kada primi prve goste sredinom sledeće godine. Pored hotela koji će biti najsavremenije opremljen, od medicinskog dela do komfornih soba i apartmana, kompleks banje čine objekti koji imaju staru arhitekturu, i koje ćemo što autentičnije da obnovimo.  Onavljamo vilu “Milica””, rimsko, odnosno kraljevo kupatilo a restoran “Prepolac” počeo je sa radom, ali biće još nekih dodatnih radova, U pripremi je  projektna dokumentacija za obnovu olimpijskog bazena. U kompletnu obnovu uložiće se oko 12 miliona evra, i biće uposleno do 120 radnika – izjavio je dr Marko Gašić, marketing menadžer AD “Planinka”

Tragovi starog kupatila, nadgrobni spomenici i srebrni novac imperatora Filipa Arabljanina(244-249), (bio je tolerantan prema hriišćanima , zato su ga zvali “prvi hrišćanski car” ) sežu u daleku  prošlost kad su Rimljani koristili vodu za lečenje.  Učitelj Mihailo St. Riznić, inače tast dr Viljema Todora Melgarda osnivača bolnice u Kuršumliji, pronašao je 1884. na desnoj obali Banjske reke, zavetni kamen od belog mramora s uklesanim tekstom posvećenim banjskoj nimfi, boginji lekovitih voda;  “Hvala ti vodena nimfo”.  Ovu dragocenu ploču Nemci su, za vreme okupacije, 1917. odneli u Nemačku. Terme su korišćene i u srednjovekovno srpsko doba, ali i u vreme Turaka, o čemu govori i putopis engleskog lekara Edvarda Brauna, iz XVII veka.  Oko 1870. postoji samo jedna drvena zgrada nad izvorom vrele vode i nekoliko koliba. Obnavljanje banje počinje 1882. prva značajnija izgradnja bila je od 1883. do 1934. Akcionarsko društvo za uređenje Kuršumlijske Banje osnovano je 1928.  a 1929. počinju radovi. 1950. godine, izgradnjom Blatnog kupatila, počelo je detaljnije uređenje

Pročitajte i...  Topličanin pružio solidan otpor lideru prvenstva

.  Početkom prošlog veka 1925. godine, kralj Aleksandar, na osnovu Zakona o banjama i toplim vodama, dao ukaz kojim je Kuršumlijsku banju proglasio za opštekorisnu mineralnu vodu. U ukazu stoji: “ Mi Aleksandar, po milosti Božijoj i volji naroda, kralj Srba, Hrvata i Slovenaca, na predlog Ministarstva za socijalna pitanja i narodno zdravlje, na osnovu člana 2. Zakona o banjama i toplim vodama, proglašavam Kuršumlijsku banju za opštekorisnu mineralnu vodu. Naš Ministar socijalne politike i narodnog zdravlja neka izvrši ukaz“.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=485358

10 sep 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Blago kuršumlijskog kraja: Kuršumlijska banja – Boginja zdravlja”

  1. Cezar

    Znamo mi ovo. A da li znaju Bugarski turisti?

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up