U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Blago kuršumlijskog kraja: Lukovska banja

Autor 2 sep 2020

KURŠUMLIJA/ LUKOVSKA BANJA- Lukovska banja je jedna je od tri banje koje se nalaze nedaleko od Kuršumlije. Smeštena je na istočnim padinama Kopaonika, na oko 680 metara nadmorske visine. Ovde vlada umereno-kontinentalna klima sa velikim brojem sunčanih dana. Banja ima 37 izvora termomineralne vode i preventivno deluje u očuvanju zdravlja. Nudi bogat velnes progam, prateće sadržaje za posetioce, smeštaj u hotelima “Jelak” i “Kopaonik” a gradi se i treći hotel koji će prve goste dočekati u maju  sledeće godine.

Dr Marko Gašić, marketing menadžer Lukovske banje, ističe da ova banja zahvaljujući lekovitim karakteristikama termomineralnih voda  pomaže u prevenciji i lečenju reumatizma, osteoporoze i osteopenije, svih vrsta sportskih povreda i stanja nakon preloma kostiju i hirurških intervencija na koštano-zglobnom sistemu, uz odgovarajuću propisanu terapiju. Osim lečenja gosti mogu uživati u velnes centrima oba hotela, šetati stazama zdravlja i posetiti kulturno-istorijske znanemitosti.  Banja ima idealne uslove za oporavak organizma od svakodnevnog stresa i gradske gužve.

– Lukovska banja spada u red retkih banja jer ima lekovitu vodu, blato, gas i klimu. Ima čak 37 izvora termomineralnih voda temperature od 28 do 68 stepeni Celzijusa. Ono što se izdvaja kao najautentičnije u banji jeste kupanje tokom zimskih meseci, jer bazeni rade tokom cele godine a temperatura u bazenima se kreće od 33 do 35 stepeni. Ima  5 bazena, kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru. Pored sezone kupanja koja traje svih 365 dana u godini posebno je interesantan i klimatorijum sa prirodnim inhalatorijumom gde se na malom prostoru nalazi veliki broj izvora različitog sastava i temperature kao i kupatilo kralja Milutina- izjavio je dr Marko Gašić, marketing menadžer Lukovske banje.

Pročitajte i...  „Tatkovci“ se istakli na „Dečjoj književnoj koloniji“ u Doljevcu

Dr Gašić pojašnjava da se za Lukovsku Banju vezuju  brojne legende i narodna predanja a svoj  procvat  doživela je za vreme vladavine kralja Milutina, jednog od najznačajnijih srednjevekovnih vladara, jer je stvorio jaku državu u ekonomskom, političkom i kulturnom pogledu.

– Kralj Milutin je mnogo vremena provodio u Lukovskoj banji, gde je nadgledao rudne kopove u podnožju Kopaonika. O njegovom prisustvu svedoče ostaci letnjikovca u selu Mrče, nadomak banje i kupatilo kralja Milutina u samoj banji. On je preko dana obilazio radove a uveče uživao u termomineralnim vodama i blagodetima banje. Za kralja Milutina i njegovu suprugu vizantijsku princezu Simonidu se vezuju brojne legende koja se prenose vekovima. Jedna od legendi kaže da je princeza Simonida vraćajući se iz letnjikovca u Lukovsku banju često zastajala pored mesta koje se naziva “Hiljadu suza” ili “Devojačke suze” i plakala nad svojom nesrećnom sudbinom. Od njenih suza i stena je proplakala a neobičan izvor iz koga voda ne teče nego kaplje i dalje privlači pažnju velikog broja posetilaca. Do izvora se dolazi laganom šetnjom, a u nastavku prema selu Mrče mogu se naći ostaci letnjikovca za koji se veruje da je letnjikovac kralja Milutina, kao i rudarska okna koja svedoče o postojanju rudarske aktivnosti-rekao je Marko  Gašić.

Pročitajte i...  Rezultati nagradnog Literarnog konkursa u čast Radu Draincu

Lukovsku banju nazivaju i “mali zeleni raj”, zbog staza zdravlja, kristalno čistog vazduha i blagodetima njenih bisernih kapi tople vode. Treba ovde obići i crkvu svetog Đorđa odakle se pruža predivan pogled na banju, crkvu svetog Mine u selu Štava, koja je veliko duhovno, istorijsko i kulturološko nasleđe srpskog naroda, zatim crkvu svetih apostola Petra i Pavla, vodopad, etno krčmu, u kojoj treba probati neki od specijaliteta potkopaoničkog kraja. Treba prošetati stazama zdravlja koje unose mir i ispunjavaju pozitivnom energijom posetioca i vraćaju narušen balans u organizmu- kaže Gašić

Inače, postojeći smeštajni kapaciteti banje su nedovoljni da prime sve one koji su zainteresovani za njene blagodeti. Zbog toga se gradi još jedan hotel, koji će imati 4 zvezdice sa svim sadržajima za lečenje i opuštanje. Novi hotel imaće moderan medicinski blok, velnes centar sa atraktivnim sadržajima, luksuzne apartmane i bogatu gastronomsku ponudu. Banja će dobiti još 200 novih ležajeva a otvaranje hotela se očekuje u maju sledeće godine. Kapaciteti će sredinom 2021. godine biti duplirani a kvalitet usluge biće podignut na znatno viši nivo. Ovim će se pružiti mogućnost, kako domaćim tako i stranim gostima, kojih je sve više, da uživaju u lekovitim termomineralnim vodama i umerenoj klimi sa velikim brojem sunčanih dana u godini, naglasio je na kraju razgovora, dr Marko Gašić, marketing menadžer Lukovske banje, i  pozvao sve one koji su bili da ponovo dođu a one koji nisu dosad bili da dođu u oazu zdravlja, da tokom zime dok plivaju u bazenu sa toplom vodom dožive pravu bajku dok veju pahulje, i stvaraju skoro nestvarnu, idiličnu sliku.

Pročitajte i...  Rukomet: Kuršumlija pobedila u Jagodini

 

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=485194

2 sep 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up