U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Blago kuršumlijskog kraja: Reka Toplica

Autor 6 sep 2020

KURŠUMLIJA- Blago Kuršumlije, reka Toplica, izvire ispod Pančićevog vrha na Kopaoniku. Ime je dobila po toplim izvorima kojih ima dosta duž njenog toka, koji su različite temperature i hemijskog sastava. Duga je preko 130 km a uliva se Južnu Moravu kod Doljevca. Na opštini Kuršumlija u nju se ulivaju reke: Lukovska, Banjska, i Kosanica. Njena jedistvenost je što u Prokuplju kod brda Hisar teče uz brdo, a ova prirodna pojava „epigenija“ ne postoji nigde u svetu.

Reka Toplica u gornjem toku na dužini od 50 km protiče uskom i dubokom dolinom, pa se naziva i Toplica-tesna. Kod Merćeza uliva se reka Lukovska. Podno manastira Svetog  NIkole i Presvete Bogorodice, Nemanjinih manastira, uliva se Banjska a zatim najznačajnija i najveća pritoka Kosanica.  Nizvodno od Kuršumlije protiče kroz Topličku kotlinu. Dolina je široka i plitka pa je naziv Toplica -ravna. Kod Tulara uliva se Barbatovačka reka u koju se kod crkve Svetih Petra i Pavla uliva Tmavska reka. Kod Prokuplja Toplica teče kratkim suženjem „Hisarski tesnac“, obilazi brdo Hisar na njegovom vrhu po predanju bio je  grad Jug Bogdana. Tok  uz brdo, naziva se epigenija, što je jedinstvena pojava na planeti. Zatim Toplica ulazi u ravnicu Dobriča i do ušća ima izgled ravničarske reke sa jako izraženim vijugavim tokom i na kraju se uliva u Južnu Moravu kao leva pritoka.

Pročitajte i...  Košarkaši Kuršumlije pobedili Hajduk Veljka

Površina od oko 2.200 kilometara kvadratnih je sliv Toplice, koja je bogata ribom: skobaljem, pastrmkom, klenom, krkušom… U zimskim mesecima, tokom kasne jeseni i ranog proleća zna da bude  divlja i nepredvidiva i zna da poplavi domaćinstva i poljoprivredne useve. U letnjim mesecima može da bude toliko mala da na nekim mestima može i u cipelama da se pregazi.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=485274

6 sep 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

6 komentara za “Blago kuršumlijskog kraja: Reka Toplica”

 1. Izgradite kolektor

  Bogata ribom i zagađivačima. Svi znamo ko je najgori, i vazduha i vode, pa onda i ostali. Naravno da u očuvanju reke Toplice nesebično učestvuju i građani, svojim izuzetno savesnim, od predaka naučenim odlaganjem otpada u reku.

 2. Salatara

  Njena jedistvenost je što u Prokuplju kod brda Hisar teče uz brdo, a ova prirodna pojava „epigenija“ ne postoji nigde u svetu.

  Lep tekst ali ovo nije tačno. Samo to da ova pojava ima ime ukazuje da je fenomen poznat.
  Ista priča kao sa okamenjenim svatovima. No svakako dva prirodna fenomena na tako maloj udaljenosti bi mogli da budu dodatan motiv za turiste, kad bi imao ko da ih upozna sa ponudom ovog kraja.

 3. Buda

  Reka tolica jeste blago, ali samo u toku od izvorista do ulaza u Kursumliju, Od Kursumlije pa nadalje je javi kolektor otpadnih voda. Sluzba za zastitu ne radi bas nista sto se tice zastite, ribocuvarskoj sluzbi je bitno da im SIK kupi sto veci broj dozvola da bi zatvorili oci pred zagadjivanjem i sve cescim pomorom riba….. a glavi izgovor je nedostatak kiseonika u vodi a ne prava istina i sve vece zagadjivanje od strane SIK-a i ostalih cija kanalizaciona mreza zavrsava u reci

 4. PERA

  Gospodo,ne SIK a ;SIMPO SIKA . Pa oni unustise grad i raselise narod ; a vi pominjete ribe SVASTA!

 5. Smrdija decenijama smrdi kao mulj iz Toplice

  Sećam se još kad sam kao dete prvi put pročitao u novinama o pomoru ribe u Toplici i da se ne zna ko je zagađivač reke. Kad sam kao dete dolazio i šetao Kuršumlijom od jednog do drugog rođaka prolazio bi i pored fabrike ŠIK Kopaonik. Sećam se kao sad ne znajući šta ću videti, idem i gledam bistru reku a osećam smrad. Malo iza toga reka postaje crna da mislim da bi umro onaj ko bi sat vremena hodao tom rekom. Pitao sam se verujući im kao svako dete, naivno, kako je moguće da ne znaju ko je zagađivač? Lepo je bilo gledati ribe sa mosta kod autobuske stanice kako plivaju. A Srbija? Pa nema oblasti koja bi se pohvalila da je jednaka uređenim zemljama, cela smrdi kao mulj iz Toplice.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up