U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Blago kuršumlijskog kraja: Uvijene šljive u porti crkve Lazarice

Autor 2 avg 2020

PROLOM BANJA- Crkva brvnara, posvećena svetom knezu Lazaru, podignuta je 1890. godine na obroncima Radan planine kod Prolom banje. Izgrađena je na temeljima starog hrama iz 14. veka. Njen nastanak vezuje se za prolazak srske vojske u pravcu Kosova i pričešća dela vojske na ovom mestu. U porti rastu šljive, uvek ih je šest, čija stabla se uvijaju uvek u istom smeru,  prema legendi u pravcu Kosova, gledajući za vojnicima koji su se pričešćivali i pošli put Kosova.

Na trećem kilometru od Prolom Banje, pred Kosovsku bitku (1389.) pričešćen je deo vojske i da su samo za tu priliku izgradili crkvu brvnaru koja je tek kasnije posle Kosovske bitke i pogibije kneza Lazara prozvana Lazaricom. za  selo DankovićE blizu Kuršumlije  kažu da je tu knez Lazar predanio, u mestu Trpeze je večerao, a u mestu Prolom vojsku pričestio, I tada  je rekao: ,,Pevajte moja vojsko nek se sve prolama. Nek čuju Turci da se Srbi ne boje nikog osim Boga”.

Pročitajte i...  Borba za opstanak jednog maloletnog dečaka iz Prokuplja

Da je knez Lazar baš prošao ovde I pričestio vojsku potvrđuje putopisac Feliks Kanic u svojoj knjizi “Srbija-zemlja i stanovništvo”

– Kada se pogleda karta, jasno se vidi da je knez Lazar iz Kuršumlije za Kosovo polje izabrao put uz Banjsku reku, jer je to bio najkraći i najsigurniji pravac prema dolini Laba-naglasio je poznati putopisac Feliks.

Samo dve godine nakon Kosovskog boja mošti kneza Lazara ponovo su stigle ovde na ovo mesto. Kneginja Milica, kada je uspela da izdejstvuje da se telo njenog muža prenese sa Kasova u Ravanicu, zahtevala je da se unese u ovu crkvicu. To potvrđuje Ilarion Ruvarac, istoričar i arhimandrit u “Belešci o moštima kneza Lazara”, koja datira iz druge polovine 19.veka.

Pročitajte i...  Osvrt na predstavljanje monografije dr Snežane Milojević

U porti crkve  rastu šljive koje se uvijaju. Kako stare tako i mladice i izgledaju kao da ih je neko silom uvrtao. Meštani pričaju da su pokušavali da ih presade na druge lokacije, ali tamo rastu pravo i ne uvrću se. Ne pamte da je i jedna od njih ikada dala plod. Postoje dve legende o uvijanju šljiva. Prema jednoj, šljive se uvijaju od žalosti za knezom Lazarom i njegovim vojnicima koji su pošli u smrt i ujedno uvijene šljive simbolizuju slogu i jedinstvo. Druga verzija kaže da se šljive uvijaju u pravcu Kosova gledajući za vojnicima koji su se pričešćivali i prolazili pokraj šljiva.

Do sada niko nije ispitivao sastav zemljišta na kome rastu pa naučnog dokaza za ovu pojavu nema. Neki kažu da se uvijaju od vetra ili da se okreću za Suncem.

Pročitajte i...  Najava 6. kola Zone Jug

Zbog takve mistike, crkva “Lazarica” i uvijene šljive su velika inspiracija pisaca i slikara.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=484244

2 avg 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up