U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Bolje sprečiti nego lečiti

Autor 13 dec 2018

PROKUPLJE- Dom zdravlja Prokuplje je prema rečima portparola ove ustanove Violete Mirković putem Savetovališta za mlade počeo realizaciju projekta „Sufinansiranje mera populacione politike jedinicama lokalne samouprave.“

Prva radionica o zaštiti reproduktivnog zdravlja, polno prenosivim bolestima, HIV-u, kontracepciji i drugim vidovima štetnosti po zdravlje mladih, održana je u Poljoprivrednoj školi „Radoš Jovanović Selja“. Osnovna poruka ovog predavanja bila je da reproduktivno zdravlje mladih veoma značajno utiče na njihovu budućnost i održanje populacije. Interesovanje učenika je bilo zadovoljavajuće, a pored predavanja i interaktivne radionice podeljeno je i dosta propagandnog materijala za prisutne, ali i ostale učenike u školi.
-Kvalitet preventivnog zdravstveno-vaspitnog rada ocenjuje se i količinom saradnje sa drugim ustanovama u zajednici. Cilj je promovisati zdravlje, kako bi stvorili bolje i bezbednije uslove za rad i kako bi nam rad predstavljao zadovoljstvo, a ne teret. Saradnju sprovodimo raznim metodama: putem sajta, posredstvom štampanog promotivnog materijala i najčešće ličnim kontaktom, što smatramo najjačom motivacijom za prihvatanje razgovora i širenje ideja koje promovišemo, istakla je Mirković.

Ona je naglasila da samo uključivanjem svih struktura lokalne zajednice, počev od škola, vrtića, Crvenog krsta, mesnih zajednica, možemo postići željene rezultate u promociji zdravlja.
Aktivnostima koje su posvećene očuvanju zdravlja u zajednici, Dom zdravlja, stalnim akcijama, utiče na svest ljudi ka poboljšanju kvaliteta života.
Svake srede, prema ustaljenoj procedure, Savetovalište za dijabetičare Doma zdravlja radi preventivne preglede u holu ove ustanove.
-Taj pregled obuhvata merenje krvnog pritiska i merenje šećera iz kapilarne krvi. Tako ni juče nije izostala ova akcija, a na pregled se javilo 40 građana. Jednom od njih ustanovljena je dijagnoza dijabetesa. Cilj ove akcije je preventivnog karaktera, jer je uvek bolje sprečiti bolest, ali ako za to zakasnimo, dobro je da znamo da li je imamo, da bismo nastavili sa lečenjem, poručila je portparol Doma zdravlja Violeta Mirković.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=88871

13 dec 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up